GEMEENTELIJK ONDERWIJS

Foto : De Van Nesteschool of jongensschool nr. 1 in de Sint-Franciscusstraat

Formaat : 13 x 18 cm. - De stedelijke jongensschool Van Neste of jongensschool nr. 1 is sedert 1910 overgebracht van de Schippersstraat naar de Sint-Franciscusstraat. In 1956 neemt de school de meisjesleerlingen van de Marie-Joséschool of meisjesschool nr. 5 over. In het kader van renoveringswerken aan het Visserskwartier wordt de school gesloopt.

Auguste Van Neste, de eerste directeur van het stedelijk onderwijs.

Bron : 150 jaar stedelijk lager onderwijs Oostende / Huguette Vanden Weghe. 1987

Foto : Klasfoto : Kleuterafdeling Marie-Joséschool in de Schippersstraat

Formaat : 15 x 10 cm. - Schooljaar 1918-1919. Zittend v.l.n.r. Huyghe Florine - Elisabeth ? - Willarte Victoire en Maria - Monteny Nora. Op de 2de rij ? - Legge Frans - Sanders Nora - ? - Beernaert Louis - ? - Vergracht Maurice - de 3 zusjes Lemmens - ?. Op de 3de rij Demulder Robert - Desmidt Georgette - Decuyper René - Pauwels Lydie - ? - Van Roose Annette - Vansteenkiste - ? - Dasseville Germaine - ? - Hostun Georgette. Op de 4de rij ?- Bly Emilienne - Devaux Renilde - Roose Victoire - ? - Falise Fernande - Eerebout Laurence - Pieters.

Foto : Openluchtfeesten van het stedelijk onderwijs Oostende. Velodroom Maria-Hendrikaperk

Fo'maat 18 x 13 cm. - Jaarlijks openluchtfeesten. Alle basisscholen namen er deel aan. Op het programma : gemeenschappelijke zang, turnoefeningen en loopwedstrijden. De winnende scholen kregen een beker. 

Foto : Stedelijke basisschool Astrid-Van Imschoot

Formaat : 18 x 13 cm. -  Gelegen in de Kroonlaan en gestart als stedelijke school nr. 6 in 1923 als "Kroonlaan". Daarom zeggen de Oostendenaars nog altijd de "Kroonlaanschole". Het nieuwe gebouw op de foto dateert van 1927 en bestaat uit een afdeling voor jongens en voor meisjes. Begin 1952 wordt de scholengroep gesplitst en bedeeld met 2 afzonderlijke namen. De jongensafdeling krijgt vanaf nu de naam van de schepen die veel inzet getoond heeft voor de Kroonlaanschool, en heet voortaan : de August Van Imschootschool.

Foto : Stedelijke basisschool Ernest Van Glabbeke

Gelegen op de wijk Meiboom in de Frère-Orbanstraat, nu August Vermeylenstraat. Gebouwd naar de plannen van Arnold De Vos door aannemer H. Boudolf. Officiële opening door burgemeester Adolf Van Glabbeke op 27 augustus 1955

Foto : Vercamerschool. Hoek Northlaan en Nieuwpoortsesteenweg

Formaat : 15 x 10 cm. - Stedelijke jongens- en meisjesschool nr. 5. Vanaf 1924 tot 1984, en daarna gesloten door een tekort aan leerlingen. Er blijft echter 1 kleuterklas met 3 leeftijdsgroepen open en wordt wijkafdeling van de Vermeylenschool. Bij aanvang van het schooljaar 1987-1988 verdwijnt ook de kleuterklas definitief. Bron : 150 jaar stedelijk lager onderwijs Oostende / Huguette Vanden Weghe. 1987.

Vooraan, de Nieuwpoortsesteenweg en links, de Northlaan. Op de hoek het politiebureautje op de wijk Mariakerke

Omer Vilain over de tijd van toen : Over de Albertschool

Illustraties : (1) Na de bombardementen van mei 1940 had men een goed zicht op de Albertschool in de Kapellestraat en (2) Een beeld uit 1917 : Engelse krijgsgevangenen verzameld op de speelplaats van de Albertschool

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Van schietschooltje tot seksuele opvoeding

Illustraties : (1) Spelende kinderen op de speelplaats van het Onze-Lieve-Vrouwecollege, toen nog het Collège Notre-Dame de Bon Secours genoemd (ca. 1917) en (2) De meisjes van het derde en vierde leerjaar van de Meiboomschool poseren voor de schoolfoto in het Maria-Hendrikapark (ca. 1925)

auteurs: