Van Caillie André
De Oostendse fotografen. - Met 4 foto's van Arthur Pottier
Foto : 1 foto en plan : De eerste tribune van het Hippodroom Wellington (1890). - Ingehuldigd in 1883
Foto : 1 meistoet te Oostende (1920)
De stoet ter hoogte van het kruispunt Vindictivelaan en Kapellestraat. Mannen dragen een bord met het opschrift : "Niet meer dan 8 uren arbeid per dag. Jong en oud droegen toen een pet. Enkele mannen een hoed. op de hoek het "Hôtel de la Couronne".
Foto : 2 foto's : Het eerste Kursaal (1875) ; Het eerste Kursaal gezien vanop de Zeedijk (1875). - Gebouwd in 1852 en gesloopt in 1877-1878, gelegen op de buitenste vestingswal ter hoogte Christinastraat-Zeedijk
Foto : 2 foto's : Tijdens de zomermaanden werden tal van toeristische attrakties ingericht (1904). - Op de bovenste foto een kano wedstrijd, op de onderste foto een wedstrijd voor de mooist versierde auto genomen op de Zeedijk
Foto : 2 foto's Mariakerke (1910)
Nels. Ostende-Extension. Digue et pensionnat du Sacré-Coeur. De Zeedijk met de decoratieve rustpaviljoentjes
Foto : 2 foto's Tweemaal het Pavillon du Rhin (1875). - Met rechts het eerste Koninklijk Chalet en de oesterputten
Foto : 3 foto's Beelden van het strandleven met enerzijds de vakantiegangers en anderzijds het personeel dat instond voor de bediening van de strandkabines (1892)
Foto : Adolf Buylstraat (1932)
De ijzerhandel Bekaert, gelegen in de Adolf Buylstraat nummer 11, opgericht in 1932 door de heer René Bekaert. In 1961 werd de zaak overgenomen door de zoon Jean-Marie, die deze runde tot 31 december 1986.
Foto : Bezoek van veldmaarschalk Montgomery (1954)
Datum is fout in het boek. Hier tijdens zijn bezoek op 12 juli 1954 bij het herdenkingszuiltje opgericht ter herinnering aan de eerste landingsschepn die op 25 september 1944 in het dok aanlegden om manschappen en materieel te ontschepn ter bevrijding van ons land. We zien hem hier in het gezelschap van burgemeester Adolf Van Glabbeke langs de Visserskaai.
Foto : Binnenzicht van het Fort Napoleon (1932)
Op Pinksterendag 1932 werd het Fort Napoleon als heemmuseum opengesteld. Dit was de verdienste van Carlos Loontiens, archivaris, bibliothecaris en conservator
Foto : Binnenzicht van het Fort Napoleon (1932)
De opstelling was zeer outbollig en saai : een opeenstapeling van plannen, kaarten en objecten zonder die in een breed historisch verband te betrekken. Voor de uitbeelding van het leven van Napoleon enerzijds en taferelen over de geschiedenis van Oostende anderzijds deed Carlos Loontiens een beroep op kunstschilder René Hansoul.
Foto : Briefhoofd handelsbrief. De Buck & Deweert. Importation directe des Bois du Nord. Boulevard du Midi (1907)
De houthandel van Déséré De Buck en Henri Deweert was gelegen in de Alfons Pieterslaan, tussen de Stockholmstraat en de huidige Ieperstraat.
Foto : Briefhoofd handelsbrief. J.Ouvry-Schockaert. Boulevard Rogier, 42-44
Foto : Briefhoofd handelsbrief. L. Janssens & Ch. Mestdagh. 91, Rue Longue Oostende (1907)
Grands parcs aux huîtres, homards & langoustines. Commerce de poisso, frais & salé. Gelegen in de Langestraat 91
Foto : Briefhoofd handelsbrief. Maison A. Defonseca. Rue de l'Hospice 6. (1907)
Commerce de bières. Dépositaire du Phoenix. Pilsen Munich, Bock, Bavière. Bières du pays, Stout, Pale-Ale, Schotch-Ale, Past-Op, Lambic-Gueuze, Louvain, Krieken-Lambic. Bierhandel gelegen in de Godshuizenstraat, vanaf juni 1926 Edith Cavellstraat.
Foto : Café de l'Aviation. Hofstraat 12 (ca 1911)
chez Pierre Vroome-Vanbesien. Diner 1 fr. 25. Bières renommées de Roulers et du pays. Chambes garnies. Garage pr vélos
Foto : Carnaval (1899)
De leden van de vereniging "Cercle Dramatique et Musical Union Ostendaise" verkleed voor de carnavalstroet van 12 februari 1899. De vereniging werd in 1896 gesticht en groepeerde een toneel- en muziekafdeling. Ze nam ook deel aan carnavalstoeten.
Foto : Col en Manchetten (1935)
Hier op de Albert I-promenade nabij het Kursaal
Foto : De "Quai aux bateaux à vapeur" (1870)
Raderstoomboten aangemeerd in de haven van Oostende
Foto : De Aartshertoginnestraat (1922)
De borstelmakerij van de heer Frans Vandevelde, toen gelegen in de Aarthertoginnestraat nr. 22. Van links naar rechts op de foto : Frans, Esther en Jozef Vandevelde, Angèle Regoudt, Maria Hallemeersch en Maurice Vandevelde.
Foto : De Aartshertoginnestraat richting Wittenonnenstraat (1910)
Foto : De achterhaven (1910)
Ostende. Sas Slykens Yacht Club et Bassin de Chasse. - Op de voorgrond het clubhuis van de RYCO en rechts het gebouw met sluizencomplex van de spuikom
Foto : De achterhaven (circa 1910)
Het gebouw van de "Royal Yacht Club Oostende (RYCO)". Deze vereniging werd opgericht op 16 april 1846 onder de benaming "Cercle des Régates d'Ostende". Vanaf 1853 als "Yacht Club d'Ostende". Het clubhuis aan de Dokter Eduard Moreauxlaan is gebouwd in 1905 naar de plannen van de Brusselse architect Georges Hobé. Ingehuldigd in 1906.
Foto : De achterhaven (circa 1920)
Het dienstgebouw waar de apparatuur voor de bediening van de sluizen van de Spuikom was ondergebracht. Gelegen langs de Dokter Eduard Moreauxlaan ter hoogte van het clubhuis van de RYCO.
"In 1929 werd het gebouw waarin de electro-mechanische uitrusting ondergebracht was volledig afgebroken met al wat nog van dat mechanisme overbleef. In 1931 werd de grond die vroeger bezet werd door het gebouw ingelijfd in de Rijksweg nr 72 vak Oostende-Het Zoute, welke in de zomer aan een buitengewoon druk autoverkeer onderhevig is. Tevens werd een gedeelte van de sluis overwelfd" In : Oostende : de "miskende" Haven / Georges Allaert. 2013. p.184. Plate Bib A602
Invent. 2020/1335 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoens
Foto : De Achterhaven (circa 1930)
De sluis naar de handelsdokken in de achterhaven. Links, het dienstgebouw van de havenkapitein. Rechts, de Stedelijke Stapelhuizen.
Invent. 2020/1468 fotoarchief D2 album 5 herkomst Simoens
Foto : De Adolf Buylstraat (1920)
De Librairie Devriendt (Vlaamsche Boekhandel), op de hoek van de Hertstraat. De zaak werd in 1912 opgericht door Frans Devriendt
Foto : De Adolf Buylstraat (1923)
De tabak en sigarenwinkel "Maison Caritas" gelegen in de Adolf Buylstraat nummer 18, uitgebaat door mevrouw Evelina Sorel, echtgenote van de heer Julien Van Wouwe.
Foto : De Adolf Buylstraat (1928)
Het nieuwe gebouw van de "Librairie Internationale Boekhandel", de vroegere "Librairie Devriendt". Gebouw opgericht in 1928. De zaak werd tot in 1948 gerund door Frans Devriendt. Van 1948 tot 1980 werd de handel verder uitgebaat door de heer en mevrouw Charles Heilman-Gilberte Devriendt
Foto : De Adolf Buylstraat (1945)
In mei 1940 werd de handelszaak "A La Ville de Londres", toen gelegen op de hoek van de Kapelle- en de Ooststraat, door bommen verwoest. De winkel werd toen overgebracht naar de Adolf Buylstraat.
Foto : De Adolf Buylstraat (1952)
De bioskoopzaal Palace, gelegen in de Adolf Buylstraat, in het gedeelte tussen de Hertstraat (links) en de Christinastraat (rechts). Deze zaal opende haar deuren op 31 december 1911. Voor 1935 werden in deze bioskoop veel cowboyfilms vertoond, waardoor deze zaal in de volksmond "het Schietkot" werd genoemd. De Palace werd in 1935 verbouwd en van 453 op 1000 zitplaatsen gebracht. De uitbating werd in 1966 stopgezet.
Foto : De Adolf Buylstraat (1953)
Het vroegere Hotel Excelsior, gelegen op de hoek van de Adolf Buylstraat (links) en de Vlaanderenstraat (rechts). Rond 1947 vestigde zich in de gebouw de confectiezaak A la Ville de Londres
Foto : De Adolf Buylstraat (1966)
De tabak- en kantwinkel Simon gelegen in de Adolf Buylstraat 42 werd in juli 1899 geopend door het echtpaar Edouard Simon-Anna Dereyghere. Na hun overlijden werd de zaak tot in 1984 voortgezet door de twee dochters. De meubilering van de tabakhandel werd aangekocht door de Oostendse Heemkundige Kring De Plate en was opgesteld en te bezichtigen in het Museum in het Feestpaleis aan het Wapenplein.
"In het Stadsmuseum Langestraat 69, Oostende niet meer tentoongesteld"
Foto : De Adolf Buylstraat (circa 1925)
Het terras van het hotel-restaurant-café "Universel" in de Adolf Buylstraat. Dit hotel werd toen uitgebaat door de heer P. Holsters.
Foto : De Adolf Buylstraat (circa 1935)
Het Hotel Universel, gelegen in de Adolf Buylstraat, toen uitgebaat door het echtpaar R. Dossche-Brys.
Foto : De Adolf Buylstraat (circa 1935)
De restaurantzaal van het Hotel Universel
Foto : De Adolf Buylstraat (circa 1935)
Het café-restaurant de la Paix, gelegen op de hoek van de Adolf Buylstraat en de Christinastraat, toen uitgebaat door de heer Josse Frimat.
Foto : De Adolf Buylstraat (circa 1935)
Twee binnenzichten van het café-restaurant de la Paix. Op de bovenste foto : de gelagkamer en op de onderste foto : het restaurant.
Foto : De Adolf Buylstraat - Hoek Christinastraat (1935)
De "Brasserie Flamande", toen uitgebaat door Ch. Devisscher. Na zijn dood werd de zaak verder gezet door zijn weduwe, Amanda Reynaert, beter gekend als "Madame Moustache". Deze brasserie was een trekpleister voor Britse toeristen omwille van de "sing songs"
Foto : De Albert I Promenade (circa 1950)
Het Hotel Les Dauphins, gelegen op de hoek van de Albert I-promenade met de Louisastraat
Foto : De Albert I-promenade (circa 1938)
Deel van de Albert I-promenade, vanaf de Louisastraat (links) richting Christinastraat (rechts). Centraal in beeld het Grand Hotel Miramar en het Hotel d'Angleterre
Foto : De Albert I-promenade (circa 1965)
Gedeelte van de Albert I-promenade tussen de Langestraat (links) en de Hofstraat (rechts). Links op de foto het pension restaurant La Regence (het oud Midland Hotel) en rechts het Hotel de Gand (met huisnummer 10). Thans staan daar moderne appartementsgebouwen.
Foto : De Albertusstraat, nu Euphrosina Beernaertstraat (circa 1880)
Rue Albert. In 1901 gewijzigd in Euphrosina Beernaertstraat. Gedeelte van de Albertusstraat, gezien van uit het Leopoldpark. Centraal, de ketel van de gasfabriek, die stond op de plaats van het huidig Gerechtshof
Foto : De Alfons Pieterslaan (1912)
Het estaminet "In de Wederkomst", was gelegen op de hoek van de Alfons Pieterslaan (rechts) en de Sint-Peterburgstraat (links). Het werd uitgebaat door Leonce Dewulf die terzelfdertijd "metser en plafonneur" was. Het bord aan de lantaarnpaal wijst naar een tramhalte op aanvraag. De Alfons Pieterslaan, vroeger Zuidlaan of Boulevard du Midi, kreeg zijn naam vanaf 31 mei 1912. De Sint-Peterburgstraat veranderde vanaf 1953 in Leon Spilliaertstraat.
Foto : De Alfons Pieterslaan (1922)
De juwelierszaak van Oscar Delanghe, Alfons Pieterslaan 103. Deze zaak werd opgericht in 1922 en bleef in familiebeheer tot in 1972. Opschrift op uitstalraam : Horlogerie Bijouterie. Oscar Delanghe-Laleman. Let op de prachtig gehaakte gordijnen op het eerste verdiep.
Foto : De Alfons Pieterslaan (1930)
De drukkerij van Louis Delefortrie, Alfons Pieterslaan 51. De drukkerij bestond van 1928 tot 1935. Dan messenhandel Huyghe
Foto : De Alfons Pieterslaan (1950)
Gedeelte van de Alfons Pieterslaan, gezien vanaf het kruispunt Petit Paris richting het Stadhuis.
Foto : De Alfons Pieterslaan (1952)
Het Sint-Jozefsinstituut, gelegen aan de Alfons Pieterslaan, in het gedeelte tussen de Leon Spilliaertstraat (links), en de Ieperstraat (rechts). Het gebouw (links), dateert van 1935 en het gebouw (rechts), werd in 1953 volledig herbouwd.
Foto : De Alfons Pieterslaan (1960)
Gedeelte van de Alfons Pieterslaan, vanaf de hoek van de Kannunik Dr. Louis Colensstraat. Het hoekhuis, centraal in beeld, werd rond 1962 gesloopt om plaats te maken voor een modern gebouw met op het gelijkvloers een kledingszaak
Foto : De Alfons Pieterslaan (1965)
Gedeelte van de Alfons Pieterslaan tussen de Sint-Jozefskerk, links, en de Jules Peurquaetstraat, rechts. Centraal, het toen zeer gekende "Café du Midi" dat genaamd was naar de vroegere benaming van de laan, namelijk "Boulevard du Midi".
Foto : De Alfons Pieterslaan (1972)
Uitleg : zie inventarisnummer 2015/1510
Foto : De Alfons Pieterslaan (circa 1925)
De Alfons Pieterslaan gezien ter hoogt van de huidige Kanunnik Dr. Louis Colensstraat
Foto : De Alfons Pieterslaan (circa 1935)
Zicht van de Alfons Pieterslaan, gezien ter hoogte van de Rogierlaan (links) in de richting van de handelsdokken.
Foto : De Alfons Pieterslaan (circa 1942)
Gedeelte van de Alfons Pieterslaaan, tussen de Peter Benoitstraat (links) en Petit Paris (rechts). Centraal, de handelszaak Radio De Meester, uitgebaat door Julien De Meester. Rechts, de ijzerhandel Debroe. De twee panden, uiterst links, bleven leeg staan van ongeveer 1913 tot 1946. Nadien werden de benedenverdiepingen ingericht als winkelruimte. In 1966 werden beide huizen gesloopt voor nieuwbouw. Toen is daar de elektrozaak Altron gevestigd.
"Radio De Meester opende zijn nieuwe zaak in maart 1941"
Foto : De Alfons Pieterslaan - Hoek Ieperstraat (1925)
Op deze hoek was het Hoofdlokaal II van de Samenwerkende Maatschappij SEO gevestigd. Op het gelijkvloers werd een café uitgebaat, in de volksmond "De Biercoo" genoemd. Ingehuldigd op 2 oktober 1921 en afgebroken tussen 1975 en 1976.
Foto : De Alfons Pieterslaan - Hoek Stockholmstraat (1962)
Foto : De auto van de hotels "Splendid", "Plage" en" Continental"
Vervoerde de gasten van en naar het spoorwegstation.
Foto : De Avenue des Courses, thans Koningin Astridlaan (circa 1900)
Op de voorgrond, de achtertuinen van de huizen gelegen in de Wellingtonstraat (rechts). Tussen deze tuinen en het "Chalet Royal", gebouw centraal op de achtergrond, lag de Avenue des Courses, of Koersenlaan. Deze laan werd in 1930 samen met de Krommestraat omgedoopt tot Generaal Jungbluthlaan die in september 1938 Koningin Astridlaan werd.
Foto : De Babylonestraat vanaf de Hendrik Serruyslaan naar de Aartshertoginnestraat (1910). Links op de hoek de herberg "Hof van Belofte"
Foto : De badendienst (1889)
De badmannen van de Stedelijke Badendienst poseren voor de camera
Foto : De binnenkoer en achterzijde van de afspanning Sint Sebastiaan, gelegen in de gelijknamige straat (1865)
Foto : De Boekareststraat (circa 1910)
Versierde reclame-prentkaart van het "Hotel de la Régence". Boekareststraat 8. Hotelhouder : J.P. De Cremer
Foto : De Boekareststraat (circa 1935)
Het gasthof-hotel Leune Balmoral Ferndale gevestigd in de Boekareststraat nr. 10 en toen uitgebaat door de heer Georges Leune
Foto : De Bonenstraat (1935)
Richting Visserskaai. Het eerste huis was de café "Gepekelde Fiege", uitgebaat door Léon Claeys, bijgenaamd "Kromme Léon". Vooraan, een openbare waterpomp.
Foto : De Boudewijnstraat (1900). - Met op de hoek Estaminet St. Pierre by F. Masschaele
Foto : De Boulevard du Midi, thans Alfons Pieterslaan (circa 1905)
De Boulevard du Midi, gezien vanaf het kruispunt Petit Paris richting huidig stadhuis. Rechts een filiaal van het warenhuis "Delhaize Frères".
Foto : De Brabantstraat (1919)
De schilderwinkel Trybou-Maertens, huisnummer 14. Boven, een briefhoofd, toen was de winkel huisnummer 5.
Foto : De Brabantstraat (1926)
De herberg en tevens afspanning "In 't Zeepaard" dateerde van 1699, datum die op de gevel was aangebracht in gesmede ankers. Gelegen in het gedeelte tussen de Wapenplein (links) en de Kapucijnenstraat (rechts). Boven de ingangsdeur prijkte een paardenhoofd, het embleem van de herberg. Gesloopt omstreeks 1950.
Foto : De brand van In 't Witte Paard (1974)
Op 1 april brandde het overbekende "In 't Witte Paard" bijna volledig uit. Het was gelegen in de Van Iseghemlaan op de hoek met de Hertstraat. Het gebouw werd naderhand gesloopt om plaats te maken voor een moderne building met op het gelijkvloers een taverne.
Foto : De Brigantijnenstraat (1960)
Het "Cafe 't Zwaantje" was gelegen in de Brigantijnenstraat nr. 6. Het was rond negentienhonderd een zeer gekende kleine danszaal. Haar naam dankte zij aan de afbeelding van de zwaan die het draaiorgel van de danszaal sierde. Alle huizen van deze straat werden in 1982 gesloopt voor de bouw van het "Administratief Centrum".
Foto : De car-ferry "London-Istanbul" (circa 1936)
De maalboot Ville de Liège werd in 1914 gebouwd op de scheepswerf Cockerill te Hoboken bij Antwerpe,. De maalboot werd in 1936 omgebouwd tot de eerste car-ferry op de lijn Ostend-Dover. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip gebruikt als depotschip voor de Engelse Royal Navy. Na de oorlog kreeg het opnieuw haar vroegere bestemming als passagiersschip en bleef tot 1950 (?) in gebruik. Op de onderste foto : enkele bemanningsleden.
Foto : De Chaletstraat (1975)
Het rechter gedeelte van de Chaletstraat met rechts de Warschaustraat. Het hoekhuis werd in 1980 gesloopt voor nieuwbouw.
Foto : De Chaletstraat (1975)
Het linkergedeelte van de Chaletstraat. In 1979 werd het linkerpand gesloopt voor de bouw van een modern complex. Weinige tijd later onderging het gebouw [links] ernaast hetzelfde lot
Foto : De Christinastraat (1904)
De Christinastraat gezien vanaf de Jozef II-straat, richting Euphrosina Beernaertstraat.
Foto : De Christinastraat (1950)
De Christinastraat nummer 113. Het dienstgebouw waarin na de Tweede Wereldoorlog de kantoren van de Belastingen en de Registratie waren ondergebracht
Foto : De Christinastraat (circa 1910)
Het Hotel-Restaurant-Pension "De Vriendt" in de Christinastraat nummers 12 en 13, toen uitgebaat door de heer A. De Vriendt. Deze stijlvolle huizen moesten plaats ruimen voor moderne appartementsgebouwen
Foto : De Christinastraat (circa 1920)
Twee binnenzichten van het Hotel du Volksbond, dat gelegen wasin de Christinastraat nummer 65 en toen werd uitgebaat door het echtpaar Octave Piessen-Laforce.
Foto : De Christinastraat (circa 1938)
De radiohandel Radio Marlein, toen gelegen in de Christinastraat nr. 85 en in 1934 gesticht door de heer Oscar Marlein. De zaak breidde uit en verhuisde naar de Kapellestrat, op de hoek van de Jozef II-straat. Later gerund door de heer Marcel Marlein.
Foto : De Christinastraat (circa 1950)
Het Café Vieux Temps was gelegen op nummer 149, in het gedeelte tussen de Vindictivelaan (links) en de Euphrosina Beernaertstraat (rechts). In 1958 werd het gebouw gesloopt, samen met de andere huizen in deze rij, om plaats te maken voor de nieuwe vleugel van het Onze Lieve Vrouwe College
Foto : De Christinastraat nr. 67 (1910)
De arbeidershuisje dateert van 1741. Het was ooit een wasserij, in 1910 uitgebaat door de heer en mevrouw Charles Vandewalle-Ocatavie Lefevere, en een snoep- en speelgoedwinkeltje. Nu, 2016, het lokaal van de gidsenkring "Lange Nelle". In 1984 werd het huisje wegens bouwvalligheid, steen voor steen afgebroken en genummerd. Heropgebouwd in 2000-2001
Foto : De Danszaal "De Grotten" (circa 1920)
De danszaal "Les Grottes d'Ostende" was gelegen op 50 meters van het "Royal Palace Hotel", nabij de Wellingtonrenbaan. De binnenmuren van de zaal waren bekleed met namaak rotsen, namaak stalagmieten en stalagtieten, zodat de zaal de indruk gaf van een grot. Vandaar ook de naam van deze danszaal.
Foto : De danszaal "In de Zonnebloem" (circa 1928)
Het orgel van de danszaal "In de Zonnebloem" gebouwd door de orgelbouwer Hooghuys [Louis-François] uit Geraardsbergen
Foto : De danszaal "In het Konijntje" (1912)
Na de uitbreiding van de danszaal, werd een nieuw en groter orgel geplaatst door de toen bekende firma Mortier uit Antwerpen. Voor het orgel staan Hortense en Sara, respectievelijk de nicht en de pleegzoon van de uitbater Edouard Pieters
Foto : De danszaal "In het Konijntje", bijgenaamd "Het Keuntje" of "Swansels" (circa 1910)
Het eerste orgel van de danszaal. Het was rijkelijk versierd met schelpen, krullen en cupido's. Links aan het orgel staat Edouard Pieters, bijgenaamd Swansels, de uitbater, en rechts staat "Kootje", de orgeldraaier.
Foto : De de Smet de Naeyerbrug (1905)
Gebouwd tussen 1903 en 1905 naar de plannen van architect Alban Chambon. Genaamd naar de toenmalige minister van financiën. Op de foto zijn de werklieden nog bezig met het plaatsen van de bas-reliëfs onderaan de pilonen van de brug over het afleidingskanaal.
Foto : De de Smet de Naeyerbrug (1905)
De bronzen bas-reliëfs onderaan de brug over het afleidingskanaal werden ontworpen door Karel De Kesel. Zij werden tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter weggenomen om voor oorlogsdoeleinden hersmeden te worden. Links, "De Scheepstimmerman" en rechts, "De Roerganger".
Foto : De derde vuurtoren (circa 1936)
Foto : De Driehoek (huidig Pauluspleintje) (circa 1910)
De witte huizen, rechts op de foto, bevonden zich op de plaats van het huidig Pauluspleintje en maakten deel uit van een driehoekig huizenblok de "Driehoek" genaamd. Deze huizen werden tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) zwaar beschadigd en dienden afgebroken te worden. Vooraan de ingangsdeur van de herberg "In de Klippe". Op de achtergrond, richting kerk, de Kleine Kaaistraat, thans Pastoor Pypestraat
Foto : De eerste Oostendse wielerbaan of Velodrome (ca 1905). Hoek huidige Nieuwpoortsesteenweg en Sportstraat
Foto : De eerste vuurtoren (1910)
De eerste vuurtoren werd gebouwd in 1771. Ze werd als lichtbaken gebruikt tot einde 1859. Ze stond op de plaats waar thans het "Monument der Zeelieden" staat op het Zeeheldenplein. In de volksmond werd ze de "Vlaggestok" genoemd. Vooraan een verplaatsbare kiosk. Op de achtergron, de huizen van de oude Vuurtorenwijk op de oosteroever.
Foto : De Elisabethlaan (1936)
De Hamiltonhoeve, genaamd naar de familie Hamilton, die deze hoeve ononderbroken pachtte van 1887 tot 1940. Deze familie was van Engelse oorsprong. De heuvel waarop de hoeve stond, is een overblijfsel van het Fort Sinte Isabella uit de tijd van het Beleg van Oostende (1601-1604).
Foto : De Elisabethlaan (circa 1950)
De fabriek van limonade en water "G. & J. Verborgh", gebouwd in 1937 en gelegen aan de Elisabethlaan 18. Deze fabriek sloot haar deuren op 30 april 1964
Foto : De Elisabethlaan (circa 1962)
Gedeelte van de Elisabethlaan gezien ter hoogte van de Torhoutsesteenweg, richting St Janskerk. Nieuwbouwwoningen hebben de plaats ingenomen van deze oudere huizen.
Foto : De Elisabethlaan (circa 1970)
Huizenblok aan de Elisabethlaan in het gedeelte tussen de huidige Eigen Haardstraat (links) en de Vredestraat (rechts). De verkrotte panden werden in september 1990 afgebroken voor het realiseren van de nieuwe villawijk Koninginnedal rond de ruïne van de oude Hamiltonhoeve
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (1910). Huizenblok tussen het huidige Canadaplein en de Louis Colensstraat. Rechts de ketel van de gasfabriek
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (1910). Ketel van de gasfabriek
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (1953)
De oud huis, dateerde van 1791 zoals op de gevel te lezen staat. Het was gelegen in de huizenrij tussen de Hendrik Serruyslaan (links), en de Aartshertoginnestraat (rechts)
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (circa 1900)
Het estaminet "In 't Keizershof" gelegen op de hoek van de Werfstraat, thans de Hendrik Serruyslaan (links), en de Euphrosina Beernaertstraat (rechts). Dit hoekhuis werd rond 1905 onteigengd en gesloopt voorde aanleg van de Hendrik Serruyslaan. De straat rechts op de foto, die de Euphrosina Beernaertstraat kruist, is de Aartshergtoginnestraat. Op de plaats van het hoekhuis met witte gevel werd later het "Hotel Viking" opgetrokken.
Zie ook de situatieschets. De plaats van waarop, en de richting waarin, de foto werd getrokken, staat aangeduid met een pijljte. De huizen zijn de panden nr. 36 tot en met 39.
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (circa 1910)
De "Villa la Tourelle" gelegen in de Euphrosina Beernaertstraat, in het gedeelte tussen de Torhoutsesteenweg (links) en de Wellingtonstraat (rechts)
Foto : De Euphrosina Beernaertstraat (circa 1950)
De straat gezien vanaf de Aartshertoginnestraat, richting Leopoldpark
Foto : De Euphrosine Beernaertstraat. (1920)
De lagere afdeling van het Onze Lieve Vrouwe College
Foto : De excursieboot "La Reine des Plages" (1905)
"La Reine des Plage" was één van de vele excursieboten die vanuit Oostende uitvaarden voor korte zeetochten. Vaarde vroeger onder Nederlandse vlag als "De Zuiderzee". In 1913 werd het schip uit dienst genomen en te koop gesteld voor 800 Engelse ponden.
Foto : De Frère-Orbanstraat (1960)
Ingang van de Reinigingsdienst van de Stad Oostende, gelegen rechtover de Waterwerkstraat. We zien het conciërgegebouw (Georges Van Duyvenboden). De beschrijving van de gebouwen in Van Caillie waren een eind verder, nu op de hoek Frère-Orban- en Boogschuttersstraat.
Foto : De Frère-Orbanstraat (circa 1950)
De "Albertbrug" over de Frère-Orbanstraat bij de "Soldatenberg" aan de wijk. Deze brug werd gesloopt rond 1962
Foto : De Gasthofstraat (Rue de l'Hôtel), thans 17-oktoberstraat (circa 1920)
Het Buckingham Palace Hotel, gelegen aan de Rue de la Tribune, op de hoek met de Hotelstraat. Het hotel werd in 1908 gebouwd in opdracht van de heer Louis Joux uit Brussel, naar de plannen van de Brusselse architecten J. Dosveld en Ch. Deteins. Later kreeg het de benaming Hotel Belvédère.
"Rue de l'Hôtel = Gasthofstraat, na de Eerste Wereldoorlog verandert in 17-oktoberstraat". Hotelstraat is een vertaling uit het Frans. Bron : Straatnamen van Oostende van A tot Z / Daniel Deschacht. 1998
Foto : De Generaal Jungbluthlaan (1952)
Het bijhuis nr 6 van de maatschappij SEO (Spaarzaamheid Economie Oostende).
Foto : De Goedheidstraat (1959)
Bij een wolkbreuk in de zomer van 1959 kwam een groot gedeelte van het Westerkwartier onder water te staan. Op de foto een gedeelte van de Goedheidstraat, toen aan de rechterkant nog niet bebouwd. Op de achtergrond de Spaarzaamheidstraat. Het gebouw met witte gevel is de toenmalige Bakkerij Roose. De dame op de foto is "Emmerance" de in het Westerkwartier gekende visleurster.
Foto : De Graaf de Smet de Nayerlaan (circa 1925)
Het restaurant A la Ville de Gand, gevestigd in de Graaf de Smet de Naeyerlaan nr. 4 en toen uitgebaat door het echtpaar L. Van Overbeke-Lerou.
