HANDELSZAKEN

"Radio Marlein" draait de knop om : Meer dan zestig jaar elektroservice in Oostende

2 foto's : (1) Marcel Marlein koestert een schat aan romantische juke-boxen uit de jaren '50 en (2) Tientallen nieuwsgierigen verdringen zich aan de uitstalramen van "Radio Marlein" om  de gebeurtenissen van de dag op het kleine scherm te volgen (anno 1959)

auteurs: 

Borstel- en bezemmakerij Vandevelde bestaat 100 jaar

2 foto's : (1) De handelszaak met Frans Vandevelde met dochter Ester (linkerdeur), rechts de zonen Jozef en Maurice met tussen hen de borstelmaaksters Angèle Regordt en Maria Hallemeersch (1911) en (2) François Vandevelde met echtgenote Georgette Mares en zoon Frank met echtgenote
Uit : De Zeewacht

Auteurs: 

Fietsen Brackx blaast honderd kaarsjes uit

Foto : Ook de gemotoriseerde tweewieler kreeg een apart plaatsje in het bedrijf van de familie Brackx. Er werd een motorclub opgericht waarmee gereld gezamenlijke uitstapjes werden gepland. Deze foto dateert van 1956

Auteurs: 

Foto : Alfons Pieterslaan

Foto : 10 x 14 cm. - De achterkant van "Auto-Garage du Littoral"  in de Alfons Pieterslaan. In de garage kon je ook je auto stationeren en langs die kant kon je ook buiten rijden. Het adres van de garage was Torhoutsesteenweg 66. We zien links de juwelierszaak van de familie Delanghe. De zaak werd in 1922 opgericht en bleef in familiebeheer tot 1972. Beide panden maakten plaats voor het "Permeke Shopping Center"

Foto : Begrafenis Paster Pype

Zwart/wit foto Antony 80626-5. - Formaat : 24 x 30 cm. – De stoet vertrok van aan zijn sterftehuis in de Jozef II-straat 45, naar de Kerkstraat dan via de Ooststraat en het Vissersplein, daar draaiden ze de Visserskaai op om terug te keren naar de Sint-Petrus- en -Pauluskerk.

Foto : Begrafenis Paster Pype

Zwart/wit foto Antony 80626-5. - Formaat : 24 x 30 cm. – De stoet vertrok van aan zijn sterftehuis in de Jozef II-straat 45, naar de Kerkstraat dan via de Ooststraat en het Vissersplein, daar draaiden ze de Visserskaai op om terug te keren naar de Sint-Petrus- en -Pauluskerk.

Foto : Braderie in de Kapellestraat

Zwart/wit foto Antony 41053-21 - Formaat : 24 x 30 cm. – Op de foto zien we schepen Jan Piers, schepen François Van Caillie, burgemeester Adolphe Van Glabbeke, Henri Smissaert en Alphonse De Ryckere (uitbater van de crèmerie) genietend van een ijsje voor crèmerie Alphonse. Naast de crèmerie was snoepwinkel Van Sevenant gelegen.

Foto : De 1-meistoet 1954

Negatief. - De transportarbeiders in de 1 meistoet op de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van de Heilig Hartlaan. Links krantenwinkel "Femina" en café " Flamingo". De rails van de stadstram liggen tussen de kasseien. Er worden twee borden gedragen : "ABVV" en "De transportarbeiders eisen werk".

Foto : De Groentemarkt (1910). Het gedeelte tussen de Nieuw- en de Dwarsstraat.

Foto 18 x 13. Van links naar rechts, "AD Delhaize & Cie", "Valentino", "Boulangerie Mécanique" en restaurant, pension, café "Den Hollander". De zaak werd toen uitgebaat door het echtpaar Eugène Hermé en Marie Van Batten. Later zette hun dochter de zaak verder en dit tot in 1973. In 1989 werd het gebouw samen met een aanpalend pand in de Dwarsstraat gesloopt om plaats te maken voor een handels en appartementen gebouw. Het paviljoentje rechts, ontworpen door Alban Chambon, regelt het debiet van het rioolwater.

Foto : De Groentemarkt (circa 1912)

Filiaal van "Adolphe Delhaize & Cie". Gelegen aan de oostelijke kant, naast de danszaal "Valentino" (rechts). Men leverde aan huis met fiets en stootkar. Luifelopschrift : General Ship Supplying. Let op de mooie gevel en straatlantaarn.

