GKM

"De Oesterbank is een echt bedrijf"

Oostende-De VZW beschermende werkplaats Oostende,in de volksmond De Oesterbank en sinds 1985 officieel zo geheten, viert  dit jaar zijn vijftwintigste verjaardag.
Niet met een opendeurdag of een akademische zitting : de 158 gehandicapten en de direktie heffen samen even het glas op een kwarteeuw werkverlening aan gehandicapten in een toeleveringsbedrijf dat in volle ewpansie verkeert.
1 Foto: De vzw Oesterbank ,een groeiende onderneming in een modern complex waar dagelijks 178 werknemers aktief zijn .

Auteurs: 

Diamant voor Franciscus en Germaine Declerck.

Foto 1 : Oostende- Franciscus Declerck en Germaine Casier vieren vandaag samen met het verplegend personeel van het rusthuis De
             Boarebreker hun zestige huwelijksverjaardag .Ze huwden in Oostende op 14 maart 1931. Het echtpaar woonde tot vorig jaar in de 
             vuurtorenwijk.Sindsdien verblijven ze in het rusthuis .De diamanten jubilarissen hebben geen kinderen .

Auteurs: 

Heemkring Graningate schrijft Middelkerkse geschiedenis.

Middelkerke -Heemkring Graningate bestaat tien jaar en viert dit op 27 april .Gesticht op 28 april 1981 om 19 uur in de raadszaal van het gemeentehuis door toedoen van Ronny Van Troostenberghe,legde de heemkring al een lange weg af.Het tijdschrift "Graningate" is een flinke knaap geworden ,er kwamen zes boeken op de markt en enkele retrotentoonstellingen konden op ruime belangstelling rekenen. De doelstelling ,Middelkerke bewaren voor de toekomst,is duidelijk vervuld.
1 Foto: Graningate-voorzitter Ronny Van Troostenberghe wil de Middelkerkse geschiedenis voor de toekomst bewaren.

Auteurs: 

Kiezen tussen toerist en gemaskerde.

Oostende-Het karnavalkomitee en Dienamo luisterden tijdens een hoorzitting naar alle karnavalorden over het verloop van de voorbije karnaldriedaagse.
De meningen liepen fel uiteen .De feestneuzen stellen dat karnaval op het vissersplein thuishoort,schepen Dries Vermeesch stelt dat het Oostendse 
karnaval een toeristische trekpleister moet zijn en op het Wapenplein moet plaatsvinden.

Auteurs: 

Nieuwe afdelingen in Oostendse hotelschool.

Oostende- Het stedelijk Hoger Technisch Instituut met Hotelschool Oostende(STIO) pakt vanaf september uit met vier nieuwe afdlingen : een vijfde jaar diesel en LPG op de technische afdeling en een vijfde jaar onthaal ,public relations en vacuumkoken in de hotelschool.Het deeltijds onderwijs is voorts aan zijn tweede jaar showbizz-school toe terwijl de basketbalschool in het volgende schooljaar de eerste diploma's uitreikt.Voetbal en tennis krijgen extra leraarkrachten.

Auteurs: 

Oostendse havengeul wordt breder .

Foto 1 : De werken aan de verbreding van de Oostendse havengeul zijn gestart .De graafwerken kaderen in het Masterplan die het onder
             andere mogelijk maakt ook binnenkort Jumboschepen te ontvangen.De tijdelijke De Meyer-Dregging International is belast met de 
             verbreding van de havengeul,immense karwei dat in zijn totaliteit ruim 200 miljoen kost .

Auteurs: 

Oostendse stedelijke scholen kosten jaarlijks 20 miljoen.

Oostende -De stedelijke scholen kosten de gemeenschap sedert 1988 ruim zestig miljoen aan bouwwerken,herstellingswerken en grote onderhoudswerken.Hiervan werd voor 17,7 miljoen aan werk nog niet uitgevoerd ; voor 3,6 miljoen werken is slechts gedeeltelijk afgewerkt. Men genoot 5,8 miljoen subsidies .Jaarlijks kost het pakket Oostendse scholen ruim twintig miljoen.Op vraag van onafhankelijk raadslid Alfons Laridon werd een inventaris opgesteld van de werken die de gemeenteraad in 1988,1989 en 1990 goedkeurde.

Auteurs: 

Sint-Andreas vraagt vredig en gezond Europa.

Oostende-Op zaterdag 4 mei is koning Boudewijn naar aanleiding van de 60/40 -viering in Brugge te gast. Ook leerlingen van het Oostendse Sint-Andreasinstituut trekken naar het Bouwdewijnpark,met onder meer plastische werken die een duidelijke boodschap meegeven ,"met de werken willen we  oproepen tot een propemilieu en een vredig Europa",aldus de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar plastische kunsten.
1 Foto: Het Sint- Andreasinstituut trekt met een delegatie van honderdtwintig man naar Brugge. Ze glunderen nu al.

Auteurs: 

Spoor Expo 93 al in de maak .

1 Foto : De stoomlokomotief Nazar, voor negentig procent vervaardigd uit karton,deed velen even dagdromen .

Oostende-De driedaagse internationale tentoonstelling Spoor 91 lokte duizenden kijklustigen naar Feest -en Kultuurpaleis .Gemeenschapsminister van Openbare Werken
en Verkeer Johan Sauwens zette zaterdagmorgen de expotrein op het goede spoor .

Auteurs: 

Viskraampjes aan garnaaltrap :niet altijd veilig?

Oostende-
 "Op 31 maart 1991 bezochten we de drukke Visserskaai in Oostende.We bestelden aan een van de kraampjes zeeslakkensoep,en slurpten die naast het kraampje op.
Plots viel het in elkaar,een deel van de warme soep kwam op mijn kleinkind dat in de buggy zat terecht. Sindsdien ligt het kindje op de afdeling intensieve zorgen,het heeft brandwonden in de tweede graad .Ik schrijf u de brief opdat men andere ongelukken zouden kunnen vermijden " Dat schrijft ons een Duitse mevrouw uit Keulen .

Auteurs: 

Voorlopers van Zeemacht vieren 45 jaar .

Oostende- De verbroedering van de oud-strijders van de Royal Navy Section Belge (RNSB) viert vandaag haar 45ste verjaardag.De ruim honderddertig man sterke delegatie wordt na de herdenkingmis en boemenhulde door de stedelijke overheid om 11u.30 in het stadhuis ontvangen.De RNSB is de voorloper van de Belgische Zeemacht.
1 Foto: André Vantorre,voorzitter van de Royal Navy Section Belge,bij de Mercator waar hij als matroos de knepen van het varen leerde.

Auteurs: 

Wegverzakking Demeybrug hinderlijk

Foto 1 : Het wegdek ter hoogte van de Demeybrug en de Goede Windhelling kreeg het de jongste weken zwaar te verduren.Een injektie met versterkend beton

onder het wegdek moet verzakking tegengaan.

Foto 2 : De werken aan de tunnel onder de Graaf de Smet de Naeyerlaan vorderen goed.Zij moeten de RMT_parkeerterreinen volledig ontsluiten.

Auteurs: 

Zeemacht duikt voor derde keer naar wrak Girl Linda.

Onderzoeksraad voor zeevaart.
Oostende-De Onderzoeksraad voor de Zeevaart was gisternamiddag aan zijn derde zitting toe in het onderzoek naar het vergaan 0.303 Girl Linda ,de Oostendse bokkentreiler die woensdag 14 november met zes man aan boord voor de Britse kust verging .Luitenant ter zee Guy Couwenbergh bracht verslag uit van uit van de tweede duik naar het wrak .Wegens tijdsgebrek kon men de opdracht niet helemaal uitvoeren .Rijkskommissaris Carly vraagt een derde duik te ondernemen.

Auteurs: 

Zon zorgt voor gouden paasvakantie.

Algemene repetitie voor nieuwe hete zomer ?
Oostende-De voorbije paasvakantie zorgde over de ganse lijn voor nieuwe rekordcijfers.Na een eerder aarzelende,frisse en winderige start zorgden de weergoden voor een bijna unieke tweede vakantieweek.Zelden zorgde de paasvakantie voor dagjesmensen,kon men dagenlang zonnebaden en een duik in zee was geen zelzaamheid .
De horeca wrijft zich in de handen; hotels en appartementen liepen vol.De aanloop naar het seizoen bezwaarlijk beter.

Auteurs: