HAVEN ; DOKKEN
Advertentie : Ets. G. Van Emmerik nv. Hendrik Serruyslaan 22, Oostende
Bestuurder : R. Brae. Magazijnen : Vlotdok, hangar VI, Oostende. Kolen in 't groot en in 't klein. Stevedoring. Bunkering. Import & Export. Foto : Kolen worden geladen aan hangaar VI aan het Vlotdok.
Advertentie : J. Legaey. 18, Avenue Vindictive Ostende
Import - Export - Combustibles - Shipbrokers - Stevedores - Bunkering Contractors. Foto : Het vrachtschip "Rokos Vergottis" aangemeerd in het Vlotdok.
Advertentie : Octaaf Van den Bon. Scheepssloperij... Steenweg op Torhout 50, Stene
Scheepssloperij - Legerstocks - Metalen. Aanlegkaai - Zwaaidok - Oostende
Chronique d'Ostende : ''Montgomery-dok''
De Bassings
De eerste gebouwen opgetrokken rond het nieuw vlotdok
De halfportaalkraan nr. 2
De installaties van het zeewezen te Oostende vanaf het ontstaan tot omstreeks 1930 : aflevering 1
De installaties van het zeewezen te Oostende vanaf het ontstaan tot omstreeks 1930 : aflevering 2
De installaties van het zeewezen te Oostende vanaf het ontstaan tot omstreeks 1930 : aflevering 3 en slot
De Oostendse ondergrond trilde!
De vroegere scheepswerf
Ensor over Oostende's nieuwe jachthaven
Faut-il combler les bassins ?
Foto : Binnenschip “La Patience IV” in het Vlotdok
Zwart/wit foto Antony 90529-2. Formaat : 23,5 x 29,5 cm. – Aan de Oostkaai in het Vlotdok ligt het binnenschip La Patience IV uit Gent, volgeladen met balen hop (?) voor de heren Petit en Verlinde.
Foto : De Handelsdokken (1872)
Foto genomen toen aan het eerste handelsdok grote werken werden uitgevoerd, waaronder het halveren van de oude Visserskreek. Links, het "Hotel de la Maison Blanche", het wachthuis en daarachter "Hope Hotel". Centraal, het eerste "Zeestation". Rechts, de werkhuizen van het Zeewezen, aan de overkant van de havengeul.
Foto : De Handelsdokken (1872)
Zicht van de werken aan het eerste handelsdok, gezien vanaf het eerste "Zeestation", richting Kapellebrug. Het groot wit gebouw, rechts op de hoek van de Zuidstraat en de Keizerskaai, is het "Hôtel du Nouveau Débarcadère". Het werd in 1899 afgebroken voor de bouw van het "Zeevaartcommissariaat", ook "Pilotage" genoemd
Foto : De handelsdokken (circa 1895)
Zeilschepen varen het eerste handelsdok binnen. Links het eerste Zeestation, in de volksmond de "débarcadère" genaamd. Rechts, een gedeelte van de Keizerskaai, thansVindictivelaan, vanaf de hoek van de Zuidstraat tot de hoek van het Sint Petrus en Paulusplein. Het gebouw uiterst rechts is het gekend "Waterhuis".
Foto : De haven van Oostende. - Zicht op de oude vismijn, een driemaster en een stoomschip
Foto : De Keizerskaai, nu Vindicitivelaan (circa 1890)
Op de voorgrond, het tweede handelsdok. Achteraan, gedeelte van de Keizerskaai tussen de vroegere Werfstraat (links) en het Onze Lieve Vrouwe College (rechts. De huizenrij links, tussen de Werfstraat en de Aartshertoginnestraat, werd rond de eeuwwisseling gesloopt voor de aanleg van de Hendrik Serruyslaan.