Foto : De Kaaistraat (1925)

De confectiezaak "Au Drapeau Belge" op de hoek van de Ooststraat. Deze zaak werd in 1893 opgericht door Alois Degraeve en was toen gevestigd in de Sint-Paulusstraat 46. Later werd de winkel overgebracht naar de Kerkstraat 22. In 1920 verhuisde de winkel naar de Kaaistraat

Foto : De Kaaistraat - Hoek Ooststraat (1930)

De confectiezaak "Au Drapeau Belge" in het nieuwe gebouw dat in 1929-1930 werd opgetrokken. De zaak werd toen gerund door José Degraeve die zijn vader was opgevolgd. In hetelfde gebouw was ook de apotheek van Georges Degraeve, de broer van José, gevestigd. In 1963 werd het huis verkocht en gesloopt voor nieuwbouw. De winkel werd toen tijdelijk overgebracht naar de Kapellestraat, naast de apotheek Van de Weghe. Sedert 1972 is deze zaak gelegen in de Adolf Buylstraat

Foto : De Kapellestraat (1936)

De confectiezaak "Caddy Tailors", opgericht in 1935 door Maurice Deryckere. Nadien voortgezet door zijn zonen Jean en André. Het huis, gelegen op de hoek van de Sint-Paulusstraat, werd in 1935 gebouwd naar de plannen van architect Bernard Christiaens.

Foto : De Torhoutsesteenweg (circa 1910)

De handelszaak van het echtpaar C. Lava-Opdedrinck, gelegen Torhoutsesteenweg nr. 37 (thans nr. 49). Op de handelsreclame van deze zaak stond te lezen : "Entreprise de photographie - tabacs de tous genres - Cigares - Cigarettes - Articles pour fumeurs en gros et en détail"

Foto : De Vlaanderenstraat (circa 1905)

Gedeelte van de Vlaanderenstraat, gzien vanaf de Zeedijk, thans Albert I-promenade, richting Wapenplein. Links de konfektiezaak Old England. Centraal, op de hoek met de Van Iseghemlaan, het Hotel Providence Regina. Op de achtergrond, op de hoek van de Langestraat, het Hotel Cecil.

Foto : De Vlaanderenstraat (circa 1910)

Reclame-prentkaart van de souvenirwinkel A l'Industrie Ostendaise, gelegen in de Vlaanderenstraat nr. 44 en eigendom van de heer Le Bon. Deze zaak werd uitgebaat vanaf ongeveer 1900 tot 1930. Thans is daar een pizzarestaurant gevestigd. De heer Le Bon was een zee gekende Oostendse fotograaf en tevens uitgever van talloze prentkaarten. Hij had zijn fotografie-atelier in de Van Iseghemlaan 34

Foto : François DEVRIENDT

François DEVRIENDT (met krukken) uitbater van de Internationale Boekhandel op de hoek van de A.Buylstraat en de Hertstraat bij de opening van de handelszaak kantoormeubelen en -machines in de Kaaistraat nr. 3. De man in het bleke pak is de schoonzoon HEILMAN, gehuwd met Gilberte DEVRIENDT. Men verkocht er tel- en schrijfmachines, fotokopie- en duplicaatmachines, kantoormeubelen. Met tentoonstellingszaal.

Foto : Het Derde Handelsdok

Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.

Foto : Hoek Alfons Pieterslaan en Léon Spilliaertstraat

Zuivelwinkel Charles TURLOOT hoek van de Alfons Pieterslaan, 29 en de Léon Spilliaertstraat. Art-decogetint handels- en appartementsgebouw uit het interbellum. In dit pand was later gedurende lange tijd de optiekwinkel Halewyck gevestigd. Het gebouw zal nu (2011) gerestaureerd worden en is sedert 2014 Brasserie "Léon Spilliaert".

Foto : Langestraat

Afdruk postkaart.-  Formaat : 12;5 x 19 cm. Straatbeeld van de Langestraat met links de Antoon Belpairestraat, rechts de Madridstraat en een eindje verder de Hertstraat.

In de Langestraat links op nr. 10 een souvenirwinkel, daarnaast de restaurants op nr. 12 "Au Pere Pinard", op nr. 14 "Au Petit Vatel" en op nr. 18 "A la Vieille Auberge" uitgebaat door Canuto-Franscati.

Foto : Langestraat

Afdruk. -  Rormaat : 12,5 x 19 cm. - Straatbeeld in de avond van de Langestraat richitng Wapenplein met links herkenbaar dancing "Number One", restaurant "La Pizza" en dancing "King 2" en meer in de achtergrond dancings "Elysee" en "Riff". Aan de rechterkant, restaurant "Pan", café "The Shakespeare", cinema "Rialto" en cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk. - Formaat : 20,5 x 12,5 cm. - Straatbeeld van de Langestraat richting Marie-Joséplein.
Aan de rechterkant op de voorgrond de "Ensorclub" met discobar "The little Pitch", dancing "Riff", dancing "Elysee". Aan de linkerkant op de hoek met de Christinastraat juwelierszaak Aug. Hulpiau, cinema "Corso"

Foto : Langestraat. Ons Achturenhuis

Afdruk postkaart. - Formaat : 19 x 12.5 cm. Helemaal links op de hoek met de Louisastraat "Hotel Birmingham" ;  
nr. 62 " Taverne Monte Carlo" ;  nr. 64 café "Ons Acht Urenhuis" ; nr 66-68 "Hotel Minerva?" ;  nr. 70 Pianowinkel van Tabary (hoek Sint-Niklaasstraat).

 

Foto : Van Nestegenootschap. Turnafdeling dames

Zwart/wit foto Antony 210623. - Formaat : 10,5 x 15 cm. – De turnafdeling voor dames van het Van Nestegenootschap op het Wapenplein tijdens het Pinsterweekend van 20-21 mei 1923. Op de hoek van de Adolf Buylstraat en de Vlaanderenstraat de textielzaak “In het anker – A l’ andre”

Foto : Wittenonnenstraat

Foto 12.5 x 17.5. Braderie in de Wittenonnenstraat. Links kaashandel "Godelieve", nu (2016) "Kaas Haspeslagh", Wittenonnenstraat 29. Verder op de hoek met de Lijnbaanstraat café "Flying Horse", uitgebaat door Walter Lescrauwaet en Lea Fonteyne, nu "La Siesta", vroeger "'t Vliegend Paard". Aan de overzijde, de winkel met luifel "Boutique Frimousse", Wittenonnenstraat 24/B

Geporseleinde kaart : Atelier de teinture De Waele

Afmeting : 102 x 141 mm. - Atelier de teinture de graissage et lavage en neuf. Sur toutes espèces d'étoffes telles que Soieries, Laines & Cotons. Dépuelage des Soieries ..... Noir pour Deuil rendu dans les 24 heures. De Waele Rue d'Ouest N° 45 Ostende. Die and scour House, All sorts of Silk, Woollen and cotton Stuffs Washed like new Spots taken out of silks with the preservation of their primitive freshnes. Blach for mourning returned in 24 hours.

Geporseleinde kaart : Café de l'Espérance E.J. Biederisky

Afmeting : 121 x 154 mm. - E.J.Biederisky. Café de L'Espérance. Nouveau Marché N° 6 Ostende. Ne point passer le pont, mais suivre a droite la Cloture du jardin de la station. Déjeuners et diners à tout heure et logements dont les fenêtres ont vue sur le magnifique enclos de la nouvelle station. On y parle plusieurs langues Bon service et prix modérés.

Nieuwe Markt (Nouveau Marché) is de oorspronkelijke naam van het huidig Ernest Feysplein. Dit plein droeg eerst de naam Nieuwe Markt, later Stationsplein en in juli 1888 Vandersweepplaats. In 1945 veranderde het nogmaals van naam.

Geporseleinde kaart : Café restaurant A l'Univers

Afmeting : 68 x 95 mm. - A l'Univers a Ostende, Café restaurant. Rue des Capucins, coin de la Rue du Singe Prés la Grand Place. Diner à la Carte & par abonnement. Cet Etablisement à proximité de la Dique de mer & de la Grande Place offre à Messieurs les Etrangers tous les avantages désirables tant pour le Confortable que pour le modicité de ses prix.

Rue des Singe of Apenstraat is vanaf  12 mei 1858 de Brabantstraat.

Geporseleinde kaart : Magasin Anglais Renard

Afmeting : 73 x 115 mm. - Magasin AnglAis Français Allemand Belge Renard Assortiment de musique Foulards et Soieries des Indes. Dentelles de Malines de France et d'Allemagne. Pâté et cirop pectoral de P.lamoureux de Paris.Etoffes et autres objects de manifactures Anglaises Françaises et Allemendes. Véritables Cigares de la Havan Tabacs en poudre et a fumer. Cristal de Bôheme et fine porcelaine de Paris.Quincaillerie Bijouterie Mercerie.Parfumerie.Brosserie Ganterie. Chausures de Paris. Véritable Eau de Cologne Parapluies et Ombrelles.