Foto : De Graaf de Smet de Nayerlaan (circa 1950)
Het hotel Au Petit Bateau gelegen aan de Graaf de Smet de Nayerlaan nr. 6, tweede huis van rechts, toen uitgebaat door het echtpaar A. Rickwert-Gevaert
Foto : De Graaf de Smet de Nayerlaan (circa 1950)
Binnenzicht van het hotel-restaurant Au Petit Bateau
Foto : De Graaf de Smet de Nayerlaan (circa 1950)
Het leegstaand pand van de vakschool voor meisjes der Zusters van de H. Jozef, gelegen aan de de Smet de Naeyerlaan, links van de kerk van de O.L. Vrouw Onbevlekte Ontvangenis
Foto : De Groentemarkt (1935)
Gedeelte van de Groentemarkt, gelegen tussen de Breidel- (links) en de Kapucijnenstraat (rechts). Op de rechtse hoek, het voormalig "Albion Palace Hotel". Helemaal rechts, het torentje van de Vleesmarkt.
Foto : De Groentemarkt (1935)
Het tweede gebouw van links, was de gekende dancing "Valentino" die haar deuren sloot in 1960. Rechts, op de hoek van de Kaaistraat, de porseleinenwinkel Breemersch en links ervan de kaaswinkel "Au Vert Pré"
Foto : De Groentemarkt (circa 1900)
Het herenhuis en de kruidenierswinkel waren gelegen aan de noordzijde van de Groentemarkt, tussen de Breidelstraat en de Kapucijnenstraat. Nu, 2020, "Supermarkt Maenhoudt".
Foto : De Groentemarkt (circa 1900)
Centraal op de foto, op de hoek van de Kapucijnenstraat, het hotel uitgebaat door de heer [S.] Declerck. Later kwam daar het "Hotel de Gand et d'Albion". De huizen helemaal rechts, op de hoek van de Nieuwstraat, moesten in 1903 plaats maken voor de Vleesmarkt.
Foto : De Groentemarkt (circa 1900)
Sfeerbeeld van de drukte op de Groentemarkt rond de eeuwwisseling
Foto : De Groentemarkt (circa 1900)
De oostkant van de Groentemarkt, vanaf de hoek van de Nieuwstraat (links) richting Dwarsstraat
Foto : De Groentemarkt (circa 1900)
De oostkant van de Groentemarkt. Kinderen van de lokale vissersbevolking tonen veel belangstelling voor het werk van een ambachsman.
Op de hoek met de Nieuwstraat, "Hotel Parapluie" en apotheek Halewyck.
Invent. 2020/1544 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoens
Foto : De Groentemarkt (circa 1905)
Sfeerbeeld van een marktdag. Op de achtergrond links, de oostkant van de Groentemarkt, met o.a. het "Institut Communal de Demoiselle", het warenhuis "Au Bon Marché-Delhaize" en op de hoek met de Dwarsstraat het café "Den Hollander"
Foto : De Groentemarkt (circa 1905)
Een groente- en fruitkraam op de Groentemarkt. Op de achtergrond rechts de wijnhandel "Compagnie Coloniale et Vinicole"
Invent. 2020/1543 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoens
Foto : De Groentemarkt (circa 1910)
Het Pension-Restaurant Den Hollander op de hoek van de Groentemarkt en de Dwarsstraat (rechts). De zaak werd toen uitgebaat door het echtpaar Eugène Hermé-Marie Van Batten. Later zette hun dochter de zaak verder, en dit tot in 1973. In 1989 werd het gebouw samen met een aanpalend pand in de Dwarsstraat gesloopt om plaats te maken voor een modern appartementsgebouw met handelszaak.
"Rechts, de Dwarsstraat met op het einde in de Sint-Franciscusstraat 16, de gekende handelszaak "In de Schaar", uitgebaat door G. Delanghe-De Grijze".
Foto : De Groentemarkt (circa 1912)
Filiaal van "Adolphe Delhaize & Cie". Gelegen aan de oostelijke kant, naast de danszaal "Valentino" (rechts). Men leverde aan huis met fiets en stootkar. Luifelopschrift : General Ship Supplying. Let op de mooie gevel en straatlantaarn.
Foto : De Groentemarkt (circa 1914)
Stemmig beeld van een marktdag. Centraal, op de hoek van de Kapucijnenstraat, het "Hotel de Gand d'Albion". Uiterst rechts, de school "Ecole Communale de Demoiselles"
Foto : De Groentemarkt (circa 1925)
De "Epicerie de la Côte", gelegen aan de oostkant van de Groentemarkt 10, toen uitgebaat door de heer Alphonse Beaufort.
Foto : De Groentemarkt (circa 1930)
Het "Hotel Albion Palace", gelegen op de hoek van de Groentemarkt met de Kapucijnenstraat (rechts). Op het gelijkvloers was toen de confectiezaaak "In de Kat" gevestigd.
Foto : De Groentemarkt tijdens de dag van de Zeewijding (1910). Midden de markt de grote elektriciteitspaal, daarachter het torentje van de Vleesmarkt.
Foto : De grote overstroming (1953)
De Adolf Buylstraat, richting Wapenplein
Foto : De grote overstroming (1953)
Zicht van de Leopoldlaan gezien vanaf de Karel Janssenslaan richting Kursaal
Foto : De grote overstroming (1953)
De Groentemarkt en rechtdoor de Kaaistraat, waar het water een zeer hoog peil bereikte. Op de hoek, links, de porseleinwinkel van Breemersch
Foto : De grote overstroming (1953)
Gedeelte van de Wittenonnenstraat gezien vanaf de Hendrik Serruyslaan. Rechts het Postgebouw
Foto : De grote overstroming (1953)
De overstroomde Langestraat. Links, de Anglicaanse kerk. Rechts, op de hoek met de Londenstraat, café "Old England"
Foto : De grote overstroming (1953)
De Aartshertoginnestraat gezien vanaf de Euphrosina Beernaertstraat richting Jozef II-straat.
Foto : De grote overstroming (1953)
De overstroomde Jozef II-straat, gezien vanuit het Leopoldpark
Foto : De grote overstroming (1953)
Gedeelte van de Langestraat gezien ter hoogte van de A. Belpairestraat (links) richting Vlaanderenstraat.
"Op de hoek met de Belpairestraat het hotel café restaurant "Au Peiti Vatel" en ernaast het "Hotel de la Paix"
Foto : De grote overstroming (1953)
Het Vissersplein na de storm en overstroming
Foto : De Handelsdokken (1872)
Foto genomen toen aan het eerste handelsdok grote werken werden uitgevoerd, waaronder het halveren van de oude Visserskreek. Links, het "Hotel de la Maison Blanche", het wachthuis en daarachter "Hope Hotel". Centraal, het eerste "Zeestation". Rechts, de werkhuizen van het Zeewezen, aan de overkant van de havengeul.
Foto : De Handelsdokken (1872)
Zicht van de werken aan het eerste handelsdok, gezien vanaf het eerste "Zeestation", richting Kapellebrug. Het groot wit gebouw, rechts op de hoek van de Zuidstraat en de Keizerskaai, is het "Hôtel du Nouveau Débarcadère". Het werd in 1899 afgebroken voor de bouw van het "Zeevaartcommissariaat", ook "Pilotage" genoemd
Foto : De handelsdokken (1905)
De stedelijke stapelplaats, gelegen aan het eerste handelsdok, Keizerskaai
Foto : De handelsdokken (circa 1895)
Zeilschepen varen het eerste handelsdok binnen. Links het eerste Zeestation, in de volksmond de "débarcadère" genaamd. Rechts, een gedeelte van de Keizerskaai, thansVindictivelaan, vanaf de hoek van de Zuidstraat tot de hoek van het Sint Petrus en Paulusplein. Het gebouw uiterst rechts is het gekend "Waterhuis".