Foto : De Keizerskaai, nu Vindicitivelaan (circa 1890)
Vrachtschepen in het eerste handelsdok. Gedeelte van de Keizerskaai vanaf de Sint-Jorisstraat (links). Het groot gebouw, centraal in beeld, "Hotel du Nouveau Débarcadère", was gelegen op de hoek van de Zuidstraat. Het werd in 1899 gesloopt voor de bouw van het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd. Rechts, tussen twee masten, het eerste Zeestation
Foto : De oude werf (circa 1910)
Het derde Handelsdok met de scheepswerven. Op de voorgrond rechts, een vissersboot op stapel
Invent. 2020/1482 fotoarchief D2 albim 5 herkomst Simoens
Foto : De Rederijkaai
Zwart/wit foto Antony zonder nummer. Formaat :15,5 x 22 cm. – Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van de Rederijkaai met links “Froid Industriel"en rechts de verbouwing voor de uitbreiding van het Visserijdok. In het Visserijdok liggen veel vissersvaartuigen aan de kaai. In de achtergrond de Vuurtorenwijk en de spuikom
Foto : De Sint Thomasbrug (huidige Kapellebrug) (1875). - Rechts de stedelijke stapelplaats
Foto : De Vindictivelaan (1920)
De Vindictivelaan, met rechts het Zeevaartcommissariaat, of "De Pilotage" in de volksmond. Het eerste handelsdok.
Foto : De vismijn
Zwart/wit foto Antony zonder nummer. Formaat :15,5 x 23,5 cm. – Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van de vismijn aan het Visserijdok en de eerste sluis. Daarachter het Tijdok, het Zeewezendok en de haven .
Foto : Eerste handelsdok
Formaat : 30 x 20 cm. - Het eerste handelsdok en rechts het Zeestation
Foto : Eerste handelsdok
Het Oostends station en een hoek van het eerste handelsdok (nu deel van de Mercator jachthaven). De kaaimuren zijn nog niet volledig hersteld van de vernielingen van de tweede wereldoorlog.
Foto : Haven
Formaat : 10.5 x 15 cm. - Het Vlotdok
Foto : Haven
Foto 15 x 10.5. Het Vlotdok en twee halfportaalkranen aan hangar n°1. Op de achtergrond, de "Demeybruggen" en woontoren "De Mast" aan het Ernest Feysplein.
Foto : Haven
Lossen van een der vrachtschepen met hout die toen regelmatig vanuit Scandinavië onze haven aandeden. Links de stadshangar aan de Westkaai van het Vlotdok en een halfportaalkraan.
Foto : Haven
Het Vlotdok kort na de Tweede Wereldoorlog. Rechts nog duidelijke sporen van de vernielingen in de Tweede Wereldoorlog. Vooraan liggen de vrachtschepen "Westende" en de "Wenduine" aangemeerd aan de Westkaai.
Foto : Haven
Formaat : 13 x 17,5 cm. - Luchtfoto. - We zien het Zeewezendok met enkelvoudige sluis. Rechts een gedeelte van de werkhuizen van het Zeewezen. Het Tijdok met de Stedelijke Vismijn en het Visserijdok. Op de achtergrond de Vuurtorenwijk - Map 041C/55a
Foto : Haven
Het vrachtschip S.S. Monte Diz in het Vlotdok.
Foto : Haven
Het Panamees vrachtschip "Leo" lost zijn lading planken op de Westkaai aan het Vlotdok.
Foto : Haven
Foto : 18 x 24 cm. Het Vlotdok. Links de Oostkaai en de firma Legaey. Map 041D/52
Foto : Haven
De Russische vrachtschepen "Spartan" en "Seletka" in het Vlotdok.
Foto : Haven
Formaat : 15 x 10 cm. - Het Houtdok
Foto : Haven
Formaat : 13 x 17,5 cm. - Luchtfoto. - We zien de scheepswerf van Béliard-Crighton gelegen langs het Zwaaidok. Links het Houtdok met aan de overkant de houthandel Snauwaert. Rechts het Doksluis. Op de achtergrond de Spuikom en de Vuurtorenwijk. - Map 041C/55C
Foto : Haven
Formaat : 13 x 17,5 cm. - Luchtfoto - We zien bovenaan de Vuurtorenwijk met rechts de Spuikom en links de achterhaven. In het midden links het Vlotdok en rechts het Houtdok. Vooraan, detail van de wijk Konterdam, toen nog gemeente Stene. - Map 041C/54a
Foto : Haven.
Foto : 18 x 13 cm. - Een gedeelte van het Houtdok en de houthandel Snauwaert gelegen langs de Houtkaai.
Foto : Het Derde Handelsdok
Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.
Foto : Het derde handelsdok (circa 1905)
Het derde handelsdok met de vroegere scheepswerven. Het grote gebouw links is de graandhandel van Laroye en rechts de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan.
Foto : Het Derde Handelsdok (circa 1915)
Zicht van het Derde Handelsdok met op de achtergrond de huidige Stockholmstraat. Na de Eerste Wereldoorlog werd een gedeelte van dit dok gedempt om er het Panorama de l'Yser te bouwen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het dok volledig gedempt en kwam op deze plaats het nieuwe stadhuis.
Foto : Het derde handelsdok met de scheepswerven (1905)
Ostende - Construction de Navires. Edit. O.V.S. Bruxelles
Foto : Het eerste handelsdok (1901)
Zeilschepen gemeerd aan het eerste handelsdok. Rechts, op de hoek van de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat (met torentje), alsook een gedeelte van de Keizerskaai, thans Vindictivelaan
Foto : Het Eerste Handelsdok (circa 1890)
Het eerste handelsdok met centraal, op de achtergond, de estaminets "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" gelegen langs de Keizerskaai en de achterkant langs de Vandersweepplaats. Rechts, het eerste politiebureau op de wijk Hazegras
Foto : Het eerste handelsdok met links de stedelijke opslagplaats (huidige Stedelijke Hotelschool) (1899). - Met links aan de kade de barge, die het personenvervoer verzekerde naar Brugge via het kanaal, op de achtergrond driemasters
Foto : Het eerste handelsdok met rechts het Zeevaartcommissariaat, waarvan de toren nog in aanbouw was (1899)
Foto : Het Hazegras
Foto 15 x 12.5. Algemeen zich op het Hazegras. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De gebouwen gelegen aan de Keizerskaai ten zuiden van het eerste handelsdok zijn, van links naar rechts, de cafés "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" en het oud politiekantoortje.
Foto : Het Hazegras
Foto 14 x 9. Algemeen zicht op het Hazegras.Vooraan het eerste en tweede handelsdok met de Kapellebrug. Rechts, het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats. Een tram nabij het wachthuisje.
Foto : Het Hazegras (circa 1910)
Prachtige opname van het Hazegras, met op de voorgrond de Kapellebrug. Links, het eerste handelsdok en rechts het tweede handelsdok. Op de achtergrond links, het politiecommissariaat en de huizenrij in neo-Vlaamse renaissance stijl, langs de Vandersweepplaats. Rechts, detail van het spoorwegstation.
Foto : Het tweede handelsdok (1901)
Zicht van het tweede handelsdok, richting station. Centraal, de Kapellebrug. Palend aan dit dok, en uiterst rechts in beeld, de twee estaminets : "In 't Vuurschip" en "De Koophandel". Links van deze estaminets, de ijskelder van Hamman en de Stedelijke Stapelplaats.
Foto : Het Tweede Handelsdok (circa 1900)
Schepen gemeerd aan het tweede handelsdok. Op de achtergrond het oude Station, in 1881 gebouwd in Engels-Gotische stijl, naar de plannen van architect Felix Laureys. Het werd afgebroken in 1956
Foto : Het Tweede Handelsdok (circa 1905)
Het tweede handelsdok met op de voorgrond het opleidingsschip voor matrozen. Op de achtergrond de Keizerskaai, thans Vindictivelaan, vanaf het huidig OLV College (links) tot aan het Zeevaartcommissariaat (rechts).
Foto : Het tweede handelsdok (circa 1905)
Het Frans oorlogsschip, de torpilleur Alarme, op bezoek te Oosende. Op de achtergrond een gedeelte van de Keizerskaai, thans Vindictivelaan, vanaf de Werfstraat (links) tot de Kapellestraat (rechts), met centraal het Onze Lieve Vrouw College.
