2 ectacromes van ets Le Mayeur A. Handelsdok rond...
2 ectacromes van ets Le Mayeur A. Handelsdok rond 1900.
2 ectacromes van ets Le Mayeur A. Handelsdok rond 1900.
22 Prentkaarten Oostendse haven.
3 zichten van haven van Oostende (afdrukken van prentkaarten)
6 foto's zichten Oostende.
Boekje met 12 zichtkaarten van Oostende Nels 1ste série
Ostende. Boekje met 12 blz 24 zichten van Oostende in leporello.
Ostende boekje met zichten van Oostende (7) enkele blz los (2), meerdere foto's ontbreken
Boekje met 10 zichtkaarten C.D.O. nr1
De haven van Oostende. Havengeul van Oostende omstreeks 1830.
Driemasters in onze dokken. Afdruk uit boek.
Formaat : 3 x 4 cm. - 16 exemplaren. Havengeul, vissersvaartuigen, baggerboten, vrachtschepen, strandreddingsdienst, vrouwenportretten. - Map 006 A-87
Burgemeester Adolf VAN GLABBEKE wandelt met een groep naar het dd. stadhuis (huidig Gerechtshof).Op de achergrond het Hazegras met links het (nog lege) tweede handelsdok.Een agent staande op een verhoog regelt het verkeer op het kruispunt Leopold II laan,Alfons Pieterslaan en Vindictivelaan.
Foto 15 x 10. Zicht vanaf de Vindictivelaan op de wijk Hazegras en de afbraak van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad). Het spoorwegstation was sedert 1946 niet meer in gebruik. Een nieuwe bestemming is er nooit gekomen, dan maar afbreken !
Foto genomen toen aan het eerste handelsdok grote werken werden uitgevoerd, waaronder het halveren van de oude Visserskreek. Links, het "Hotel de la Maison Blanche", het wachthuis en daarachter "Hope Hotel". Centraal, het eerste "Zeestation". Rechts, de werkhuizen van het Zeewezen, aan de overkant van de havengeul.
Zicht van de werken aan het eerste handelsdok, gezien vanaf het eerste "Zeestation", richting Kapellebrug. Het groot wit gebouw, rechts op de hoek van de Zuidstraat en de Keizerskaai, is het "Hôtel du Nouveau Débarcadère". Het werd in 1899 afgebroken voor de bouw van het "Zeevaartcommissariaat", ook "Pilotage" genoemd
De stedelijke stapelplaats, gelegen aan het eerste handelsdok, Keizerskaai
Zeilschepen varen het eerste handelsdok binnen. Links het eerste Zeestation, in de volksmond de "débarcadère" genaamd. Rechts, een gedeelte van de Keizerskaai, thansVindictivelaan, vanaf de hoek van de Zuidstraat tot de hoek van het Sint Petrus en Paulusplein. Het gebouw uiterst rechts is het gekend "Waterhuis".
Op de voorgrond, het tweede handelsdok. Achteraan, gedeelte van de Keizerskaai tussen de vroegere Werfstraat (links) en het Onze Lieve Vrouwe College (rechts. De huizenrij links, tussen de Werfstraat en de Aartshertoginnestraat, werd rond de eeuwwisseling gesloopt voor de aanleg van de Hendrik Serruyslaan.
Vrachtschepen in het eerste handelsdok. Gedeelte van de Keizerskaai vanaf de Sint-Jorisstraat (links). Het groot gebouw, centraal in beeld, "Hotel du Nouveau Débarcadère", was gelegen op de hoek van de Zuidstraat. Het werd in 1899 gesloopt voor de bouw van het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd. Rechts, tussen twee masten, het eerste Zeestation
Centraal het "Hôtel de Commerce", gelegen langs het tweede handelsdok
Gedeelte tussen de Kapellestraat (links) en de Zuidstraat (rechts)
Het derde Handelsdok met de scheepswerven. Op de voorgrond rechts, een vissersboot op stapel
Invent. 2020/1482 fotoarchief D2 albim 5 herkomst Simoens
De oude stationsbrug met op de achtergrond het Zeevaartcommissariaat (met torentje)
De Vindictivelaan, met rechts het Zeevaartcommissariaat, of "De Pilotage" in de volksmond. Het eerste handelsdok.
Formaat : 8,5 x 12,5 cm. - "38 activistische soldaten, uit de krijgsgevangenkampen bijeengehaald, komen op 15 september 1918 te Oostende aan. Men trok naar de Koninklijke Schouwburg (Van Iseghemlaan) waar zij het toneelstuk "Waarom?" van René Maes opvoerden. Dit stuk had het martelaarschap van de Vlaamse soldaten aan het Ijzerfront als inhoud en werd met een zeker succes opgevoerd te Kortrijk, Brugge, Gent en Oostende". In : Oostende 14-14 : deel 2 / Ferdinand Gevaert, Freddy Hubrechtsen. 1996. p.84-85. Plate bib 229. - Hier nabij het eerste handelsdok. - Map 029A/29b
Soldaten van het Marinekorps Flandern in houding voor inspectie nabij de handelsdokken. Op de achtergrond, de Keizerskaai, met het Hôtel des Thermes. Links, de schoorsteen van de gasfabriek
Formaat : 8,5 x 12 cm. - nr.1 : Tweede vuurtoren vernield (07/09/1915) ; nr.2 : Visserskaai, kantoren Zeewezen naast het Zeestation (05/06/1917) ; nr.3 : Stapelhuiskaai (05/09/1917) ; nr.4 : Visserskaai (22/09/1917) ; nr.5 : Oude Vismijn (25/09/1917). - Map 29A/26a
Zwart/wit foto Antony 10430-1. - Formaat : 24 x 30 cm. –Links Ijsfabriek “Froid Industriel” aan de Stapelhuiskaai op het Hazegras. Naast de fabriek links het politiebureau. Rechts in het eerste handelsdok wordt een schip geladen met ijs via een transportband.
