8 foto's Halve Maan.
8 foto's Halve Maan.
8 foto's Halve Maan.
Copie:derde linie 5de compagnie Sergant Roger Eelbo. Wacht aan
de Halve Maan. (19cm x 12,7cm)
De Batterij Hundius en de Halve Maan in Oostende. Ph Philippart
13 Blz.
Een luchtzicht op de havengeul en het klein strand met recht
de Halve Maan en vooraan in het midden de leopoldsluis van
1859.
Zwart/wit foto Antony nr. 12071937-3. – Formaat : 7 x 9 cm. - Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van rechts de Halve Maan en links scheepswerf Seghers op de Oosteroever. In de havengeul een pakketboot en enkele vaartuigen. Daarachter het Klein Strand en een stukje Visserskaai en Albert I Promenade.
Zwart/wit foto Antony nr. 120737-4. Formaat :15,5 x 21,5 cm. – Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van rechts de Halve Maan en links scheepswerf Seghers op de Oosteroever. In de havengeul een pakketboot en enkele vaartuigen. Daarachter het Klein Strand en een stukje Visserskaai en Albert I Promenade.
Foto van postkaart, formaat : 14.5 x 9.5 cm. - Bunker voor de Duitse militairen van de batterij Eylau op de Halve Maan.
Het militair domein "Halve Maan" op de oosteroever gezien van uit de vierde vuurtoren "Lange Nelle". Een baggerschip in de havengeul.
Zicht van op het dak van de Vismijn op het Visserijdok richting zee. Links de Slipwaykaai met scheepswerf Seghers, rechts de Hendrik Baelskaai. Op de voorgrond de O.286 "Charles-Henri"
Zicht op sas Visserijdok en de slipway van op het dak van het bestuursgebouw Vismijn (ook kantine).Achteraan de scheepswerf Seghers (Slipwaykaai) en het militair domein "Halve Maan".
Het militair domein Halve Maan en de havengeul gezien van uit de vuurtoren.
Formaat : 21 x 30 cm. - Vissersvaartuigen op de kuisbank voor onderhoud. Op de voorgrond, een mooi voorbeeld van een dukdalf. Op de achtergrond, het militair bouwwerk "Halve Maan". Vanaf 1900 gebruikte men het munitiemagazijn ook om het poeder van het knalkanon van het Ooststaketsel te bewaren. In augustus 1914 verving de Burgerwacht de soldaten van het garnizoen. Ze bleven er tot de komst van de Duitse troepen, die op 15 oktober 1914 het bolwerk innamen. De oude kanonnen werden vervangen door het zwaardere geschut dat de naam kreeg van "Batterij Eylau".
Badkarren op het Klein Strand. Op de achtergrond links, het verdedigingswerk "De Halve Maan". Centraal, de tweede vuurtoren, die werd gebouwd in 1859. Uiterst rechts, de voetgangersbrug, bijgenaamd de "Jeneverbrug", die de dijk verbond met het weststaketsel.
Foto (kopie), formaat : 14.5 x 9 cm. - Het Klein Strand. Op de achtergrond, de oosteroever, met het militaire bouwwerk "De Halve Maan" en in het midden, de tweede vuurtoren. Rechts, de voetgangersbrug, bijgenaamd de "Jeneverbrug"
Luchtfoto (kopie) formaat 14x 9.
Halve Maan
2 foto's : De Marineküstenbatterie "Hundius", gelegen op de oosteroever op de Halve Maan. (coll. Bundesarchiv)
Foto : 12.5 x 9 cm. - Op de achtergrond, de Oosteroever met de Halve Maan en de radartoren
FOTO. Halve Maan+kerktorens. 18x24.
Nederlandse en Franse tekst
Krantenknipsel De Zeewacht 17 april 2009. Bouw nieuwe sokkels
start in najaar.
Krantenknipsel De Zeewacht 20 nov 2009. Vindictive naar
oosteroever.
