CINEMA'S

Advertentie : L'American Cinema Theatre. Rue Longue 56

Salle des Fêtes de l'Hotel de Vienne. Tous les jours, spectacle varié. Changement de programme deux fois par semaine. Prix des places : Premières 1 fr. Secondes 0.60 fr. Troisième 0.30 fr. - Map 015 D-16

De wonderlijke wereld van pluche en pellicule

In dit boek brengen Johan Geuvens en Régis Benoit een overzicht van de vele cinema's die Oostende ooit rijk was en wordt de ontwikkeling van de cinematografie in onze badstad op levendige wijze in beeld gebracht. Gegroeid uit de wereld van spektakel, kermissen en variététheaters ontwikkelt de cinema zich op zijn manier en eist het geleidelijk aan zijn eigen plaats op in de wereld van vermaak en vertier. Naast de vele foto's van vergeten filmpaleizen komen de pioniers van het eerste uur aan bod en zien we hoe ze hun imperium konden uitbouwen of soms ook roemloos ten onder gingen.

Foto : Ciné Capitole. Basreliëf. Langestraat 49

Formaat : 12,5 x 19 cm. - Opvallend is het 5,25 x 12 m grote basreliëf uit 1957 aan de gevel van een pand dat ooit Cinema Capitole was. Een spectaculaire ontvoeringscène bij de oude Romeinen ; een stoere kerel in een strijdwagen omklemt een vrouw, terwijl hij de paarden ment. Het is het werk van de Brugse beeldhouwer Michel Poppe naar een idee van Jef Hauteceur, de architect van de bioscoopzaal. Nogal kitscherig, maar wel typisch jaren 50, en wat Hollywoodachtig Ben-Huriaans.

Foto : De Adolf Buylstraat (1952)

De bioskoopzaal Palace, gelegen in de Adolf Buylstraat, in het gedeelte tussen de Hertstraat (links) en de Christinastraat (rechts). Deze zaal opende haar deuren op 31 december 1911. Voor 1935 werden in deze bioskoop veel cowboyfilms vertoond, waardoor deze zaal in de volksmond "het Schietkot" werd genoemd. De Palace werd in 1935 verbouwd en van 453 op 1000 zitplaatsen gebracht. De uitbating werd in 1966 stopgezet.

Foto : De Langestraat (1935)

De Cinema Pathé, gelegen in de Langestraat nr. 52 (?) in het gedeelte tussen de Vlaanderenstraat (links) en de Louisastraat (rechts). De zaal opende haar deuren omstreeks 1910 en kreeg later achtereenvolgens de benamingen Cine Rio en Plaza. Sedert 1985 is de bioscoopuitbating stopgezet.

"Opmerking : Vanaf 13 mei 1932 verandert de naam in Cinema Rio en wordt uitgebaat door Joseph Vanhakendover en is het adres Langestraat 56. Er naast het Hotel Concordia, uitgebaat door Ch. Maeckelberghe, Langestraat 56b". Bronnen : De wonderlijke wereld van pluche & pellicule / Johan Geuvens, Régis Benoit. 2010. - Annuaire commercial, industriel et maritime d'Ostende et du Littoral. Unitas [1931]

Foto : De Langestraat (1952)

De bioskoopzaal "Plaza", gelegen in de Langestraat, tussen de Vlaanderenstraat (links) en de Louisatraat (rechts). Na verbouwingswerken in 1952 van de oude "Cinema Rio" (voorheen "Cinema Pathé"), geopend op 11 juli 1952 als "Cinema Plaza". De cinema sloot haar deuren in 1985 en het gebouw werd gesloopt in 1991 om plaats te maken voor een appartementsgebouw. 

Foto : De Stockholmstraat, thans Kanunnik Dr. Louis Colensstraat (circa 1950)

De bioscoopzaal "Nova" was gelegen in de gebouwen van de "Volksbond". De zaal sloot haar deuren halfweg december 1958.

Verdere literatuur : De wonderlijke wereld van pluche & pellicule / Johan Geuvens, Régos Benoit. 2010. p.72-79. Plate Bib A327

Foto : Grand Hotel De Vienne

Afdruk.- Formaat : 19 x 12.5 cm. Langestraat 54 : Grand Hôtel de Vienne werd uitgebaat door Hector Vindevogel. Hier werd de geschiedenis van de Oostendse cinema's geschreven. In 1907 werden in de feestzaal van het hotel de eerste filmvoorstellingen gegeven. De grote zaal werd omgevormd tot cinema en op 4 juni 1908 geopend met films van "Cinéma Pathé Frères". Zo is Cinema Pathé geboren. Het gebouw veranderde van eigenaar en het hotel heette toen Hôtel Concordia.

Foto : Hoek Wapenplein-Weststraat, thans Adolf Buylstraat (circa 1913)

De beenhouwerij Ameloot, op de hoek van het Wapenplein en de Weststraat. Rechts op de foto, de Royal Cinema, bijgenaamd het Vlooienkot, geopend in 1912 en gesloten in 1922. In 1923 werd in dit gebouw het Café Trois Fontaines ingericht.

Foto : Langestraat

Afdruk. -  Rormaat : 12,5 x 19 cm. - Straatbeeld in de avond van de Langestraat richitng Wapenplein met links herkenbaar dancing "Number One", restaurant "La Pizza" en dancing "King 2" en meer in de achtergrond dancings "Elysee" en "Riff". Aan de rechterkant, restaurant "Pan", café "The Shakespeare", cinema "Rialto" en cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk. - Formaat : 20,5 x 12,5 cm. - Straatbeeld van de Langestraat richting Marie-Joséplein.
Aan de rechterkant op de voorgrond de "Ensorclub" met discobar "The little Pitch", dancing "Riff", dancing "Elysee". Aan de linkerkant op de hoek met de Christinastraat juwelierszaak Aug. Hulpiau, cinema "Corso"

Postkaart : Adolf Buylstraat

Nels. - Ostende - Rue Adolphe Buyl. Oostende - Adolf Buylstraat. Ostend - Adolph Buylstreet. - Opname na 1935. Rechts, Cinema Palace gelegen tussen de Hert- en Christinastraat. De nieuwe Cinema Palace, gebouwd naar de plannen van de Antwerpse architect Joseph Selis door de firma J. Spiessens-Van Nereaux. Geopend op 28 juni 1935. De cinema sluit haar deuren op 20 februari 1964. Het gebouw wordt afgebroken en er komt een appartementsgebouw. Verdere literatuur : De wondere wereld van pluche & pellicule / Johan Geuvens, Régis Benoit. 2010. p.42-58,ill.,foto's. Plate Bib A327