Zwart/wit foto Antony 210430-1. - Formaat : 24 x 30 cm. –Ijsfabriek “Froid Industriel” aan de Stapelhuiskaai op het Hazegras. Op het kanteel staat 1861 en het wapenschild van Oostende, waarschijnlijk het vroegere stapelhuis van de stad. In het eerste handelsdok wordt vissersvaartuig 0.109 Boy Vic geladen met ijs.
Foto (kopie) formaat 14.5 x 9.5.
Handelsdok
Foto : 15 x 10 cm. - Vrouwen wandelen met hun kinderen over de brug van de sluis van de handelsdokken op weg naar het Zeestation. Op de achtergrond, de Keizerskaai met zichtbaar de toren van het Zeevaartcommissariaat. Links, een gaslantaarn en een verkeersreglementpaal met richtlijnen voor het verkeer over de brug. (Een beeld uit de Belle Epoque ?) Georges Van Duyvenboden
Vissersvaartuigen in het eerste handelsdok (huidige Mercatorjachthaven). Het spoorwegstation op de achtergrond. Links het torentje van het Loodswezengebouw. Twee stadstrams op de Vindictivelaan.
Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.
Het derde handelsdok met de vroegere scheepswerven. Het grote gebouw links is de graandhandel van Laroye en rechts de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan.
Zicht van het Derde Handelsdok met op de achtergrond de huidige Stockholmstraat. Na de Eerste Wereldoorlog werd een gedeelte van dit dok gedempt om er het Panorama de l'Yser te bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dok volledig gedempt en kwam op deze plaats het nieuwe stadhuis.
Ostende - Construction de Navires. Edit. O.V.S. Bruxelles
Zeilschepen gemeerd aan het eerste handelsdok. Rechts, op de hoek van de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat (met torentje), alsook een gedeelte van de Keizerskaai, thans Vindictivelaan
Het eerste handelsdok met centraal, op de achtergond, de estaminets "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" gelegen langs de Keizerskaai en de achterkant langs de Vandersweepplaats. Rechts, het eerste politiebureau op de wijk Hazegras
Foto 15 x 12.5. Algemeen zich op het Hazegras. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De gebouwen gelegen aan de Keizerskaai ten zuiden van het eerste handelsdok zijn, van links naar rechts, de cafés "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" en het oud politiekantoortje.
Foto 14 x 9. Algemeen zicht op het Hazegras.Vooraan het eerste en tweede handelsdok met de Kapellebrug. Rechts, het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats. Een tram nabij het wachthuisje.
Prachtige opname van het Hazegras, met op de voorgrond de Kapellebrug. Links, het eerste handelsdok en rechts het tweede handelsdok. Op de achtergrond links, het politiecommissariaat en de huizenrij in neo-Vlaamse renaissance stijl, langs de Vandersweepplaats. Rechts, detail van het spoorwegstation.
Panoramisch zicht van het Hazegras, met links de rij mooie huizen in Vlaamse Renaissancestijl. Op de plaats van het vroegere station, is de bouw aangevat van het appartementsgebouw "De Mast" en van het grootwarenhuis "Delhaize". Op de achtergrond de huidige Perronstraat, met rechts het nieuwe gebouw van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
(?) wat betreft de datum van de foto.
Foto kopie van een postkaart 30 x 20. Ostende. Place Vanderzweep. Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. Het tramwachthuisje en een stoomtram. Rechts het politiekantoor, gebouwd in neo-Vlaamse renaissance stijl naar de plannen van de Oostendse architect Gustaaf Vandamme, in 1905. Het tweede torentje is van het Zeevaartcommissariaat. Op de achtergrond, het eerste handelsdok, de Keizerskaai, vanaf 1919 Vindictivelaan en de Sint Petrus en Pauluskerk
Zicht van het tweede handelsdok, richting station. Centraal, de Kapellebrug. Palend aan dit dok, en uiterst rechts in beeld, de twee estaminets : "In 't Vuurschip" en "De Koophandel". Links van deze estaminets, de ijskelder van Hamman en de Stedelijke Stapelplaats.
Schepen gemeerd aan het tweede handelsdok. Op de achtergrond het oude Station, in 1881 gebouwd in Engels-Gotische stijl, naar de plannen van architect Felix Laureys. Het werd afgebroken in 1956
Het Frans oorlogsschip, de torpilleur Alarme, op bezoek te Oosende. Op de achtergrond een gedeelte van de Keizerskaai, thans Vindictivelaan, vanaf de Werfstraat (links) tot de Kapellestraat (rechts), met centraal het Onze Lieve Vrouw College.
Verdere uitleg zie inventarisnummer 2015/0389
Het tweede handelsdok met op de voorgrond het opleidingsschip voor matrozen. Op de achtergrond de Keizerskaai, thans Vindictivelaan, vanaf het huidig OLV College (links) tot aan het Zeevaartcommissariaat (rechts).
Op de achtergrond, een gedeelte van de Vindictivelaan vanaf de Aarthertoginnestraat (links) tot aan de Christinastraat (rechts). Midden deze huizenrij het Onze Lieve Vrouw College
Op de achtergrond, een gedeelte van de Vindictivelaan tussen de Christinastraat (links) en de Sint-Jorisstraat, thans Dekenijstraat (rechts)
Zwart/wit foto Antony nr. 19101930. Formaat : 7 x 9 cm. – Zicht op het eerste handelsdok met in de achtergrond het station
Formaat : 15 x 10 cm. - Het zeil- en schoolschip "Mercator" in het tweede handelsdok met op de achtergrond het "Panorama van den Ijzer" en rechts het "Hôtel des Thermes", in de volksmond het Kanonhotel gelegen aan de Vindictivelaan
Formaat : 15 x 10 cm.- Het vaartuig was toen al gemeerd als museumschip in het tweede handelsdok. Hier in het tweede handelsdok nabij de Mercatorsluis. Op de achtergrond, het Zeestation
Formaat : 7 x 10,5 cm. Het zeil- en schoolschip "Mercator" in het tweede handelsdok. Op de achtergrond het stadhuis. Map 041D/21b
Het hotel gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Vindictivelaan. Vooraan, de Kapellebrug en rechts, een gedeelte van het eerste handelsdok
"Hotel du Lion", gelegen op de hoek van de Christinastraat en de Vindictivelaan. In het midden het "Onze Lieve Vrouwe College" en links op de hoek het "Hotel des Thermes". Een oorlogsschip en een pleziervaartuig gemeerd in het tweede handelsdok
6 foto's : (1) en (2) Een driemastbark lost ijs in het eerste handelsdok ; (3) en (4) Binnenbrengen van het ijs in het pakhuis van Desforges aan de Visserskaai 7 ; (5) en (6) De wagens waarmee het ijs wordt vervoerd. Map 041D/34
Carte Luxe Thomas. 2. Ostende - Panorama vers la nouvelle gare Maritime. "De datering lijkt mij niet juist. Op de achergrond de tweede vuurtoren, vernield door de Duitsers in 1915 en een onbeschadigd Zeestation. 1913-1914 lijkt mij juister" (Georges Van Duyvenboden)
Met zicht op de Kapellebrug en verder de Kapellestraat. De Keizerskaai, nu Vindictivelaan en op de achtergrond de toren (Peperbusse) van de Sint Pieterskerk en rechts de Sint Petrus en Pauluskerk
Prachting panorama van de drie handelsdokken en omgeving. Vooraan, detail van de toren van de Sint-Jozefskerk langs de Alfons Pieterslaan met op het einde het gebouw van het Panorama van den Ijzer. Aan de overkant van de straat, het braakliggend grond van de gesloopte gasfabriek nabij het Leopoldpark. Vooraan het derde handelsdok, met rechts, de scheepswerven. Langs het tweede handelsdok rechts, het tweede spoorwegstation. In het eerste handelsdok zien we veel vissersvaartuigen aangemeerd want de nieuwe vismijn op de oosteroever was nog niet gebouwd. Rechts, het afleidingskanaal die aansluiting gaf naar het kanaal Oostende-Brugge. Rechts van het spoorwegstation, de wijk Hazegras en de kazerne Generaal Mahieu nabij het Maria-Henderikapark. Bovenaan links, het Zeestation en een deel van de haven.
Foto z/w 15.5 x 10.5. Opschrift : Bataille de l'Yzer. Het gebouw was gelegen op het deels gedempte derde handelsdok. Hoek Stockholmstraat en Vindictivelaan
Zwart/wit foto Antony 250627-13. Formaat : 24 x 30 cm. – Op de voorgrond een stapelloop van een vissersvaartuig op de scheepswerf van Panesi. In de achtergrond de Stockholmstraat met enkele handelszaken
Algemeen zicht op het thans verdwenen 3e handelsdok. Vooraan een pas te water gelaten visserssloep, op de achtergond de scheepswerven en links het oud spoorwegstation.
Scheepswerven aan het derde handelsdok (nu verdwenen). Links werf LOY, rechts werf HILLEBRANDT.
De scheepswerven aan het derde handelsdok (nu verdwenen) : van links naar rechts werf DEWEERT, werf PANESI, werf DENYE, werf HILLEBRANT en werf LOY. Op de voorgrond een pas van stapel gelopen visserssloep, achteraan de Perronstraat en rechts de oude watertoren.
Formaat : 11.5 x 9 cm. - Prachtig motorjacht gemeerd in het tweede handelsdok langs de Vindicitivelaan. Rechts, het "Hotel du Lion", in het midden het "Onze Lieve Vrouwe College" en links het "Hotel des Thermes".
Foto : 9 x 6 CM. - Op de achtergrond het Zeestation. De O.89 "Freddy" aangemeerd in het eerste handelsdok nabij het politiebureau op de wijk Hazegras
Foto 6 x 9 cm. - Het tweede handelsdok en op de achtergrond rechts de Sint-Jozefskerk
Foto 9 x 6.5 cm. - De O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok na bombardementen begin 1940. Achtergrond : de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras.
Foto 9 x 6.5. Het vissersvaartuig O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok. Rechts de Vindictivelaan en het gebouw van het "Panorama van den Ijzer".
Foto 9 x 6,5 cm. - Gezonken in het tweede handelsdok, nabij de Stapelhuiskaai, de O.89 "Freddy". Rechts, het politiebureau op de wijk Hazegras en links een detail van het Zeestation.
Foto 9 x 6 cm. - Oorlogsschade aan de gebouwen op de Vindictivelaan. Vooraan het eerste handelsdok. We herkennen het Zeevaartcommissariaat of Pilotage. Op de achtergrond de torens van de Sint Petrus en Pauluskerk
Foto (kopie) formaat 14.5 x 9.5.
Vandersweepplaats
Foto (kopie) formaat 14 x 10.
Vindictivelaan
Foto 15 x 10 kopie van postkaart. Leerlingen van de Vrije visserijschool Paster Pype krijgen roeidril in de handelsdokken. Op de achtergrond twee mijnenvegers en het tramstation.
2 Foto's (10.5 x 8) van marineschepen in handelsdok
Foto 14.5 x 9.5. Zicht op de handelsdokken met 1ste zeestation
foto 10 x 15.
Het Hazegras met oud station
Foto van 1st handelsdok. (voor 1914) op plank. 58 x 27 cm.
Foto op hout. Le Bon.
FOTO. Ingekaderd. 'Nitraatschepen in 1ste Handelsdok met zicht op
het Maritiem Commissariaat '. 32x47cm.
Gare Maritime et bassins.
Afmeting : 175 x 140 mm. Een stoomraderboot en zeilschepen aangemeerd in de handelsdokken
Groote foto eerste handelsdok, schepen en zeestatie.
Artikel verschenen in La Flandre littéraire, juli 1922
Illustraties : (1) Een driemaster die hout uit het noorden naar de haven van Oostende bracht (1904) en (2) Een groot zeilschip vaart de havengeul binnen (1900)
Illustraties : (1) Een vissersstoomschip komt de sluis ingevaren (circa 1904) en (2) Een visserszeilboot komt de sluis ingevaren nabij het nieuwe station (circa 1912)
Illustraties : (1) Reizigers die in Oostende toekwamen via het station "Ostende Ville" werden meteen getroffen door het gebouw van het Loodswezen en zijn elegante torentje en (2) Langs de Vindictivelaan en de Visserskaai liep eerlang een treinspoor
Oostende Antony echte photo's 2 Omslag met 10 foto's 6 cm x 9.5 cm W.O.II
Ostende - Vieux bassins
Ostende. Arrivée des pêcheurs
Postkaart herdruk postkaart Nels.
Collectie Andries van Rijsbergen
Oud station, eerste handelsdok en wijk Hazegras
7. Ostende. La gare et la place Van der Sweep. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1882) met zicht op de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De stoomtram aan het wachthuisje. Koetsiers wachten om de reizigers naar hun hotel te rijden. Op de voorgrond de handelsdokken en de Kapellebrug. Links de Stapelhuiskaai (Quai de l'Entrepôt),vanaf oktober 1912, voorheen Keizerskaai, met het stapelhuis van de stad.
Ostende. Arrivage de poissons. De vangst is gelost. De vis geklasseerd in bennen wordt per kar naar de vismijn gebracht.
Invent.2020/1493 fotoarchief D2 albul 5 herkomst Simoens
Postkaart : Blankenberghe (sic) - Bâteau au port. Gemeerd de Noorse driemaster "Cort Adelaer" met thuishaven Kragerö aan de zuidkant van het tweede handelsdok. Vanaf 1890 vervoerde ze vooral ijsblokken naar Engeland en Oostende. In de jaren 1890 nog enkel naar Oostende .
In 1913 werd de "Cort Adelaer" afgetuigd en gebruikt als gesleepte lichter te Gressvik. Rechts een driemaster met zeilen en links ervan een niet getuigd zeilschip deden dienst als drijvende school voor scheepjongens.
Postkaart.
Bassin et entrepôt.
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 91. Bijgekleurd. Ostende - Vieux Bassins. Het afleidingskanaal van het kanaal Oostende - Brugge dat in verbinding stond met de handelsdokken. De spoorwegbrug is open. Verbindt het Zeestation met Oostende-Station. Zichtbaar het torentje van het Zeevaartcommissariaat, of "De Pilotage" aan de Keizerskaai. Het kanaal werd gedempt in 1936.
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 91. Bijgekleurd. Ostende - Vieux Bassins. Annotatie : zie inventarisnummer 2012/1764
Postkaartalbert 48. Ostende. Les bassins et la Gare Maritime. Ostend. The Docks. Links op de voorgrond het torentje van de "Pilotage", of Zeevaartcommissariaat en op de achtergrond het zeestation. Rechts het afleidingskanaal naar het kanaal Oostende Brugge. De middenslagtreiler O.25 "Koning Albert" aangemeerd aan de Froid Industriel, Stapelhuiskaai = Quai de l'Entrepôt. Op de achergrond pakketboten aangemeerd in de haven.
Ostende. Les Bassins et la Gare Maritime. Ostend. The Docks. Albert n° 48. Het eerste handelsdok. Links zien we het torentje van de "Pilotage", of het Zeevaartcommissariaat gelegen aan de Vindictivelaan. Vissersvaartuigen aangemeerd en rechts het afleidingskanaal naar de vaart Oostende - Brugge. Op de achtergrond het Zeestation en pakketboten. Zie ook inventarisnummer 2015/0384
Scheers A., Photochrom (A.S), N° 11. - Ostende - La Nouvelle Gare maritime et les bassins. - bijgekleurde kaart. - Vissersvaartuigen aangemeerd in het eerste handelsdok met o.a. de O.82 "Gaby" van de rederij s.a. Pêcheries à Vapeur (John Bauwens). Op de achtergrond, het nieuwe Zeestation. Links, het Zeevaartcommissariaat of "Pilotage" in de volksmond langs de Keizerskaai. Zicht van voor de Eerste Wereldoorlog
Edit. V.G.[= Victor Grégoire, 42, Avenue du Midi, Bruxelles]. - Ostende - Le Port. - Vissersvaartuigen en vrachtschepen gemeerd in het eerste handelsdok langs de Keizerskaai. De O.88 "Bernard", met schipper A. Declercq (1900) en Edouard Steenkiste (1910) van de rederij Pêcheries à Vapeur. De O.144 "St. Jacques", met schipper Ed. Pauwels en reder Aug. Hamman. In : Rapport sur l'Administration et la situation des affaires de la Ville d'Ostende. 1900. p.197-198. Het Zeevaartcommissariaat, ook Pilotage genaamd, op de hoek van de Zuidstraat en de Keizerskaai, nu Vindictivelaan.