Geporseleinde kaart : Magasin de confiseur P. Fleury-Christ

Afmeting : 119 x 155 mm. - Magasin de Confiseur, Patisserie & liquoriste tenu par P.Fleury-Christ .,Ms de Vins Rue de la Chapelle, N° 64 coin de le Grand'Place. Patisserie de toutes espèces. Patés froids et chauds au gras et au maigre. Petit vol-au vent aux huitres aux chevrèttes etc. Petit four Allemand Dessers de toutes sortes pour soirées etc. Blancs mangers, Créme Polonnaise, Fromage Bavarois Charlotte russe etc.

Geporseleinde kaart : Magasin de meubels J. Vanderheyden-Somers

Afmeting : 110 x 142 mm. - J.Vanderheyden-Somers Place d'Armes Ostende .Fabrique de meubles en tous genres et objects de fantaisie. Magasin de Tapis.Papiers peints.Glaces  de France et de l'Allemange Encadrées au dernièr goût. Fournisseur de la cour. 

Geporseleinde kaart : Magasin de quincaillerie Mme Rinbaux

Afmeting : 113 x 147 mm. - Magasin de Quincaillerie Mme Rinbaux Rue de la Chapelle Ostende. Christeaux de Bôheme. Articles de Suisse. Brosserie & Ganterie. Cigarres de la Havane. Cannes. Parasols & Ombrelles. Fine & fausses Bijouteries. Boites de Spa & Parfumeries. Fournitures de Bureaux. Articles de fantasie.Plumes métalique. Quincaillerie fine franç & angl.Nécessaires de voyage. Lithographie Papeterie de luxe.Albums & Buvards. Encres en Couleurs.Portefeuilles & agendas.

Geporseleinde kaart : Magasin de quincaillerie P. Vermeirsch-Antony

Afmeting : 103 x 142 mm. - Magasin de Quincaillerie P.Vermeirsch-Antony Rue de le Chapelle N°57. Cristaux de Bohême. Articles de Suisse. Brosserie & Portefeuilles. Fournitures de Bureaux. De toutes sortes de Boites et Objects montée en Coquillages de Mer. Bijouterie Dorée.Parfumerie.Ganterie. Mercerie.Cannes.Boites de Spa. Jouets d'Enfans. Nouveautés.Bonnes Lunettes etc.à juste prix. Ofgill Juwels. Parfumeries.Gloves.Hard and small Wares.Good Lunettes etc.. at the most moderate prices.He sells also all sorts of sea Shells. 

Geporseleinde kaart : Magasin de quincailleries P. Vermeirsch-Antony

78 x 118 mm. - Magasin de Quincaillerie, Rue de la Chapelle N° 37 Ostende. Bijouterie Dorés, Parfumerie, Ganterie, Mercerie, Cannes, Boite de Spa, Jouets d'Enfants, Nouveautés, bonnes Lunettes etc à juste prix.. Fournitures de Bureau  Brosserie & Portefeuilles  Fabrique de toutes sortes de Boites et objets montés en Coquillages de Mer.   

Geporseleinde kaart : Magasin de quincailleries Rinbaux

Afmeting :  103 x 148 mm. - Magasin de Quincaillerie Mme. Rinbaux,  Rue de la Chapelle Ostende. By apointmant.  Christeaux de Boheme, Articles de Suisse, Brosserie et Ganterie, Cigarres de la Havane. Cannes, Parasole & Ombrelles, Boites de Spa et Parumeries, Fournitures de Bureaux, Articles de fantaisie, Plumes métaliques, Quincaillerie fine, franç & angl Nécessaires de voyage, Lithographies, Papéteries de luxe, Albums & Buvards, Encres de couleurs, Portefeuilles & agendas..

Geporseleinde kaart : Magasin de quincailleries Rinbaux

Afmeting : 101 x 140 mm. - Mme. RINBEAUX Magasin de Quincaillerie,  rue de la Chapelle Ostende. Fournitures de Bureaux, Articles de Fantasie, Plumes métaliques,  Papiers de poste Français, Registres reglés, Quincaillerie fine, Gravures et Lithographies,  Papéterie de Luxe, Albums,et Buvards, Encres de Couleurs, Portefeuilles et Agendas. 

Pagina's