Verdere uitleg zie inventarisnummer 2015/0389
Foto : Het Tweede Handelsdok (circa 1930)
Op de achtergrond, een gedeelte van de Vindictivelaan vanaf de Aarthertoginnestraat (links) tot aan de Christinastraat (rechts). Midden deze huizenrij het Onze Lieve Vrouw College
Foto : Het Tweede Handelsdok (circa 1930)
Op de achtergrond, een gedeelte van de Vindictivelaan tussen de Christinastraat (links) en de Sint-Jorisstraat, thans Dekenijstraat (rechts)
Foto : Het tweede handelsdok en omgeving rond 1915
Foto : Hotel du Bassin = Dock Hotel. Vindictivelaan 15
Het hotel gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Vindictivelaan. Vooraan, de Kapellebrug en rechts, een gedeelte van het eerste handelsdok
Foto : Hotel du Lion. Vindictivelaan 13
"Hotel du Lion", gelegen op de hoek van de Christinastraat en de Vindictivelaan. In het midden het "Onze Lieve Vrouwe College" en links op de hoek het "Hotel des Thermes". Een oorlogsschip en een pleziervaartuig gemeerd in het tweede handelsdok
Foto : Houtdok
Foto : 10.5 x 8 cm. - Het vrachtschip "Kurland" gemeerd in het Houtdok
Foto : Houtdok
Foto : 10.5 x 8 cm. - Het vrachtschip "Enigheden" uit Marstal (Denemarken) in het Houtdok. Op de achtergrond ,de houthandel Snauwaert
Foto : Houthandel Snauwaert in het houtdok
Zwart/wit foto Antony 291035-1. Formaat : 23,5 x 29,5 cm. – In het Houtdok ligt het vrachtschip Consul Poppe uit Hamburg aangemeerd dat gelost wordt. Links houthandel J. & C. Snauwaert, in de achtergrond scheepswerf Beliard-Crighton.
Foto : Laden en lossen in het Vlotdok
Zwart/wit foto Antony 300631-1. Formaat : 23,5 x 29,5 cm. – Op de voorgrond wordt een goederentrein met houten kratten aan boord gelost. Daarachter wordt een vrachtschip geladen door twee halportaalkranen.
Foto : Laden en lossen in het Vlotdok van een vrachtschip van de Oostende Tilburylijn
Vooraan de "Topaze" en de "Amethyste" van de Oostende Tilburylijn, aangemeerd in het Vlotdok. Een electrische kraan is bezig stukgoederen te laden of te lossen.
Foto : Links, de stedelijke stapelplaats gezien vanaf de Crique Américaine (Amerikaanse kreek) die destijds tot voorbij de Kapellebrug liep (1875). - Stapelplaats gelegen aan het eerste handelsdok
Foto : Luchtopname van het eerste handelsdok met op de achtergrond het nieuw zeestation (1920) (sic)
Carte Luxe Thomas. 2. Ostende - Panorama vers la nouvelle gare Maritime. "De datering lijkt mij niet juist. Op de achergrond de tweede vuurtoren, vernield door de Duitsers in 1915 en een onbeschadigd Zeestation. 1913-1914 lijkt mij juister" (Georges Van Duyvenboden)
Foto : Luchtopname van het eerste handelsdok. (1920)
Met zicht op de Kapellebrug en verder de Kapellestraat. De Keizerskaai, nu Vindictivelaan en op de achtergrond de toren (Peperbusse) van de Sint Pieterskerk en rechts de Sint Petrus en Pauluskerk
Foto : Panorama (circa 1930)
Prachting panorama van de drie handelsdokken en omgeving. Vooraan, detail van de toren van de Sint-Jozefskerk langs de Alfons Pieterslaan met op het einde het gebouw van het Panorama van den Ijzer. Aan de overkant van de straat, het braakliggend grond van de gesloopte gasfabriek nabij het Leopoldpark. Vooraan het derde handelsdok, met rechts, de scheepswerven. Langs het tweede handelsdok rechts, het tweede spoorwegstation. In het eerste handelsdok zien we veel vissersvaartuigen aangemeerd want de nieuwe vismijn op de oosteroever was nog niet gebouwd. Rechts, het afleidingskanaal die aansluiting gaf naar het kanaal Oostende-Brugge. Rechts van het spoorwegstation, de wijk Hazegras en de kazerne Generaal Mahieu nabij het Maria-Henderikapark. Bovenaan links, het Zeestation en een deel van de haven.
Foto : Plan van Oostende
Plan, haven van Oostende omstreeks 1980
Foto : Scheepswerf Auguste Hamman
Foto 18 x 13 (kopie). De scheepswerf van Auguste Hamman werd opgericht in 1890 en bevond zich nabij het derde handelsdok. Werfkaai = Quai du Chantier nr. 6. Op de achtergrond de gasfabriek.
Foto : Scheepswerf Auguste Hamman
Foto : 18 x 13 cm. - Uitleg zie : inventarisnummer 2014/1824.
Inventaris 2020/1203 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (Kopie)
Foto : Scheepswerf Panesi aan het derde handelsdok.
Foto z/w 24x17.5 (kopie). Bouw van een houten vissersvaartuig. Links het gebouw van het "Panorama van den Ijzer". Rechts op de achtergrond het hotel "Thermes", in de volksmond "kanonhotel". In de Eerste Wereldoorlog diende het hotel als hospitaal. Na de oorlog als woonst hoofdzakelijk voor uitgeweken vissersfamilies die uit Engeland terugkwamen en dakloos waren. In die tijd staken overal buizen door de vensters die als schoorstenen dienden voor de kachels van de bewoners. Vandaar de volksnaam "kanonhotel".
Foto : Scheepswerf Panesi in het Derde Handelsdok
Zwart/wit foto Antony 250627-13. Formaat : 24 x 30 cm. – Op de voorgrond een stapelloop van een vissersvaartuig op de scheepswerf van Panesi. In de achtergrond de Stockholmstraat met enkele handelszaken
Foto : Scheepswerf Weduwe Deweert-Panesi
Foto van postkaart, formaat : 14.5 x 8.5 cm. -. Editeur Albert Sugg, à Gand. Série 7, nr. 97. Ostende - Barques de pêche en construction. - De O.12 "Clara-Victorine" van reder Emile Willaert in aanbouw op de "zate" van de werf van Weduwe Deweert-Panesi in 1907. De scheepswerf Deweert werd in 1892 gesticht. Aanvankelijk bouwde men er voornamelijk open garnaalboten of "schovers". Na het huren van de stadsgronden naast de werkplaats van Panesi, werden er ook grotere vaartuigen gebouwd.
Foto : Scheepswerven derde handelsdok
Foto van postkaart. Formaat : 12.5 x 8.5 cm. - Ostende - Chantier de constructions. De scheepswerven aan het derde handelsdok. Links, de graanhandel van Laroye, Werfkaai nr. 1. Rechts, op de achtergrond, de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu aan de Mercatorlaan.
Invent. 2020/1387 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoen.
Invent. 2020/1507 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoen
Foto : Tweede Handelsdok
Formaat : 11.5 x 9 cm. - Prachtig motorjacht gemeerd in het tweede handelsdok langs de Vindicitivelaan. Rechts, het "Hotel du Lion", in het midden het "Onze Lieve Vrouwe College" en links het "Hotel des Thermes".
Foto : Tweede Wereldoorlog. Handelsdokken
Foto 9 x 6,5 cm. - Gezonken in het tweede handelsdok, nabij de Stapelhuiskaai, de O.89 "Freddy". Rechts, het politiebureau op de wijk Hazegras en links een detail van het Zeestation.
Foto : Tweede Wereldoorlog. Handelsdokken
Foto 6 x 9 cm. - Het tweede handelsdok en op de achtergrond rechts de Sint-Jozefskerk
Foto : Tweede Wereldoorlog. Handelsdokken
Foto 9 x 6.5 cm. - De O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok na bombardementen begin 1940. Achtergrond : de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras.
