Van "Villa Marguerite" in la commune libre d'Asschendaele naar "Residentie Rika" in Oostende

                      

 

 

De voordracht gaat over een huis in een vergeten Oostendse wijk en wordt gegeven door een lid van onze Kring: mevrouw Rika Billiau en geïllustreerd met een PowerPointpresentatie

Mevrouw Rika Billiau (°Oostende 1943) heeft na een succesvolle loopbaan als lerares zich toegelegd op geschiedenis. Hiermee ontdekte ze de wereld van het genealogisch onderzoek. Een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming. Voor haar bleek de genealogie van de eigen voorouders een onuitputtelijke bron te zijn.

Mevrouw Rika Billiau vertelt:

Het huis in de Euphrosina Beernaertstraat 87 werd in 1905 gebouwd door mijn grootouders als atelier voor mijn grootvader. Met de 29 kamers was het van bij de aanvang opgevat om te dienen als vakantieverblijf voor toeristen tijdens de zomermaanden.

Voor ons kan het gerust familiehuis genoemd worden: Mijn moeder, tante en nonkel werden er geboren, maar ook ikzelf en mijn broer. Dank zij de gewelfde kelder was het ook een schuiloord voor de wijk tijdens de oorlog.

Doordat mijn grootouders er woonden en later ook mijn moeder opnieuw is komen wonen bleef het voor mij een vertrouwde ankerplaats, waar ik wekelijks terugkwam. Zelf ben ik er terug komen wonen in 1983.

De noodzakelijke afbraak en herbouwen van het huis was aanleiding om dieper in te gaan de geschiedenis van het huis en de wijk.

INKOM GRATIS 

 

datum: 
donderdag, 28 november, 2019 - 20:00