CARNAVALSTOETEN

Affiche : Carnaval d'Ostende. 1er Grand Cortege du Rat. 31 mars 1957

Formaat : 84 x 60 cm. - Ingekaderd. - Organisé par OCTOFER sous la présidence de M. Quaghebeur, Echevin des Fêtes. Le Comité : Le Secrétaire : F. Lamoot, Le Président : A. Degryse. Le Directeur des Fêtes : A. Dennekin. Le comité organisateur n'est pas responsable pour tous accidents éventuels arrivés avant, pendant ou après la fête. Vu et approuvé par le College échevinal le 24-12-1956. Le Secrétaire : M. Surmont. Le Bourgmestre : A. Van Glabbeke. - Ontwerp Raoul Servais

Affiche : Oostende 2010. Licht Cimateirestoet. Stadscentrum Oostende. vrijdag 5 maart 2010

Formaat : 50 x 50 cm. - Beschadigd, links boven. - Meer dan 20 verlichte groepen en praalwagens, showkorpsen & drumbands, verenigingen, ... uit het ganse land! Meer dan 500 figuranten in een schitternde sfeerstoet vol licht en muziek.

 

Affiche : Ville d'Ostende. Carnaval 1932

Ingekaderd, formaat : 52 x 35,5 cm.- Au Kursaal bals travestis. Au Kursaal, bals le 6 février, le 13 février (Bal du rat mort) et le 5 mars. Le 7 Fév. Entrée triophale de s.m. caranval XXXII. Le 14 fev. Grand Cortège des Poissons. - Ontwerp : G. Vaheste 1932.

De karnavalstoeten van toen

Illustraties : (1) De grote verklede stoet van Marquet die 2 dagen uitging. Men ziet in de Louisastraat de praalwagen van de vereniging "nu voor later" die de vier seizoenen uitbeeldt ; (2) De "Duitse Club Concordia" poserend voor het Oostends karnavalgebeuren. De fot is evenwel vroeger genomen, wan tdie werd aan belangstellenden verkocht als steunkaart (1904) en (3) De wagen van Prins Karnaval (1937). De kaart is een publiciteitskaart die in 1938 verstuurd werd om het gemaskerd bal van de "Rat Mort" en de grote karnavalstoet, die met talrijke wagens en gemaskerde groepen de stad zouden doorkruisen, aan te kondigen

auteurs: 

Foto : Carnavalstoet 1947

De praalwagenwagen nr.10 "In den Vrijen Handel" van de "Handelaarsbond Torhoutsesteenweg" uit de carnavalstoet op de Torhoutsesteenweg aan de hoek met de Hennepstraat, met links Cafe "Vrij Oostende". Borden met de opschriften : "Schilderwerken. Peintures. Ch. Vanduyvenboden. Nijverheidstraat, Rue de l'Industrie 45. Oostende" en "Velos-Motos. R. Degryse en zoon. Torhoutsche Steenweg 100"

Foto : Carnavalstoet 1947. De Lustige Gentenaars

De carnavalgroep "De Lustige Gentenaars", met vlag (1933) in de carnavalstoet op de Torhoutssteenweg tussen de Hennep- en Frère Orbanstraat voor het huis" De Vier Seizoenen". Met opschrift voor damen - heeren - kinderen in 't groot, in 't klein. Op de ruit H. Declerck.

Foto : Carnavalstoet 1947. Gemeentebestuur van Montmartre

De groep nr.37 "Gemeentebestuur van Montmartre" met een open koets (calèche) in de carnavalstoet op het Wapenplein. In 1938 gaven enkele handelaars uit de Langestraat en omliggende straten hun wijk een nieuwe naam "Quartier Montmartre". Na de Tweede Wereldoorlog namen zij deel aan de cavalcadestoet. De naam Monmartre raakte in onbruik, maar nu opnieuw gekend.

Foto : Carnavalstoet 1947. Gemeentebestuur van Montmartre

De groep nr.37 "Gemeentebestuur van Montmartre", met paard en calèche in de carnavalstoet op de Torhoutsesteenweg, nabij het Prof. Mac Leodplein. Handelszaak Storme-Bourgeois, behanger - garnierder, nr.154. Nu schoonheidssalon "Tutus".

Foto : Carnavalstoet 1947. Gentse Hoogstudentenclub Oostende

De Oostendse studenten van de" Gentse Hoogstudentenclub Oostende" met hun wagen nr.39 "De Reizende Operatietafel", getrokken door twee paarden, in de carnavalstoet in de Adolf Buylstraat bij de hoek Christinastraat. (Zie ook  2014/3916).

Foto : Carnavalstoet 1947. Pit en Stake

De groep "Pit en Stake" in de carnavalstoet op de Torhoutsesteenweg, hoek Blauw Kasteelstraat met Café Alfred Broucke. De naam van de groep komt van de obstakels tegen luchtlandingen die door de bevolking moest geplaatst worden onder de Duitse bezetting. Mooi verkleed, met muziek van drie accordeons en een boembas. Ook de Duitse uniformen ontbreken niet. De geleden ellende wordt bespot.

Foto : Carnavalstoet 1948. Bierhandel Emile Roelens en O. Opstaele

Formaat : 12,5 X 19 cm. - De vrachtwagens van bierhandel Emile Roelens, uit de Leon Splliaertstraat 37, en O. Opstaele, hier op de Torhoutsesteenweg

Negatief : Formaat : 4 x 6,5 cm. - FOTOARCHIEF 202 FOTO LUC 0 DOOS 2 ROL 10

Foto : Carnavalstoet 1948. Folkloregroep "Het Huwelijk van Paul en Louise"

Negatief : 4 x 6,5 cm. - De leden van de spaarkas "Ons Vermaak", uit Café Fientje Keters, vormden jaren naeen de bekendste folkloregroep op het "Sas" : "Het Huwelijk van Paul en Louise". De groep een huwelijkstoet in klederdracht anno 1900 hier op de Visserskaai.

Foto : Carnavalstoet 1948. Folkloregroep "Het Huwelijk van Paul en Louise"

Negatief : 4 x 6,5 cm - Mooie foto. De folkloregroep "Het Huwelijk van Paul en Louise" uit Bredene, hier op de Visserskaai. De leden van de spaarkas "Ons Vermaak" uit het café "Fientje Keters" verkleed anno 1900

Foto : Carnavalstoet 1949. Praalwagen admiraalschip "Popham"

Formaat : 13 x 18 cm. - Een praalwagen van de "Koninklijke Maatschappij der Vereenigde Karabijnschutters" uit Bredene in de halfvastenstoet op de Torhoutsesteenweg De wagen herdenkt de raid van de Britse admiraal Popham op de sluizen van het Sas tijdens de Franse bezetting onder Napoleon.

Foto : Carnavalstoet 1950. De Matroosjes

Formaat : 12,5 x 19 cm. - Mooie foto van de folkloregroep de "Matroosjes" uit Bredene met hun nieuwe vlag. De groep bestond uit leden van de spaarmaatschappij "Concordia". Frans Vander Schaeghe was de voorzitter en Julien Deprée, secretaris-feestleider. De groep op de Torhoutsesteenweg nabij het Prof. Mac Leodplein

Negatief : Formaat : 4 x 6,5 cm.- FOTOARCHIEF 202 FOTO LUC 0 DOOS 5 ROL 7

Pagina's