Foto : Tweede Wereldoorlog. Handelsdokken
Foto 9 x 6.5. Het vissersvaartuig O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok. Rechts de Vindictivelaan en het gebouw van het "Panorama van den Ijzer".
Foto : Vlotdok
Foto : 8 x 11.5 cm. - Een zeilschip aangemeerd in het Vlotdok
Foto : Zicht op het Vlotdok
Zwart/wit foto Antony 110521-2. Formaat : 23,5 x 29,5 cm. – Een zicht op het Vlotdok van op de Demeybrug. Aan beide zijden van het dok liggen zowel vrachtschepen, zeilschepen als binnenvaarders aangemeerd. Aan de Oostkaai helemaal rechts een stukje van het goederenstation, daarnaast halfportaalkranen en centraal achter hangar nr.
Foto haven
Foto 18 x 13.
Het vlotdok
Grondvesten van oude vismijn blootgelegd.
Het Sasdok als verbinding tussen het Zwaaidok en de vaart naar Brugge
James Ensor au secours de nos bassins
Artikel verschenen in La Flandre littéraire, juli 1922
Le sort des vieux bassins d'Ostende
Nos armements de navires de mer au 19ème et 20ème siècle à Ostende et à Nieuport : Armements ostendais et à Nieuport au 20ième siècle : aflevering 5 : Les premiers bassins du Commerce
Omer Vilain over de tijd van toen : Houtzagerijen
Illustraties : (1) Een viermaster die hout had gelost in het houtdok en (2) Soms werden de planken dicht tegen de hangars gelost
Omer Vilain over de tijd van toen : Mijmeren aan het eerste dok
Illustraties : (1) Een beeld van het eerste Handelsdok uit 1906 met op de voorgrond de grote hangars en (2) Het eerste Handelsdok gefotografeerd vanuit de hoek waar men een schitterend zicht heeft op de achterhaven
Oostende nostalgie : De Tilburykaai
Oostense Platen
Ostend docklands een luchtkasteel?. - Met 1 foto van het vlotdok met havenkranen van foto gw
Panorama maritime. - Met foto's
Petitie van James Ensor tegen het dempen der dokken. - Verkleinde weergave. - Bezit : Museum voor Schone Kunsten (Oostende)
Postkaart (kopie) : Het Hazegras
7. Ostende. La gare et la place Van der Sweep. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1882) met zicht op de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De stoomtram aan het wachthuisje. Koetsiers wachten om de reizigers naar hun hotel te rijden. Op de voorgrond de handelsdokken en de Kapellebrug. Links de Stapelhuiskaai (Quai de l'Entrepôt),vanaf oktober 1912, voorheen Keizerskaai, met het stapelhuis van de stad.
Postkaart : Handelsdokken
Postkaart : Blankenberghe (sic) - Bâteau au port. Gemeerd de Noorse driemaster "Cort Adelaer" met thuishaven Kragerö aan de zuidkant van het tweede handelsdok. Vanaf 1890 vervoerde ze vooral ijsblokken naar Engeland en Oostende. In de jaren 1890 nog enkel naar Oostende .
In 1913 werd de "Cort Adelaer" afgetuigd en gebruikt als gesleepte lichter te Gressvik. Rechts een driemaster met zeilen en links ervan een niet getuigd zeilschip deden dienst als drijvende school voor scheepjongens.
Postkaart : Eerste handelsdok
Edit. V.G.[Victor Grégroire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Les bassins intérieurs. Het eerste handelsdok met vooraan binnenschepen aangemeerd en rechts vissersvaartuigen aan de Keizerskaai. Map 041D/85
Postkaart : Eerste handelsdok
Le port de pêche et la gare maritime. - Gekleurde kaart. - Vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. Op de achtergrond, het Zeestation. Links, de Vindictivelaan met het Zeevaartcommissariaat, ook de "Pilotage" genoemd.
