HERSTELLEN VAN VISNETTEN

Foto : Herstellen van visnetten op de Visserskaai

Vissers herstellen hun "korren" (= netten) langs de Visserskaai. Zelfs het jongste lid van de familie wordt ingeschakeld !

Het jongetje op de voorgrond is Jean Pierre Wynsberghe. Het meisje is zijn zuster Andrea Wynsberghe. 
De middelste van de drie mannen is zijn vader, Constant Wynsberghe (0.100 Emilie). De man rechts is "Mieltje" een matroos die vanaf de jaren 50, begin 60 op de Emilie heeft meegevaren.
De andere personen zijn niet gekend.

 

Foto : Visserskaai

Foto : 17 x 12 cm. - Opname van de jeugdfilm van Henri Storck "De schat van Oostende = Le Trésor d'Ostende". Film in opdracht van de Stad Oostende. Typisch tafereel op de Visserskaai. Vissers herstellen hun visnetten, een rek met droogvis. Links, het café "Brixham" en wat verder het Vissersplein.

Verdere literatuur : Hommage aan Henri Storck : Films 1928-1985 : oeuvrecatalogus. 1997. p.122-123, foto's . Plate Bib : B750

Omer Vilain over de tijd van toen : Nettenbreiers en nettenbreisters

Illustraties : (1) De oudere deden het niet anders. Een jongetje helpt de naalden van koorden te voorzien. En natuurlijk is de hongerige straathond er ook bij (1900) ; (2) Drie vrouwen rond een lantaarn zijn aan de Visserskaai netten aan het breien. Let op de bol koord en de visnaalden die erbij liggen (1930) en (3) Herstelling van het visnet door de vissers zelf. Een zicht aan de verbindingsvaart die van de eerste dok langs de Brandariskaai (waar nu het Stedelijk Technisch Instituut gebouwd is) liep. In de achtergrond ziet men de Vindictivelaan met de "Pilotage" (circa 1930)

auteurs: 

Postkaart : Montgomerydok

Nels. - Het Montgomerydok en links, de Visserskaai. Vooraan aangemeerd, de kustvissersvaartuigen O.57 "Karel I" en O.230 "Don Bosco". Een oude visser herstelt visnetten, wat verder een rek droogvis. Een beeld uit de vijftiger jaren.