Foto : De Handelsdokken (circa 1915)
Een vissersboot vaart door de sluis van het eerste handelsdok. Links op de foto, de oude vismijn en rechts het nieuw Zeestation. Centraal op de achtergrond, het verdedigingswerk De Halve Maan
Foto : De Handelsstraat (circa 1910)
Bouw van een loods voor de houthandel Snauwaert.
Foto : De Handelsstraat (circa 1910)
Het personeel van de houthandel Snauwaert. Op de tweede rij onderaan, uiterst rechts de heer Leopold Acke met naast hem zijn twee zonen René en Georges
Foto : De haven (circa 1895)
De Kuisbank gelegen aan de oostkant van de haven. De schepen legden er aan voor een onderhoudsbeurt van de scheepsromp bij laag tij. Op de achtergrond een deel van de Visserskaai, vanaf het Visserplein, links, tot de Zeedijk, thans Albert I-promenade, rechts.
Op de kuisbank, de O.67 Elise, met schipper G. Burcke en reder P. Wittrock. (Rapport sur l'administration de la situation des affaires de la Ville d'Ostende 1898, p.157)
Foto : De havengeul bij laag water (1860)
Op de voorgrond de bootjes die instonden voor een tochtje "en plaine mer". Op de achtergrond de tweede vuurtoren.
Foto : De havenmonding (circa 1895)
De havenmonding met links het West- en rechts het Ooststaketsel.
Invent 2020/1345 fotoarchief D2 album 4 hrkomst Simoens
Foto : De Heilig Hartkliniek
Gelegen op de hoek van de Frère-Orbanstraat en de Roggestraat. Sedert 27 april 1956 Ooievaarslaan. In 1919 richten de Zwartzusters een ziekenhuis op aan het Prinses Stefanieplein. In 1928 kopen zij een stuk grond aan de rand van de stad in de Frère-Orbanstraat, rechtover de "Soldatenberg". Op 21 november wordt de eerste steen gelegd en 11 maanden later op 21 oktober 1929 wordt het nieuwe ziekenhuis ingezegend.
In 1948 komt er in de kliniek een 3e verdieping bij (zie : inventarisnummer 1995/0162)
Meer informatie op : www.zwartzusters-bethel-brugge.be
Foto : De Heilig Hartlaan (1952)
Een filiaal van de maatschappij SEO (Spaarzaamheid Economie Oostende), gelegen aan de Heilig Hartlaan, met op de eerste verdieping de hulpapotheek. Na het faillissement van de maatschappij in 1981, werd het gebouw verkocht, en de gevel verfraaid. Op het gelijkvloers kwam er een apotheek
Foto : De Hendrik Serruyslaan (1910). Links op de hoek met de Babylonestraat, de herberg "Hof van Belofte"
Foto : De Hendrik Serruyslaan (1935)
Het hotel-pension "Sunbeam", gelegen op de hoek van de Euphrosina Beernaertstraat
Foto : De Hendrik Serruyslaan (1938)
Binnenzicht van de "Garage St. Sebastien", gelegen in het huizenblok tussen de Sint-Sebastiaan- en de Wittenonnenstraat. Deze garage werd gebouwd op de koer van de vroegere afspanning St. Sebastiaan
Foto : De Hendrik Serruyslaan (1960)
Steegje, in 1967 gesloopt.
Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1910)
De ingang van het postgebouw was onderaan de toren. Vier beelden sierden deze toren, twee aan de Hendrik Serruyslaan, en twee aan de kant van de Wittenonnenstraat. Ze werden gebeeldhouwd door Jules Lagae en synboliseerden : de Zeevaart en de Visserij, de Telegrafie en Telefonie, de Post en Spoorweg, de Industrie en Handel
Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1910)
Binnenzicht van het hoofd-postgebouw
Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1920)
De Hendrik Serruyslaan richting Marie-Joséplein. Links, de winkel van bandagist H. Verdonck-Minne et Fils.
Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1925)
De marbrerie Alphonse Simon, gelegen in de Hendrik Serruyslaan nr. 40, in het gedeelte tussen de Poststraat (links) en de Jozef II-straat (rechts). Later vestigde zicht daar de garage Rommerlaere. Het gebouw werd gesloopt voor de bouw van een modern appartementsgebouw
Foto : De Hendrik Serruyslaan (circa 1950)
Dit herenhuis behoorde vroeger toe aan de heer H. Baels en was gelegen in de Hendrik Serruyslaan nr. 64, in het gedeelte tusen de Jozef II-straat (links) en de Euphrosina Beernaertstraat (rechts). Na de Tweede Wereldoorlog was in dit gebouw de Wegendienst gevestigd.
Foto : De Hendrik Serruyslaan en de Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1909)
Links, een gedeelte van de Hendrik Serruyslaan. Rechts, een gedeelte van de Keizerskaai. Tussen deze twee huizenrijen, de Aartshertoginnestraat. Het gebouw, centraal, is het in aanbouw zijnde "Hôtel des Thermes", in de volksmond het "Kanonhotel", naar de plannen van architect Charles Van Rysselberghe
Foto : De Hendrik Serruyslaan ter hoogte van het kruispunt met de Keizerskaai (nu Vindictivelaan) (1910). Op de hoek "Hotel des Thermes"
Invent 2020/1428 fotoarchief D2 album 5 herkomst Simoens
Foto : De Hertstraat (circa 1920)
Het Hotel-Pension Gero (de vroegere Villa Mon Repos) gelegen in de Hertstraat nr. 30 en toen uitgebaat door mevrouw Daled-Vandenberghe
Foto : De hoek Kaaistraat - Ooststraat (circa 1920)
De ijzerhandel van A. Van de Walle, gelegen op de hoek van de Kaaistraat (links) en de Ooststraat (rechts)
Foto : De Hofstraat (circa 1930)
Het "Verviers et Cécil Hôtel", gelegen op de hoek met de Kapucijnenstraat (rechts). Detail van een telefoonpyloon
Foto : De Hofstraat (circa 1935)
De noordkant van de Hofstraat, gezien ter hoogte van de Kapucijnenstraat richting Albert I-promenade
Foto : De Hofstraat (circa 1938)
Het hotel-restaurant Au Nouveau Coq d'Or, gelegen in de Hofstraat, op de hoek van de Platformstraat (links). Het werd toen uitgebaat door het echtpaar Henri Van Coillie-Clementina Vandendriessche. Het hotel werd in 1958 verbouwd tot het Hotel Bero, uitgebaat door het echtpaar Michel Bero-Karine Van den Broucke
Foto : De hondenkarretjes. De Weststraat, thans Adolf Buylstraat (circa 1900)
Tot lang na de eeuwwissling maakten de hondenkarretjes deel uit van het Oostendse straatbeeld. Ze werden hoofdzakelijk gebruikt voor het vervoer van eetwaren, zoals melk, brood, vis en bier. De foto werd genomen in de Weststraat ter hoogte van de Christinastraat, richting Langestraat. Op de linkerhoek is thans een tearoom - crêmerie gevestigd en op de rechterhoek een schoenenzaak
Foto : De Ieperstraat (1952)
De parochiale jongensschool Sint-Jozef was gelegen in de Ieperstraat, in het gedeelte tussen de Euphrosina Beernaertstraat (links), en de Alfons Pieterslaan (rechts). Deze school was de vroegere broederschool die was overgenomen door het OLV College. Het gebouw werd in 1972 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw compleks bestemd voor de kantoren van de "Christelijke Mutualiteit (CM)". Deze werden in mei 1975 in gebruik genomen.
Foto : De Ijzerstraat (circa 1930)
Het "Pension Bodson", gelegen in de Ijzerstraat nummer 24. Het werd toen uitgebaat door de weduwe van Joseph Bodson.
Foto : De ingangspoort van het militair hospitaal (krijgs-gasthuis) in de Aartshertoginnestraat (1910)
Foto : De Jozef II-straat (circa 1930)
Gedeelte van de Jozef II-straat gezien vanaf de Christinastraat richting het Leopoldpark. Links op de foto, het hotel "Ons Huis", dat toen werd uitgebaat door de heer Ch. De Rycker.
Foto : De Jozef II-straat (circa 1970)
Gedeelte van de Jozef II-straat gezien vanaf de hoek van de Henrik Serruyslaan richting de Kapellestraat. De twee huizen links op de foto, werden intussen vervangen door nieuwbouw
Foto : De Jozef II-straat - Hoek Christinastraat (1962)
Het vroegere restaurant "Monico". Nu, 2018, modern flatgebouw met op het gelijkvloers, café "De Nieuwe Drie Sleutels", Jozef II-straat 46
Foto : De Kaaistraat (1910)
De drukkerij van A. Lacour-Bourgoignie, Kaaistraat 10. Deze drukkerij heeft bestaan van 1900 tot 1916. Uithangbord : Imprimerie - Lithographie. Boek - en Steendrukkery
Foto : De Kaaistraat (1925)
De confectiezaak "Au Drapeau Belge" op de hoek van de Ooststraat. Deze zaak werd in 1893 opgericht door Alois Degraeve en was toen gevestigd in de Sint-Paulusstraat 46. Later werd de winkel overgebracht naar de Kerkstraat 22. In 1920 verhuisde de winkel naar de Kaaistraat
Foto : De Kaaistraat (1935)
Het café "Au Casino", gelegen op de hoek van de Kaai- en de Sint-Paulusstraat. Uitgebaat door Louis Hendrickx
Foto : De Kaaistraat (1952)
Het Sinte Monica moederhuis van de Zwarte Zusters was gelegen in de Kaaistraat, in het gedeelte tussen de Ooststraat (links) en de Sint-Paulusstraat (rechts). In 1956 verkochten de Zwarte Zusters het gebouw aan het Sint Andreas Lyceum voor de uitbreiding van de school. Deze plannen werden echter niet uitgevoerd. Het pand werd daarna aangekocht door de Staat. In 1977 werd het gebouw gesloopt. Sommige delen, waaronder het smeedijzeren hekken, werden naar het Openluchtmuseum van Bokrijk overgebracht. Thans, het gebouw van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening)
Foto : De Kaaistraat (circa 1912)
De vroeger goed gekende Confiserie Van Sevenant. Deze zaak was gelegen in de Kaaistraat nummer 29 en werd opgericht door de heer Charles Van Sevenant. Voor het huis poseren de kinderen van Charles Van Sevenant : links Georges en Julien en rechts, op de voorgrond, Marie en Berthe.
Foto : De Kaaistraat - Hoek Ooststraat (1930)
De confectiezaak "Au Drapeau Belge" in het nieuwe gebouw dat in 1929-1930 werd opgetrokken. De zaak werd toen gerund door José Degraeve die zijn vader was opgevolgd. In hetelfde gebouw was ook de apotheek van Georges Degraeve, de broer van José, gevestigd. In 1963 werd het huis verkocht en gesloopt voor nieuwbouw. De winkel werd toen tijdelijk overgebracht naar de Kapellestraat, naast de apotheek Van de Weghe. Sedert 1972 is deze zaak gelegen in de Adolf Buylstraat
Foto : De Kaaistraat vanaf de Groentemarkt (1948)
Van links naar rechts : "Huis Breemersch", porseleinwinkel. Het oud huis van de fruithandel "Sanders". Het huis van de familie Van Caillie, de bank "Crédit Hypothecaire Anversois". Later de studie van notaris P. Lambein
Foto : De Kaaistraat, hoek Groentemakrt (1900)
De porceleinenwinkel van de gezusters Bourgoignie, die hun eigen aardewerkfabriek, Bourgoignie-Dubois, hadden in de Vaartblekersstraat te Bredene
Foto : De Kaaistraat, hoek Ooststraat (1920)
Het Sint Jozefslyceum. - Verdere literatuur : De Zusters van de H. Jozef te Oostende 1838-1992 / Michel Roels. p.14-16. Plate Bib A608
Foto : De Kaaistraat. Danszaal "Den Hooizolder" (1910)
Foto : De Kapellestraat (1897)
Briefhoofd van de drukkerij A. Swertvagher. Deze firma was gevestigd op de hoek van de Wittenonnenstraat (links) en de Kapellestraat (rechts)
Foto : De Kapellestraat (1905)
De Kapellestraat, gezien vanop de hoek van de Keizerskaai, nu Vindictivelaan. Rechts "Hôtel du Bassin"
Foto : De Kapellestraat (1910). Bakkerij Dhaeyere
Foto : De Kapellestraat (1912)
De handelszaak "A la Ville de Londres" op de hoek Kapelle- en Ooststraat.
Foto : De Kapellestraat (1920)
De Kapellestraat gezien vanaf de Sint-Paulusstraat. De huisnummers werden toen aangeduid met bordjes die uit de gevel staken
Foto : De Kapellestraat (1920)
Het bijhuis van de drukkerij van Jules Reyns, op de hoek van de Kapelle- en de Sint-Paulusstraat. Het hoofdhuis was gelegen Alfons Pieterslaan 42.
Foto : De Kapellestraat (1925)
De Kapellestraat, gezien richting Wapenplein. Het "Hotel de la Marine" was gelegen op de hoek van de Kapelle- en de Oostraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het hotel dienst als hospitaal ter verpleging van de burgerslachtoffers van de bombardementen.
Foto : De Kapellestraat (1930)
De Kapellestraat, gezien vanaf de Jozef II-straat, richting Wapenplein
Foto : De Kapellestraat (1936)
De confectiezaak "Caddy Tailors", opgericht in 1935 door Maurice Deryckere. Nadien voortgezet door zijn zonen Jean en André. Het huis, gelegen op de hoek van de Sint-Paulusstraat, werd in 1935 gebouwd naar de plannen van architect Bernard Christiaens.
Foto : De Kapellestraat (circa 1900)
Reclame-prentkaart van het Hotel St. Denis et Cour d'Angelterre. Dit hotel was gelegen Kapellestraat 40, en werd toen uitgebaat dooe de heer A. Dumon. Op deze plaats kwam later het grootwarenhuis Priba.
Foto : De Kapellestraat (circa 1900)
Gedeelte van de Kapellestraat, gezien vanaf de Sint Paulusstraat richting Wapenplein. Gezien het geringe autoverkeer was de Kapellestraat rond de eeuwwisseling een echte "wandelstraat". Links op de foto : de porseleinwinkel van de heer Adolphe Dangotte, de patisserie Plouvier en de goudsmid Willems
Foto : De Kapellestraat (circa 1930)
Gedeelte van de Kapellestraat gezien vanaf de Vindictivelaan richting Jozef II-straat. Links, de bioscoop "Cameo" die, na de sluiting in 1966 gesloopt werd om plaats te maken voor een modern gebouw.
Foto : De Kapellestraat (circa 1930)
De kristal- en porseleinwinkel van de heren Emile en Fernand Servais in de Kapellestraat nr. 39.
Foto : De Kapellestraat (circa 1930)
Binnenzicht van de porselein- en kristalwinkel van de heren Emile en Fernand Servais
Foto : De Kapellestraat (circa 1930)
De Lunetterie Belge, gelegen in de Kapellestraat nummer 84. Deze optiek werd toen uitgebaat door de heer Henri Vael.
De handelszaak was gelegen over de Cinema Cameo
Foto : De Kapellestraat (circa 1935)
De messen- en scharenwinkel Van Put, het oud-huis Tilquin, gelegen in de Kapellestraat 42a. Later werd op deze plaats het grootwarenhuis Priba opgetrokken.
"Op de gevel : Maison Tilquin d'Anvers"
Foto : De Kapellestraat (circa 1935)
Zicht van het uitstalraam van de messen- en scharenwinkel Van Put. In deze zaak werd ook allerhande zilverwerk verkocht.
"Op de gevel : Maison Tilquin d'Anvers"
Foto : De Kapellestraat (circa 1950)
De confectiezaak Savelkoul, gelegen op de hoek van de Wittenonnenstraat (links) met de Kapellestraat (rechts)
Foto : De Kapellestraat (circa 1950)
Het grootwarenhuis Priba, gelegen in de huizenrij tussen de Ooststraat (links) en de Sint-Paulusstraat (rechts). De uitbating ervan werd circa 1978 stopgezet
Foto : De Kapellestraat (circa 1950)
Het hoofdgebouw van de firma Valcke, gelegen in het gedeelte tussen de Jozef II-straat (links) en de Vindictivelaan (rechts). In 1986 werden de winkelactiviteiten stopgezet. De burelen werden naar de Vuurtorenwijk overgebracht. Het complex werd daarop volledig verbouwd tot winkelgalerij en kreeg de naam Mercatorpand
Foto : De Kapellestraat (circa 1950)
De bioscoopzaal "Cameo" was gelegen in het gedeelte tussen de Vindictivelaan (links) en de Jozef II-straat (rechts. Deze zaal sloot haar deuren in 1966.
Verdere literatuur : De wonderlijke wereld van pluche & pellicule / Johan Geuvens, Régis Benoit. 2010. p.90-101. Plate Bib A327
Foto : De Kapellestraat (circa 1960)
Het Café du Lion gelegen in de Kapellestraat nr. 90. Het gebouw werd in 1962-1963 gesloopt voor de bouw van het Burlington Hotel (hoek Kapellestraat - Vindictivelaan).
Invent 2020/1453 fotoarchief D2 album 5 herkomst Simoens
Foto : De Kapellestraat (circa 1974)
Afbraak van de "Kredietbank", gelegen op de hoek van de Kapellestraat (links) en de Wittenonnenstraat (rechts). Het nieuwe bankgebouw werd ingehuldigd op 5 november 1976
Foto : De Kapellestraat, hoek Wittenonnenstraat (1910)
Het grootwarenhuis "Grands Magasins du Louvre". Nu, 2016, "Galeria Inno", Kapellestraat 18
Foto : De Kapellestraat, nabij het kruispunt met de Jozef II-straat (1910)
A.S. Ostende - Hôtel Britannique et de Lorraine. Coin rue de la Chapelle et Joseph II
Foto : De Kapucijnenstraat (1877)
Gedeelte van de Kapucijnenstraat gezien vanaf de eerste vuurtoren. Op de voorgrond, rechts, het in aanbouw zijnde "Koninklijk Paleis" dat echter nooit werd afgewerkt wegens de erbarmelijke toestand van het terrein en de omgeving. Daarachter, tussen de twee gebouwen, de Spanjaardstraat
Foto : De Kapucijnenstraat (1950)
Het restaurant - taverne "Au Vieux Château". Het huisje dateert van 1729 zoals op de gevel is vermeld. Nu, 2018, "Spanish Inn", Kapucijnenstraat 42
Foto : De Kapucijnenstraat (circa 1920)
De Kapucijnenkerk zoals ze er uitzag omstreeks 1920. De voor- en zijgevels van de kerk werden in 1957 gerestaureerd. Bij deze restauratie werd de vorm van de ramen gewijzigd.
Foto : De Kapucijnenstraat en Vleesmarkt (1910)
Ostende - Marché aux Viandes. N.508 J.-B.P. Ostende. Deze markt bestond uit verschillende rijen overdekte stalletjes, vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Foto : De Karel Janssenslaan (1910). De woning, centraal, werd na 1945 het Consulaat van Groot-Brittannië
Foto : De Karel Janssenslaan (1953)
Het "Hotel St. James" was gelegen in de huizenrij tussen de Ijzerstraat (links), en de Leopoldlaan, nu Leopold II-laan (rechts). Het gebouw werd omstreeks 1960 gesloopt om plaats te maken voor een modern flatgebouw.
Foto : De Karel Janssenslaan (1964)
Het Pension Monica gelegen aan de Karel Janssenslaan, in het gedeelte tussen de Leon Spilliaertstraat (links) en de Ijzerstraat (rechts). Het gebouw werd in 1977 gesloopt om plaats te maken voor een modern flatgebouw.
Foto : De Keizerskaai, nu Vindicitivelaan (circa 1890)
Op de voorgrond, het tweede handelsdok. Achteraan, gedeelte van de Keizerskaai tussen de vroegere Werfstraat (links) en het Onze Lieve Vrouwe College (rechts. De huizenrij links, tussen de Werfstraat en de Aartshertoginnestraat, werd rond de eeuwwisseling gesloopt voor de aanleg van de Hendrik Serruyslaan.
Foto : De Keizerskaai, nu Vindicitivelaan (circa 1890)
Vrachtschepen in het eerste handelsdok. Gedeelte van de Keizerskaai vanaf de Sint-Jorisstraat (links). Het groot gebouw, centraal in beeld, "Hotel du Nouveau Débarcadère", was gelegen op de hoek van de Zuidstraat. Het werd in 1899 gesloopt voor de bouw van het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd. Rechts, tussen twee masten, het eerste Zeestation
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1870)
Centraal het "Hôtel de Commerce", gelegen langs het tweede handelsdok
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1890)
Gedeelte tussen de Kapellestraat (links) en de Zuidstraat (rechts)
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1900)
De Keizerskaai, met de huizenrij tussen de Aartsheroginne- (links) en de Christinatraat (rechts). Het donkere gebouw is het Onze-Lieve-Vrouwe-College
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1900)
Links het "Hotel du Bassin, ernaast een woonhuis, "Hotel Cosmopolite" en op het einde het Zeevaartcommissariaat, op de hoek met de Zuidstraat
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (1910)
De Keizerskaai, met rechts het Waterhuis (general supply of drinkwater), en links het Zeevaartcommissariaat, of "De Pilotage" (met torentje). Op de achtergrond de Sint Petrus- en Pauluskerk.
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (circa 1895
De Keizerskaai, gezien vanaf het tweede handelsdok. Centraal, de Kapellestraat, met op de linkerhoek het "Hôtel de la Couronne" en op de rechterhoek het "Hôtel du Bassin". Op de achtergrond de toren van de Sint-Pieterskerk, bijganaamd "De Peperbusse", waaraan herstellingswerken worden uitgevoerd.
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (circa 1900)
Gedeelte van de Keizerskaai tussen de Zuidstraat en het Sint Petrus en Paulusplein. Van links naar rechts op de foto : Het estaminet van Ch. Huybrechts-Tournoy, het reisagenschap South Eastern & Chatham Railways, het estaminet Pierre Defer-Maurickx en het Royal Mail Hotel. Verder op de hoek het Waterhuis. Op de achtergrond rechts de Oude Vismijn (De Cirk)
Foto : De Keizerskaai, thans Vindictivelaan (circa 1912)
Centraal het café 't Waterhuis, gelegen op de hoek van de Keizerskaai en het Sint Petrus en Paulusplein (rechts). Daar werd de scheepsvoorraad drinkbaar water opgedaan. Het gebouw dateert van 1632 en bestaat thans nog. In 1988 werd de gevel van het café verfraaid, waardoor het gebouw een nieuw uitzicht kreeg. Links, het hotel Atlantic, dat toen werd uitgebaat door de heer C. Kerkaert.
Foto : De Kemmelbergstraat (circa 1920)
Het Hotel Beerblock in de Kemmelbergstraat, in het gedeelte tussen de Koningsstraat (links) en de Zeedijk (rechts). Het hotel werd toen uitgebaat door de heer R. Baervoets. In de tachtigerjaren waren de diensten van het kadaster in dit gebouw gevestigd. Nu een modern appartementsgebouw.