Postkaart : Eerste handelsdok
Edit. V.G.[= Victor Grégoire], 42, avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Le port. Het Zeevaartcommissariaat op de hoek van de Keizerskaai en de Zuidstraat. Café de Roubaix. Vissersvaartuigen in het eerste handelsdok, o.a. de O.88 Bernard, een stoomtreiler van de nv "Pêcheries à Vapeur" of "Rederij Bauwens". Rechts op de achtergrond het eerste Zeestation.
Postkaart : Eerste Wereldoorlog. Zeestation
M.M.Br., Marco Marcovici, Bruxelles. - Ostende-Ruines. Gare Maritime, côté droit. Maritime Station, right side. - Het vernield Zeestation. We zien vooraan een gedeelte van het eerste handelsdok en links de sluis. - Map 029 E-42c
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Vue sur la Gare
Postkaart : Handelsdokken
Wilhelm Hoffmann A.G., Dresde, N° 3107. - Ostende - Le Port. - Op de achtergrond, de Keizerskaai.
Postkaart : Handelsdokken
Editeur J.H. Schaefer, Amsterdam, Déposé, O.52. - Ostende - Quai des Pêcheurs. - Bijgekleurde kaart. - Zicht op het eerste handelsdok gelegen langs de Keizerskaai. Het gebouw met het torentje is de "Pilotage" of het Zeevaartcommissariaat.
Postkaart : Handelsdokken
Postkaart : V.O.-D.W. Ostende - Bassin
Postkaart : Handelsdokken
Edit. V.G. [=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Vue des quais. - De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai. Rechts, het gebouw met het torentje is het Zeevaartcommissariaat, ook "Pilotage" genoemd. De grote zeilschepen met de aanvoer van kolen, hout en meststoffen uit Chili.
Postkaart : Handelsdokken
Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 9. Ostende - Bassins Trois Mats. Driemastzeilschepen in de handelsdokken, meestal met kolen, hout en meststoffen uit Chili.
Postkaart : Handelsdokken
Ed. Nels, Bruxelles. Serie 28, nr 8. Souvenir d'Ostende - Bassin III. De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai. Op de achtergrond het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Postkaart : Handelsdokken
Postkaart : REX. Ostende - Bassin de Commerce. Je niet laten misleiden door 1920, want rechts zien we nog het oude zeestation.
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Bassin Montgomery. Albert n° 142. Titel van prentkaart onjuist. Het eerste handelsdok. Door de bouw van de Mercatorsluizen, begin de zeventiger jaren, veranderen de handelsdokken in een jachthaven, de Mercatorjachthaven, nu Mercator Marina. Op de achtergrond het tweede sproowegstation (Oostende-Stad)
Postkaart : Handelsdokken
Postkaart : Ostende - Le torpilleur Français Alarme. Het Franse oorlogsschip deed onze haven aan op 14 augustus 1901. Hier in het tweede handelsdok. Rechts : "Hôtel de Barcelone", Keizerskaai 16
Inventaris 2020/1286 en 2020/1285 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (kopie)
Postkaart : Handelsdokken
LUX. - Bassin du Commerce. - Gekleurde prentkaart. - Het eerste handelsdok met op de achtergrond de Keizerskaai. - Op de hoek met de Zuidstraat, het Zeevaartcommissariaat of "Pilotage".
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Le Bassin du Commerce. We zien het eerste handelsdok met links het stapelhuis van de stad. Er achter het tweede spoorwegstation (Oostende-Station). De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai (Quai de l'Empereur). Uit erkentelijkheid aan de Oostenrijkse keizer Jozef II gaf men zijn naam aan de weg langs de eerste twee handelsdokken. Weg die ontstaan was na de ontmanteling van de zuidelijke vestingen in 1781. Tot eind septemver 1912 droegen alle straten en kaaien rondom de handelskommen deze naam. Bron : Straatnamen van A tot Z / Daniel Deschacht. 1998, p.83. Plate BIB B235.
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nels 4. Place de la gare. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gebouwd tussen 1880 en 1882 aan de Vandersweepplaats, nu het Ernest Feysplein. Links het politiebureau (1905) naar de plannen van architect Gustaaf Vandamme. Inspelend op de stationsfunctie is het plein omgeven door winkelhuizen, herbergen en hotels opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl in de periode 1901-1909.