Sugg, série 7, N° 20. Ostende - Bassin et Bureaux Maritimes. Vaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. Vooraan, enkele vrachtschepen en wat verder stoomtreilers. Links, de Keizerskaai met op de hoek van de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat, ook "pilotage" genoemd. Op de achtergrond, het eerste Zeestation.
Ostende - L'Arrivée des bateaux de pêche. - Vissersvaartuigen van de rederij "Pêcheries à Vapeur" lossen hun lading in het eerste handelsdok gelegen langs de Keizerskaai, nu Vindictivelaan. Links achteraan, de wijk Hazegras en het spoorwegstation Oostende Stad.
Glasphotokrom. - Le port de pêche et la gare maritime. - Vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok langs de Vindicitvelaan. Het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd en het Zeestation
Editeur J.H. Schaefer, Amsterdam, Déposé O.10. - Ostende - Pilotage et Bassin. - Ex invent nr 1977/2222. - Bijgekleurde kaart. - Stoomtreilers van de rederij "Pêcheries à Vapeur" gemeerd in het eerste handelsdok langs de Keizerskaai. O.a. de O.82 "Albert" met schipper Em. Coopman. In : Rapport sur l'Administration et la situation des affaires de la Ville d'Ostende. 1900. Het gebouw met torentje is het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genaamd, op de hoek met de Zuidstraat. Rechts op het einde, het eerste Zeestation
Edit. V.G.[Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruselles. - Ostende - Arrivée des pêcheurs. - Het lossen van de bennen vis. Twee vissersvaartuigen van de rederij "Pêcheries à Vapeur". Op de achtergrond het spoorwegstation "Oostende-Stad" aan de Vandersweepplaats. Map 041D/85
Edit. V.G.[Victor Grégroire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Les bassins intérieurs. Het eerste handelsdok met vooraan binnenschepen aangemeerd en rechts vissersvaartuigen aan de Keizerskaai. Map 041D/85
L.L. Brux., nr. 20. (Lagaert). Ostende - Les Bassins. Vissersvaartuigen van o.a. de nv "Pêcheries à Vapeur" of "Rederij Bauwens" aangemeerd aan de Keizerskaai, vanaf 1919 Vindictivelaan. Het gebouw met torentje is het Zeevaartcommissariaat of in de volksmond de "Pilotage", gelegen hoek Keizerskaai en Zuidstraat. Links café restaurant "North Star" op de hoek Keizerskaai en Sint-Joristraat.
Edit. V.G.[= Victor Grégoire], 42, avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Le port. Het Zeevaartcommissariaat op de hoek van de Keizerskaai en de Zuidstraat. Café de Roubaix. Vissersvaartuigen in het eerste handelsdok, o.a. de O.88 Bernard, een stoomtreiler van de nv "Pêcheries à Vapeur" of "Rederij Bauwens". Rechts op de achtergrond het eerste Zeestation.
Star, N° 2346. - Ostende - Le Pilotage et la Gare Maritime. - Stoomtreiler gemeerd in het eerste handelsdok langs de Keizerskaai. Op de hoek met de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genaamd, en erover café "In de Oude Dok". Op de achtergrond, het Zeestation
Postkaart V.G.
Les bassins et la pilotage
Postkaart Neurdein 293.
Le bassin de commerce
Postkaart : V.O.-D.W. Ostende - Bassin
Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 9. Ostende - Bassins Trois Mats. Driemastzeilschepen in de handelsdokken, meestal met kolen, hout en meststoffen uit Chili.
De handelsdokken te Oostende Léon Canivet 1876. - Links, de stedelijke opslagplaatsen gelegen langs de Keizerskaai.
Albert, N° 39. - Ostende - Vue à vol d'oiseau des bassins et du bld Vindictive. - Bovensluishoofd van de sluis handelsdokken, men ziet de lege deurkasten van voor de verlenging. Op de achtergrond de Keizerskaai, thans Vindictivelaan. Vanaf de Zuidstraat tot aan het Sint Petrus en Paulusplein. Links het Zeevaartcommissariaat, met torentje en rechts op de hoek, het Waterhuis, waar de scheepsvoorraad drinkbaar water werd opgedaan.
Wilhelm Hoffmann A.G., Dresde, N° 3107. - Ostende - Le Port. - Op de achtergrond, de Keizerskaai.
Ostende. Le Bassin du Commerce. We zien het eerste handelsdok met links het stapelhuis van de stad. Er achter het tweede spoorwegstation (Oostende-Station). De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai (Quai de l'Empereur). Uit erkentelijkheid aan de Oostenrijkse keizer Jozef II gaf men zijn naam aan de weg langs de eerste twee handelsdokken. Weg die ontstaan was na de ontmanteling van de zuidelijke vestingen in 1781. Tot eind septemver 1912 droegen alle straten en kaaien rondom de handelskommen deze naam. Bron : Straatnamen van A tot Z / Daniel Deschacht. 1998, p.83. Plate BIB B235.
