IJSHANDEL

Advertentie : Froid Industriel. Hendrik Baelskaai 13, Oostende

Het beste ijs. Zorgvuldige, regelmatige en spoedige bediening. Bewaarfrigo's voor alle soorten vis. Elke gewenste temperatuur. Quick freezing aller soorten vis op -40° C in blok of separaat. Koelcellen voor diepgevroren vis. -25° tot -35° C.

Advertentie : Froid Industriel. Ijsfabriek. Rederijkaai

Dagelijksche voortbrengst : 200.000 kilos. Hofleverancier. Beheer en Bestuur : Reederijkaai 36. Fabrieken : Oostende : Reederijkaai. Sas-Slykens : Prinses Elisabethlaan. Bestuurder : G. Vandenberghe.

Advertentie : Froid Industriel. Ijsfabriek. Rederijkaai

S.A. Belge du Froid Industriel. Rederijkaai, Oostende. Het beste ijs. Zorgvuldige, regelmatige, spoedige bediening. Binnenkort : Koelkamers voor alle soorten vis. Elke gewenste temperatuur. Quickfreezing aller soorten vis. Koelkamers voor bevroren vis. Ijsproductie nog verhoogd volgens ultramoderne procédés.

Foto : Froid Industriel

Zwart/wit foto Antony 210430-1. - Formaat : 24 x 30 cm. –Ijsfabriek “Froid Industriel” aan de Stapelhuiskaai op het Hazegras. Op het kanteel staat 1861 en het wapenschild van Oostende, waarschijnlijk het vroegere stapelhuis van de stad. In het eerste handelsdok wordt vissersvaartuig 0.109 Boy Vic geladen met ijs.

Foto : Ijskelder of Glacière van Auguste Hamman

Foto 12.5 x 8.5. Gelegen op de hoek van de Ijskelderstraat en de Slachthuiskaai. Het ijs werd aangebracht met Noorse zeilschepen. Na de Eerste Wereldoorlog werd er geen ijs meer bewaard, maar het gebouw werd betrokken door de smederij van Oscar Schockaert. Na de Tweede Wereldoorlog werd er daar nog vis ingezouten door de firma Vimix. Het gebouw werd afgebroken in 1987. 

Foto : Lossen van ijs voor de ijshandel "Norwegian Block Ice". Visserskaai 7

6 foto's : (1) en (2) Een driemastbark lost ijs in het eerste handelsdok ; (3) en (4) Binnenbrengen van het ijs in het pakhuis van Desforges aan de Visserskaai 7 ; (5) en (6)  De wagens waarmee het ijs wordt vervoerd. Map 041D/34 

Postkaart : Handelsdokken

Postkaart : Blankenberghe (sic) - Bâteau au port. Gemeerd de Noorse driemaster "Cort Adelaer" met thuishaven Kragerö aan de zuidkant van het tweede handelsdok. Vanaf 1890 vervoerde ze vooral ijsblokken naar Engeland en Oostende. In de jaren 1890 nog enkel naar Oostende .
In 1913 werd de "Cort Adelaer" afgetuigd en gebruikt als gesleepte lichter te Gressvik. Rechts een driemaster met zeilen en links ervan een niet getuigd zeilschip deden dienst als drijvende school voor scheepjongens.

Postkaart : Van Iseghemlaan

Nels, Série 13, N° 93. - Ostende - Rampe Est du Kursaal et Boulevard. - De Van Iseghemlaan. Links, de hovingen van het derde Kursaal. Wat verder op de hoek met de Kursaal-Oosthelling, staat een vrachtwagen en een kar met paard met ijs voor de horeca zaken. Wat verder rijdt een stadstram. Rechts, wachten taxi's op klanten.