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nels. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Station and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Vooraan de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nelsserie 13 nr 22. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Sation and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht van de Hazegraswijk. Op de voorgrond de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernst Feysplein
Postkaart : Het Hazegras
7. - Ostende : Ancienne Gare. - Oostende : Oude Statie. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1880-1882). Afgebroken in 1955, nadat er reeds sedert 1946 geen reizigersverkeer meer plaats had. Op de voorgrond de Vindictivelaan waar een politieagent het "drukke" verkeer regelt. Links in het eerste handelsdok zijn vissersvaartuigen aangemeerd, o.a. de O.224 Charles Denise. Sedert 27 februari 1945 werd de Vandersweepplaats omgedoopt tot Ernest Feysplein
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Postkaart VED. Ostende. La Gare et le Port. Het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein op de Hazegraswijk.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Postkaart : Edit; O.V.S. Bruxelles. Ostende - La Gare et le Port. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1912 Stationskaai, nu Leopold III-laan, aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
La Gare. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Inventaris 2020/1130 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Ostende - La Gare. Op de voorgrond het eerste handelsdok en een Ijslandvaarder van de rederij Pêcheries à Vapeur aangemeerd aan de Stapelhuiskaai. De brug met toegang tot het tweede handelsdok en op de achtergrond het tweede spoorwegstation aan de Stationskaai (Quai de la Gare),vanaf oktober 1912, voordien Keizerskaai.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Ostende. La Station III. Sugg serie 7 n° 125. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1912 Stationskaai, nu Leopold III-laan, aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Postkaart : Kapellebrug
Postkaart : ND Phot, nr.191 (Neurdein). Ostende - Le Pont de la Rue de la Chapelle. De Kapellebrug richting Kapellestraat. De handelsdokken en de Keizerskaai. Met o.a. van links naar rechts : Hôtel de la Couronne, de Kapellestraat, Hôtel du Bassin, Hôtel Cosmopolite, kolenhandel Oscar Helsmoortel (Keizerskaai 10)
Postkaart : Panorama Mercator jachthaven
AVM. A.103.
Postkaart : Pilotage
Postkaart : L.Lagaert, Brux., nr 65. Ostende - Le pilotage Bassins. Annotatie zie inventarisnummer 2012/1763
Postkaart : Sluizen
Postkaart : Nels, série Ostende, nr. 77. Ostende - Une écluse. De sluis, gebouwd in 1821, die toegang gaf tot het eerste handelsdok. De sluis was 58,50 m. lang en 12 m. breed. De achtergrond, de Vindictivelaan, met rechts het Waterhuis met opschrift "General Supply of Drink Water" en op de achtergrond met toren de "Pilotage". De achtergrond links, het tweede spoorwegstation.
Postkaart : Tweede Wereldoorlog. Handelsdokken
Postkaart Antony. nr. 30940-2. Oostende, Ostende - Bassin. - De O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok na de bombardementen begin 1940. Achtergrond : de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras.
Postkaart : Zeestation
Postkaart S.-D. - Ostende - La gare maritime. - Vooraan, het eerste handelsdok
Postkaart : Zeestation
L.M. N°8. Edité par M. Lauwers, Ostende. Het Zeestation, met vooraan het eerste handelsdok. Map 041D/50a
Postkaart : Zeestation
De Statie. Het Zeestation en het eerste handelsdok. Op de voorgrond een meerpaal en meertros.
Postkaart : Zeestation
La gare maritime. Het zeestation, met links de sluis en het eerste handelsdok
Postkaart : Zeestation
La Gare Maritime. Vissersvaartuigen aangemeerd in het eerste handelsdok. Op de achtergrond voor het zeestation een kleine autocar en paarden met koets die wachten op reizigers.
Postkaart : Zeestation
Albert, N° 65. - Ostende - La gare maritime. Ostende - The harbour station. - Het Zeestation, met vooraan, het eerste handelsdok met enkele binnenschepen en vissersvaartuigen. Op de kade twee karren geladen met visbennen