Ostende. Vue sur la Gare
Editeur J.H. Schaefer, Amsterdam, Déposé, O.52. - Ostende - Quai des Pêcheurs. - Bijgekleurde kaart. - Zicht op het eerste handelsdok gelegen langs de Keizerskaai. Het gebouw met het torentje is de "Pilotage" of het Zeevaartcommissariaat.
Postkaart Nels nr 9. Het eerste handelsdok, met op de achtergrond het zeestation
Postkaart Salmon 2469
Edit. V.G. [=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Vue des quais. - De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai. Rechts, het gebouw met het torentje is het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd. De grote zeilschepen met de aanvoer van kolen, hout en meststoffen uit Chili.
Postkaart : REX. Ostende - Bassin de Commerce. Je niet laten misleiden door 1920, want rechts zien we nog het oude zeestation.
Postkaart : Ostende - Le torpilleur Français Alarme. Het Franse oorlogsschip deed onze haven aan op 14 augustus 1901. Hier in het tweede handelsdok. Rechts : "Hôtel de Barcelone", Keizerskaai 16
Inventaris 2020/1286 en 2020/1285 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (kopie)
Ed. Nels, Bruxelles. Serie 28, nr 8. Souvenir d'Ostende - Bassin III. De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai. Op de achtergrond het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Postkaart Albert 39.
Vue à vol d'oiseau des bassins et du Bd du Vindictive
Postkaart Albert 93. Ostende. Le bassin intérieur. Oostende. De binnendok. Aangemeerd in het tweede handelsdok, Aviso " Ville d'Anvers " visserijwachtschip, gebouwd in 1884 bij Cockerill te Hoboken. Het was een brik uit staal gebouwd met hulpstoomvermogen. Ze voerde twee masten met razeilen voor een totaal van 713 m2. De stoommachine die de enige schroef aandreef, ontwikkelde 950 pk waardoor het vaartuig een kruissnelheid van 9 kn. verkreeg. Ze was 69 meter lang, had een breedte van 9 meter en 3,60 meter diepgang.
Ostende. Bassin Montgomery. Albert n° 142. Titel van prentkaart onjuist. Het eerste handelsdok. Door de bouw van de Mercatorsluizen, begin de zeventiger jaren, veranderen de handelsdokken in een jachthaven, de Mercatorjachthaven, nu Mercator Marina. Op de achtergrond het tweede sproowegstation (Oostende-Stad)
Ostende - Un coin du port. - De brigantijn "KJARTAN" uit Kragerö Noorwegen voerde hout aan voor L. Carbon. Op de achtergrond, de Keizerskaai, met op de hoek van de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat ook "Pilotage " genoemd en rechts, het "Royal Mail Hotel". Enkele stoomtreilers liggen langs de kade.
Ed. Nels, Bruxelles. Série 28, N° 8. - Les bassins - Zeilvrachtschepen in het eerste handelsdok. Op de achtergrond, het eerste Zeestation
Postkaart Walschaerts 74.
Entrée du port.
Postkaart Nelsserie 13 nr 22. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Sation and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht van de Hazegraswijk. Op de voorgrond de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernst Feysplein
Postkaart scheers.
La gare
Postkaart Nels 4. Place de la gare. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gebouwd tussen 1880 en 1882 aan de Vandersweepplaats, nu het Ernest Feysplein. Links het politiebureau (1905) naar de plannen van architect Gustaaf Vandamme. Inspelend op de stationsfunctie is het plein omgeven door winkelhuizen, herbergen en hotels opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl in de periode 1901-1909.
Postkaart Nels. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Station and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Vooraan de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein
De Vandersweepplaats, vanaf 27 februari 1945 het Ernest Feysplein. Rechts, het tweede spoorwegstation (1882). In het verlengde van het plein de Graaf de Smet de Naeyerlaan, met links op het einde de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt van het Hazegraskerk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen.
7. - Ostende : Ancienne Gare. - Oostende : Oude Statie. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1880-1882). Afgebroken in 1955, nadat er reeds sedert 1946 geen reizigersverkeer meer plaats had. Op de voorgrond de Vindictivelaan waar een politieagent het "drukke" verkeer regelt. Links in het eerste handelsdok zijn vissersvaartuigen aangemeerd, o.a. de O.224 Charles Denise. Sedert 27 februari 1945 werd de Vandersweepplaats omgedoopt tot Ernest Feysplein
Place Ernest Feys Nels n° 30. Zicht op de Hazegraswijk. Vooraan vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. De Vandersweepplaats met rechts het spoorwegstation. In het verlengde de Graaf de Smet de Nayerlaan met links de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt van het Hazegraskerk.
Postkaart Aqua photo.
Place de la gare
Postkaart VED. Ostende. La Gare et le Port. Het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein op de Hazegraswijk.
Ostende - La gare. - Vooraan, nabij de Kapellebrug, verkoop van droogvis door een visverkoopster in traditionele kledij. Op de achtergrond, het spoorwegstation gelegen langs de Keizerskaai.
Ostende - La Gare. Op de voorgrond het eerste handelsdok en een Ijslandvaarder van de rederij Pêcheries à Vapeur aangemeerd aan de Stapelhuiskaai. De brug met toegang tot het tweede handelsdok en op de achtergrond het tweede spoorwegstation aan de Stationskaai (Quai de la Gare),vanaf oktober 1912, voordien Keizerskaai.
