Vilain Omer

De benzinepomp : straatmeubilair

Illustraties : (1) Een Texaco-pomp aan de Garage Julet in de Congolaan (nu Eduard Moreauxlaan) waarschijnlijk de eerste garage van de wijk Opex ; (2) Een oude benzinepomp aan de Garage du Littoral (Garage Wybo) in de Torhoutsesteenweg, waar nu de Permekegalerij gelegen is. De benzine kostte toen 3,20 fr. (foto uit de jaren '30) en (3) Eén van de eerste na-oorlogse benzinepompen, als een bijkomende aktiviteit van het Hotel "Au Damier" op het Hazegras

auteurs: 

De facteurs

Illustraties : (1) Een postkoets in de Oostendse Langestraat in 1815. (De tekening is van James Thiriar) ; (2) De postbode brengt nieuws bij een oude, verwonderd kijkende visser. (Prentkaart uit de verzameling "De post in de wereld") en (3) Een lief fantasie-kaartje met de postman die een hele tas nieuws uit Oostende brengt. (circa 1910)

auteurs: 

De karnavalstoeten van toen

Illustraties : (1) De grote verklede stoet van Marquet die 2 dagen uitging. Men ziet in de Louisastraat de praalwagen van de vereniging "nu voor later" die de vier seizoenen uitbeeldt ; (2) De "Duitse Club Concordia" poserend voor het Oostends karnavalgebeuren. De fot is evenwel vroeger genomen, wan tdie werd aan belangstellenden verkocht als steunkaart (1904) en (3) De wagen van Prins Karnaval (1937). De kaart is een publiciteitskaart die in 1938 verstuurd werd om het gemaskerd bal van de "Rat Mort" en de grote karnavalstoet, die met talrijke wagens en gemaskerde groepen de stad zouden doorkruisen, aan te kondigen

auteurs: 

De strandkabines .

2 Foto's 
Foto 1 : De grote massa strandkabines gezien op het Thermaal Instituut .(circa 1937)
Foto 2 : Strandkabines in Mariakerke .De achterzijde werd door andere strandbezoekers dikwijls ingenomen om uit de wind te kunnen zitten .Men kon zelfs zien 
             dat het niet te warm was.Er ligt niemand in badpak .

Auteurs: 

De trappen naar 't strand

Illustraties : (1) De ijzeren trap nabij de "Drie Gapers". Op de kaart leest men "La plage des Bois" wat zinspeelde op de houten strandkabines waarvan er toen nog veel op barakken geleken. (ca. 1905 ; (2) Een familiekiekje aan een trap van Mariakerke als prentkaart uitgegeven (ca. 1955) ; (3) De trap nabij Raversijde (ca. 1950)

auteurs: 

De Venetiaanse Galerijen

Illustraties : (1) De Venetiaanse Galerijen, kant Albert I-promenade, richting Parijsstraat (1902) ; (2) De Venetiaanse Galerijen langs de Albert I-promenade, richting Koninklijk Chalet, dat na Wereldoorlog II werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe Koninklijke villa

auteurs: 

De Venetiaanse Galerijen.

Foto 1 : De Venetiaanse Galerijen ,kant Albert I - Promenade ,richting Parijsstraat . ( 1902 )

Foto 2 : De Venetiaanse Galerijen langs de Albert I-Promenade, richting Koninklijke Chalet,dat na Wereldoorlog II werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe Koninklijke villa .

Foto 3 : De wintertuin ( tevens grote tentoonstellingzaal )met rechts vooraan de conciërgerie en op de achtergrond de Venetiaanse galerijen ,langsheen de Parijsstraat .
Zicht op de hoek van de Chaletstraat genomen.( Circa 1910 )

 

Auteurs: 

De winter van 1929 : toen het nog bitter koud was

Illustraties : (1) Ijsblokken in februari 1929 op het strand van Oostende ; (2) Ijsblokken op het strand van Koksijde op 15 februari 1929 en (3) Een vissersschip dat in het gure weer Oostende kwam binnengevaren. De masten, ra's en de kabels zaten volledig vast door het ijs.

Trefwoorden: 
auteurs: 

Die heerlijke mosselen : van gemeengoed tot luxe

Illustraties : (1) Mosselen die gekweekt werden in een mosselpark worden afgestoken door een mosselvisser ; (2) Het plukken van mosselen aan het staketsel van Nieuwpoort bij laag tij en (3) Ook op de golfbrekers van Mariakerke werden mosselen voor direkte konsumptie geplukt (circa 1950)

Trefwoorden: 
auteurs: 

Drie Oostendse straten.

Uit een prentkaartenverzameling.
3 Foto's:
Foto 1: De Edith Cavellstraat in 1905. Er is hier nog geen parkeerprobleem.
Foto 2: De Muscarstraat.Het roomijswagentje en straatkinderen ,waaronder een meisje met een hoepel ,maken het straatbeeld uit.Ook hier nog geen parkeerproblemen .
Foto 3:De Sportstraat .Een typishe straat voor appartementsverhuur in het seizoen.Een gaslantaarn moet de hoek verlichten . De straat is stil en rustig .
           We zien aan de kledij van het koppel dat het al lente of zelfs zomer is .

Auteurs: 

Fotoatelier Lebon : de fotograaf van "La Belle Epoque"

Illustraties : (1) De familie bij de badkar en het ezeltje ; (2) Twee zusters met hun kinderen, allemaal op hun "piekebeste". Let op het vele strandspeelgoed en (3) Met de opkomst van de vliegtuigen een zwevend toestel voor het Kursaal-dekor. De man kan evenwel niet laten er een grapje van te maken. We zien evenwel dat de belle-epoque reeds voorbij was.

auteurs: 

Grote kunstenaars of zondagschilder : Schilders van de zee

Illustraties : (1) Een onbekende kunstschilder met een poserende paardevisser (Koksijde of Oostduinkerke) (ca. 1912) ; (2) Een kunstschilderes op het strand van Duinbergen (?). Er bestaat ook een kaart waarop ze in een kabine op het strand zit en kunstwerkjes verkoopt (ca. 1910) ; (3) Waarschijnlijk een zondagschilder op het strand van De Panne (ca. 1900)

auteurs: 

Pagina's