Illustraties : (1) De haveningang met de Leopoldsluis en de Halve Maan (circa 1905) en (2) De Oosteroever met de twee slipways en vooraan rechts de werkhuizen van Seghers
Foto: De nieuwe radartoren wordt gebouwd op het uiteinde van de oostelijke strekdam (GF Architectuur & Stedenbouw E+W Eggermont)
M.M.Br., Marco Marcovici. - Le Fort Napoléon. Travaux de défence boches. Fort Napoleon. Hun defence works. - Misleidende onderschriften. De batterij Eylau was gelegen op de oosteroever op het gedeelte dicht bij de haven, genaamd de "Halve Maan". We zien een gedeelte van de militaire bouwwerken gelegen nabij de Leopoldsluis. - Map 029 E-39a
Nelson, N° 1731, Comptoir Artistique, 108, rue Victor Rauter, Bruxelles. - Ostende - Vue d'ensemble : "Fort Napoléon". Ostend - General view of "Napoleon Fort". - Misleidende titel. De batterij Eylau was gelegen op de oosteroever dichtbij de haven op het gedeelte genaamd de "Halve Maan". - Map 029 E-39b
Nelson N° 201(?), Comptoir Artistique, 108, rue Victor Rauter, Bruxelles. - Ostende - Fort Napoléon. Poste avancé. Napoleon fort avanced. - Misleidende titel. De batterij Eylau was gelegen op de oosteroever dichtbij de haven op een gedeelte genaamd de "Halve Maan". - Map 029 E-39c
In de nacht van 11 op 12 april 1918 werd door de Britten een eerste blokkade poging ondernomen. Die werd afgelast, daar het rookgordijn het liet afweten door een veranderde windrichting. Een Britse CMB (Coastal Motor Boat) werd geraakt door het vuur van batterij Eylau. Hier het gestrande vaartuig ter hoogte van de Halve Maan. Op de achtergrond het Ooststaketsel. - Verdere literatuur : Oostende in de Groote Oorlog / Erwin Mahieu. 2011. p.113-118. Plate bib A426. Oostende 14-18 / Ferdinand Gevaert, Freddy Hubrechtsen. 1996. p.135-145. Plate bib B229 - Map 029A/61a
Nels. - Sous-marin anglais qui a fait sauter la claire-vole du môle de Zeebrugge 1918. English submarine who destroyed teh sky-light of the mole of Zeebrugge 1918. - Map 029E-07d. - Juiste informatie zie : inventarisnummer 2017/0784
La rade et l'entrée du port
Nels. - Strandrecreatie op het Klein Strand. Het Weststaketsel, de havengeul en de oosteroever met links, het militair domein "Halve Maan" en in het midden de vierde vuurtoren "Lange Nelle".
Nels. - Strandrecreatie op het Klein Strand. We zien het Weststaketsel, de havengeul en op de oosteroever, het Ooststaketsel en rechts, het militair domein "Halve Maan"
Inventaris 2020/1127 fotoarchief D2 album 2 herhomst Simoens
Ostende - La plage. - Strandrecreatie op het Klein Strand. Pootjebaden en een paar badkarren worden de zee ingetrokken. Op de oosteroever, zien we de Tweede Vuurtoren en het militair bouwwerk "De Halve Maan"
V.G.[= Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles, N° A 33321. - Ostende - Vue générale de la plage. Ouest. - Strandrecreatie op het Klein Strand, met zicht op het Weststaketsel. Op de oosteroever, de Tweede Vuurtoren. We zien ook het militair bouwwerk "De Halve Maan"
Nels, série 13, nr. 50. - Ostende - Les Bains au Quartier du Phare. Strandrecreatie op het Klein Strand. Baden in zee en de redders in hun roeiboot houden een oogje in het zeil. De typische badkarren. Aan de overkant van de havengeul, de noodvuurtoren op het militaire bouwwerk "De Halve Maan". Na het vernietigen van de tweede vuurtoren op de oosteroever door de Duitse bezetter, werd tot 1920 de eerste vuurtoren, bijgenaamd de "Vlaggestok", in gebruik genomen. Van 1920 tot 1926 was de noodvuurtoren in gebruik
Maalboot Oostende-Dover. Links de "Halve Maan" op de oosteroever.
Postkaart J.V.D.B. 102/19. Panorama. Roi Leopold III. Panoramisch zicht op de havengeul, de oosteroever met de "Halve Maan" en verder het strand en de duinen van Bredene
VED [Imp. V. Ernult-Doncq, 20, rue des Chartreux, Bruxelles]. - Ostende - Bastion et les Ecluses de Chasse. - Vissersvaartuigen gemeerd in het Schuildok. In het midden, enkele Oostendse schovers. Op de Oosteroever, het militaire bouwwerk "Halve Maan"
VED [Imp. V. Ernult-Doncq, 20, rue des Chatreux, Bruxelles]. - Ostende - Bastion et les Ecluses de chasse. ) Vissersvaartuigen, met in het midden Oostendse schovers, gemeerd in het Schuildok. Op de Oosteroever, het militaire bouwwerk "Halve Maan"
Edit. V.G. [=Victor Grégoire],42, Avenue du Midi, Bruxelles, N° 117. - Ostende - Vue di nouveau phare et du fort Napoleon. De tweede vuurtoren op de oosteroever. Links, het militair bouwwerk "De Halve Maan"
TOB. "L'Illustration Générale", Bruxelles-Paris. - 33. Ostende - Bateaux de Pêche. - Twee zeilvissersvaartuigen, in de havengeul. Links, een Oostendse schover nabij het Ooststaketsel. Op de achtergrond, de noodvuurtoren op het mlitaire bouwwerk "De Halve Maan". De noodvuurtoren was in gebruik van 1920 tot de bouw van een nieuwe vuurtoren in 1926. De tweede vuurtoren op de oosteroever werd door de Duitse bezetter vernield tiidens de Eerste Wereldoorlog. - Map 023 C-50e
Postkaart Walschaerts.
Panorama pris du phare
Voorste van een schip met tuigage
Postkaart Photo Luc. T 904 Debrouwer
Na de Eerste Wereldoorlog werd de oude vuurtoren de Vlaggestok voorlopig terug in dienst genomen, dit tot in 1920. Dan werd een voorlopige houten constructie opgericht op de Halve Maan. Deze diende tot 1926
ingekaderd