La Gare. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Inventaris 2020/1130 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Postkaart : Edit; O.V.S. Bruxelles. Ostende - La Gare et le Port. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1912 Stationskaai, nu Leopold III-laan, aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Postkaart : VED, nr. 327. (Imp. V. Ernult-Doncs, 20, rue des Chartreux, Bruxelles). Ostende - Le Gare et le Port. Het oud spoorwegstation (1880-1882), gelegen aan de zuidkant van het Tweede Handelsdok, de Keizerskaai, vanaf 1912 de Stationskaai (Quai de la Gare). Met zicht op de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. Architect Felix Laureys ontwierp het station in de geest van de Engelse laatgotiek, de zogenaamde Tudor-gotiek.
Ostende. La Station III. Sugg serie 7 n° 125. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1912 Stationskaai, nu Leopold III-laan, aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Postkaart : ND Phot, nr.191 (Neurdein). Ostende - Le Pont de la Rue de la Chapelle. De Kapellebrug richting Kapellestraat. De handelsdokken en de Keizerskaai. Met o.a. van links naar rechts : Hôtel de la Couronne, de Kapellestraat, Hôtel du Bassin, Hôtel Cosmopolite, kolenhandel Oscar Helsmoortel (Keizerskaai 10)
Postkaart Tropic T 302.
Luchtfoto handelsdokken
Postkaart Cromo.
o/s Mercator bij nacht.
Postkaart Photo-Hall.
Groeten uit Oostende
Postkaaart : L. Lagaert, Brux., nr. 65. Ostende - Le pilotage. Bassins. Het gebouw met het torentje is het Zeevaartcommissariaat, ook de Pilotage genoemd, gelegen hoek Keizerskaai en Zuidstraat. In dit gebouw waren het Loodswezen, het Zeevaartcommissariaat, de Zeevaartschool en de Dienst voor de Zeevisserij ondergebracht. Het gebouw, in neo-vlaamse renaissancestijl, werd opgetrokken in de winter van 1898 op 1899, naar de plannen van architect Charles De Wulf. De aannemers waren de gebroeders Demeyer uit Gent.
Postkaart : L.Lagaert, Brux., nr 65. Ostende - Le pilotage Bassins. Annotatie zie inventarisnummer 2012/1763
Ostende. Le pilotage. Links vissersvaartuigen van de nv "Pêcheries à Vapeur" of "Rederij Bauwens" in het eerste handelsdok. O.a de O.97 "Marie-Louise". Links de "Pilotage" of het Zeevaartcommissariaat gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1919 Vindicitivelaan, hoek Zuidstraat. Op de achtergrond het Zeestation
Postkaart Nels Serie 13 Nr 57.
Le pilotage
Postkaart : Nels, série Ostende, nr. 77. Ostende - Une écluse. De sluis, gebouwd in 1821, die toegang gaf tot het eerste handelsdok. De sluis was 58,50 m. lang en 12 m. breed. De achtergrond, de Vindictivelaan, met rechts het Waterhuis met opschrift "General Supply of Drink Water" en op de achtergrond met toren de "Pilotage". De achtergrond links, het tweede spoorwegstation.
Postkaart Tropic T 129
Vindictivelaan april 1998
Postkaart Antony. nr. 30940-2. Oostende, Ostende - Bassin. - De O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok na de bombardementen begin 1940. Achtergrond : de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras.
Postkaart Nels serie 13 ne 2.Ostende.Panorama de la ville à la sortie de la pare. Ostend. General view of the town from the station
Postkaart. Ostende. Quai et bassin
Nels, Série 13, N° 82. - Ostende. Arrivage de poissons. - De vangst is gelost. De vis geklasseerd in bennen wordt per kar naar de vismijn gebracht.
Leys. - Gedeelte van de Vindictivelaan tussen de Kapellestraat (links), de huidige Dekenijstraat (midden) en de Zuidstraat (rechts). Het grote gebouw is Hotel Stella Maris. Vooraan, het eerste handelsdok met enkele oorlogsschepen en centraal het oesterschip van Zoete. Op de achtergrond, de Peperbusse, de toren van de door brand vernielde Sint Pieterskerk en rechts de Sint Petrus en Pauluskerk
Leys. - Gedeelte van de Vindictivelaan tussen de Kapellestraat (links), de huidige Dekenijstraat (midden) en de Zuidstraat (rechts). Het grote gebouw is Hotel Stella Maris. Vooraan, het eerste handelsdok met enkele oorlogsschepen en centraal het oesterschip van Zoete. Op de achtergrond, de Peperbusse, de toren van de door brand vernielde Sint Pieterskerk en rechts de Sint Petrus en Pauluskerk.
Leys. - Gedeelte van de Vindictivelaan tussen de Kapellestraat (links), de huidige Dekenijstraat (midden) en de Zuidstraat (rechts). Het grote gebouw is Hotel Stella Maris. Vooraan, het eerste handelsdok met enkele oorlogsschepen en centraal het oesterschip van Zoete. Op de achtergrond, de Peperbusse, de toren van de door brand vernielde Sint Pieterskerk en rechts, de Sint Petrus en Pauluskerk
LUX. [M.B.C.P. = Maison Belge de la Carte Postale]. - Ostende - L'Entrée de la Ville. - Gekleurde kaart. - In mei 1919 werd de Keizerskaai gewijzigd in Vindictivelaan. We zien, rechts, het Hotel de la Couronne op de hoek met de Christinastraat en op de andere hoek Hotel de Barcelone. De handelsdokken, de Kapellebrug met vooraan de sierlijke straatlantaarns en reclamezuil
Nels. - Gedeelte tussen de huidige Dekenijstraat (rechts), de Kapellestraat (midden) en de Christinastraat (links). Het grote gebouw is Hotel Stella Maris, waarvan de uitbating in 1988 werd stopgezet. Vooraan, het eerste handelsdok
Ostende - La nouvelle gare maritime. - Het zeestation, met vooraan, een binnenschip in het eerste handelsdok. Links, enkele vissersvaartuigen.
Postkaart zaeyen & Smit.
Gare Ostende kaai
Postkaart Walschaerts 28.
La gare maritime
Postkaart Nels .
La gare maritime
Postkaart Arfo 20.
Gare maritime
Postkaart N.N.
Nouvelle gare maritime , maison du pilotage
Postkaart N.N.
La gare maritime et un coin pittoresque du port de pêche
Postkaart Nels.
Station
Postkaart Kruger.
Het station.
L.M. N°8. Edité par M. Lauwers, Ostende. Het Zeestation, met vooraan het eerste handelsdok. Map 041D/50a
Nels. - Ostende - Gare maritime
Postkaart A.V.M.
Station
De Statie. Het Zeestation en het eerste handelsdok. Op de voorgrond een meerpaal en meertros.
Postkaart Nels serie 13 nr 101. La gare maritime et bassin du commerce. Rechts de O.79 "Vrede", met als eigenaar L. de Prince en reder A. Hamman. Links de O.201 "Voorzorg", met als eigenaar Ch. Ramon en reder A. Vandewalle. (Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la Ville d'Ostende. 1898, p.157-158)
La gare maritime. Het zeestation, met links de sluis en het eerste handelsdok
La Gare Maritime. Vissersvaartuigen aangemeerd in het eerste handelsdok. Op de achtergrond voor het zeestation een kleine autocar en paarden met koets die wachten op reizigers.
Postkaart Nels serie 13 nr 57. Gare maritime
Postkaart Nels serie 13 nr 8. Ostende. Gare maritime
Ostende - La Gare Maritime
Nels. - Ostende - Gare Maritime. Oostende - Zeestation. - Vooraan, de Vindictivelaan en vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. Rechts, de toegang tot het afleidingskanaal. Links, de zeesluis die toegang gaf tot de haven. Het Zeestation en de nieuwe perrons. Het Zeestation had tijdens de Eerste Wereldoorlog grote schade. Druk verkeer aan de ingang van auto's en koetsiers en zie ook dat de tram tot aan het station reed. Op de achtergrond, de havengeul en de oude Vuurtorenwijk op de Oosteroever
Albert, N° 65. - Ostende - La gare maritime. Ostende - The harbour station. - Het Zeestation, met vooraan, het eerste handelsdok met enkele binnenschepen en vissersvaartuigen. Op de kade twee karren geladen met visbennen
La gare maritime Albert, N° 145. - Ostende - La gare maritime. Ostend - The Sea-station. - Enkele vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. Op de achtergrond, het Zeestation
Nels. - Ostende - Gare Maritime. - Het Zeestation, met rechts, detail van het eerste handelsdok en de zeesluis die toegang gaf tot de havengeul. We zien nog de vernieling aan de perrons tijdens de Eerste Weredloorlog
La gare maritime et un coin du port de pêche. - Het Zeestation en detail van het eerste handelsdok. De brug over de zeesluis, die het dok verbond met de havengeul.
Postkaart Nels serie 13 nr 4. Oostende. De Havenstatie
Postkaart Neurdein 23.
Le bassin de commerce
Postkaart.
Le port
Postkaart Schadeck.
Place de la gare prise de l'hôtel de la Couronne
Postkaart Walschaerts 15.
Entrée de la ville
Postkaart.
Le port et la gare
Postkaart Nels serie 13 nr 59.
Les bassins.
Aanvoer van ijs uit Noorwegen, uiterst links het schip "Forsete" uit Kragerö, in het midden het opleidingsschip "Ville de Bruges".
met ernaast de onttakelde pakketboot 'Leopold I" die eveneens als schoolschip fungeerde..
Uiterst links geschilderd op de kaai Importation de glaces de Norvege Casteels-De?
POstkaart Nels?
Les bassins
Les Bassins extérieurs
Postkaart Nels.
Les Bassins
Postkaart Nels.
Bassin du commerce et pilotage
Postkaart Nels.
Gare maritime
Postkaart Le Bon.
Bassin des yachts et gare maritime
Nouvelle Gare maritime
Postkaart
Bassins -station
Postkaart.
Vue sur la gare.
Ex invent nr 1977/2224
Postkaart Nels serie 13 nr 57.
Gare maritime
Postkaart.
Entrée de la ville
Postkaart Le Bon
Bassins trois mâts
Postkaart Aqua photo.
Ostend vue des bassins
Postkaart Nels.
Les bassins
Postkaart Combier.
Kapellebrug
Postkaart Nels.
Maison du pilotage
Postkaart AVM A.299.
La Gare
Postkaart Arfo.
Bateauxde plaisence
Postkaart REX.
Bassin de commerce
Postkaart Schadeck.
Place de la gare
Postkaart.
La Gare
Postkaart Nels.
Place de la gare
Postkaart Sugg serie 7 nr 8.
La station
Postkaart AVM 81.
Luchtfoto
Postkaart AVM.
Luchtfoto.
Posstkaart AVM 20.
Mercator . Het Belgisch opleidingschip
Postkaart AVM A 173.
De Mercator
Postkaart AVM A.204.
Postkaart Nels série 13 nr 43.
Le pont et la gare
Postkaart C.D.
Quai du Vindictive et gare maritime
Postkaart Neurdein 243
La gare maritime
Postkaart Nels
Station
Inventaris 2020/1123 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Postkaart Nels serie 13 nr 62.
Gare maritime et gare des tramways