DERDE HANDELSDOK

Foto : Het Derde Handelsdok

Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.

Foto : Het Derde Handelsdok (circa 1915)

Zicht van het Derde Handelsdok met op de achtergrond de huidige Stockholmstraat. Na de Eerste Wereldoorlog werd een gedeelte van dit dok gedempt om er het Panorama de l'Yser te bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dok volledig gedempt en kwam op deze plaats het nieuwe stadhuis.

Foto : Scheepswerf Panesi aan het derde handelsdok.

Foto z/w 24x17.5 (kopie). Bouw van een houten vissersvaartuig. Links het gebouw van het "Panorama van den Ijzer". Rechts op de achtergrond het hotel "Thermes", in de volksmond "kanonhotel". In de Eerste Wereldoorlog diende het hotel als hospitaal. Na de oorlog als woonst hoofdzakelijk voor uitgeweken vissersfamilies die uit Engeland terugkwamen en dakloos waren. In die tijd staken overal buizen door de vensters die als schoorstenen dienden voor de kachels van de bewoners. Vandaar de volksnaam "kanonhotel".

Foto : Scheepswerf Weduwe Deweert-Panesi

Foto van postkaart, formaat : 14.5 x 8.5 cm. -. Editeur Albert Sugg, à Gand. Série 7, nr. 97. Ostende - Barques de pêche en construction. - De O.12 "Clara-Victorine" van reder Emile Willaert in aanbouw op de "zate" van de werf van Weduwe Deweert-Panesi in 1907. De scheepswerf Deweert werd in 1892 gesticht. Aanvankelijk bouwde men er voornamelijk open garnaalboten of "schovers". Na het huren van de stadsgronden naast de werkplaats van Panesi, werden er ook grotere vaartuigen gebouwd.

Foto : Scheepswerven derde handelsdok

Foto van postkaart. Formaat : 12.5 x 8.5 cm. - Ostende - Chantier de constructions. De scheepswerven aan het derde handelsdok. Links, de graanhandel van Laroye, Werfkaai nr. 1. Rechts, op de achtergrond, de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu aan de Mercatorlaan.

Invent. 2020/1387 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoen.
Invent. 2020/1507 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoen
 

Postkaart : Scheepswerven derde handelsdok

Ed. Nels, Bruxelles, Serie 28, N° 26. - Souvenir d'Ostende. - Bâteau de pêcheurs en réparation. - Een visservaartuig op stapel bij scheepsbouwer P. Goormachtig gelegen aan de Werfkaai aan het derde handelsdok. Op gronden gehuurd van de weduwe Orlandini. In 1908 werd de werf overgelaten aan Cattoor.

Waar ooit schepen gebouwd werden : Het derde dok

Illustraties : (1) Het derde dok met enkele scheepswerven langsheen de Werfkaai. Dit is waar nu ongeveer het Vuurkruisenplein gelegenis (1900) ; (2) Een zichtje meer in de richting van de Spoorwegstraat. De nieuwe watertoren van 1901 was inmiddels al gebouwd ; (3) Een paar houten vissersschepen in konstruktie. Let op de partij boomstammen op de voorgrond (1900)

auteurs: