De Oostense scheepswerven aan de derde Bassin
Geschreven herinneringen van scheepstimmerman Louis Pincket aan de scheepswerven van het derde handelsdok. 7 blz. + 3 foto's (kopies)
Geschreven herinneringen van scheepstimmerman Louis Pincket aan de scheepswerven van het derde handelsdok. 7 blz. + 3 foto's (kopies)
Zicht op de scheepswerven in het derde handelsdok.
exemplaar 6/50
ingekaderd
Het derde Handelsdok met de scheepswerven. Op de voorgrond rechts, een vissersboot op stapel
Invent. 2020/1482 fotoarchief D2 albim 5 herkomst Simoens
Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.
Het derde handelsdok met de vroegere scheepswerven. Het grote gebouw links is de graandhandel van Laroye en rechts de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan.
Zicht van het Derde Handelsdok met op de achtergrond de huidige Stockholmstraat. Na de Eerste Wereldoorlog werd een gedeelte van dit dok gedempt om er het Panorama de l'Yser te bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dok volledig gedempt en kwam op deze plaats het nieuwe stadhuis.
Op de plaats van het Derde Handelsdok, dat in 1948 werd gedempt, begon in 1955 de bouw van het huidig stadhuis. Rechts op de achtergrond, een gedeelte van de Stockholmstraat (links) tot aan de Amsterdamstraat (rechts)
Marco. 181. - Ostende - Panorama de l'Yser. Gelegen aan de Vindictivelaan en palend aan het derde handelsdok.
Invent. 2020/1426 fotoarchief D2 album 5 herkomst Simoens.
Invent. 2020/1505 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoens
De scheepswerf van Auguste Hamman aan het derde handelsdok rond de eeuwwisseling
AFMETINGEN INTERN : 30 x 60 cm
AFMETINGEN EXTERN : 34 x 63,5 cm
Foto z/w 18x13 kopie. Bouw van een houten vissersvaartuig op de scheepswerf H. Panesi-Vroome gelegen aan het derde handelsdok.
Foto 15 x 10. Bouw van een houten vissersvaartuig op de scheepswerf van H. Panesi-Vroome gelegen aan het derde handelsdok.
Foto z/w 24x17.5 (kopie). Bouw van een houten vissersvaartuig. Links het gebouw van het "Panorama van den Ijzer". Rechts op de achtergrond het hotel "Thermes", in de volksmond "kanonhotel". In de Eerste Wereldoorlog diende het hotel als hospitaal. Na de oorlog als woonst hoofdzakelijk voor uitgeweken vissersfamilies die uit Engeland terugkwamen en dakloos waren. In die tijd staken overal buizen door de vensters die als schoorstenen dienden voor de kachels van de bewoners. Vandaar de volksnaam "kanonhotel".
Zwart/wit foto Antony 250627-13. Formaat : 24 x 30 cm. – Op de voorgrond een stapelloop van een vissersvaartuig op de scheepswerf van Panesi. In de achtergrond de Stockholmstraat met enkele handelszaken
Foto (kopie) : 18 x 13 cm. - Het eerste metalen vissersvaartuig gebouwd op de scheepswerf van Panesi in 1927
Foto (kopie) : 16 x 12.5 cm.
Foto van postkaart, formaat : 14.5 x 8.5 cm. -. Editeur Albert Sugg, à Gand. Série 7, nr. 97. Ostende - Barques de pêche en construction. - De O.12 "Clara-Victorine" van reder Emile Willaert in aanbouw op de "zate" van de werf van Weduwe Deweert-Panesi in 1907. De scheepswerf Deweert werd in 1892 gesticht. Aanvankelijk bouwde men er voornamelijk open garnaalboten of "schovers". Na het huren van de stadsgronden naast de werkplaats van Panesi, werden er ook grotere vaartuigen gebouwd.
Foto van postkaart. Formaat : 12.5 x 8.5 cm. - Ostende - Chantier de constructions. De scheepswerven aan het derde handelsdok. Links, de graanhandel van Laroye, Werfkaai nr. 1. Rechts, op de achtergrond, de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu aan de Mercatorlaan.
Invent. 2020/1387 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoen.
Invent. 2020/1507 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoen
Foto : 14.5 x 10 cm. - De vroegere scheepswerven waren gelegen aan het derde handelsdok
Illustraties : (1) Duitse militairen verzamelen in de buurt van de Stockholmstraat en (2) Met goederentreinen werden de Duitse soldaten van in Oostende, vanaan het Derde Dok, naar het slagveld gestuurd
Ed. Nels, Bruxelles, Serie 28, N° 26. - Souvenir d'Ostende. - Bâteau de pêcheurs en réparation. - Een visservaartuig op stapel bij scheepsbouwer P. Goormachtig gelegen aan de Werfkaai aan het derde handelsdok. Op gronden gehuurd van de weduwe Orlandini. In 1908 werd de werf overgelaten aan Cattoor.
Postkaart Theys. - Ostende - Chantier de constructions. - De oude scheepswerven gelegen aan het derde handelsdok langs de Werfkaai.
Illustraties : (1) Het derde dok met enkele scheepswerven langsheen de Werfkaai. Dit is waar nu ongeveer het Vuurkruisenplein gelegenis (1900) ; (2) Een zichtje meer in de richting van de Spoorwegstraat. De nieuwe watertoren van 1901 was inmiddels al gebouwd ; (3) Een paar houten vissersschepen in konstruktie. Let op de partij boomstammen op de voorgrond (1900)