KONINKLIJK CHALET

Foto : De Avenue des Courses, thans Koningin Astridlaan (circa 1900)

Op de voorgrond, de achtertuinen van de huizen gelegen in de Wellingtonstraat (rechts). Tussen deze tuinen en het "Chalet Royal", gebouw centraal op de achtergrond, lag de Avenue des Courses, of Koersenlaan. Deze laan werd in 1930 samen met de Krommestraat omgedoopt tot Generaal Jungbluthlaan die in september 1938 Koningin Astridlaan werd.

Foto : Dijk en strand (circa 1895)

De Zeedijk en strand ter hoogte van het "Chalet Royal" (Koninklijk Chalet). Centraal op de achtergrond het "Pavillon du Rhin" dat in 1857 in gebruik werd genomen. Rechts van het "Koninklijk Chalet", het nog ongerepte duinengebied. Vooraan, de traditionele badkarren en een roeiboot van de strandredders

Foto : Eerste Wereldoorlog. Het vernield Koninklijk Chalet gelegen aan de Zeedijk (Raversijde)

Formaat : 13 x 9 cm. - Het Noorse Chalet van Koning Leopold II gelegen in de duinenstrook van het Koninklijk Domein, werd door de Duitsers bij de oprichting van batterij Aachen tijdens de Eerste Wereldoorlog vakkundig platgebrand in december 1914. De schuinoplopende bakstenen sokkel is nu het enig restant.

Foto : Het Chalet Royal (Koninklijk Chalet) (circa 1895)

Het Koninklijk Chalet, hier gezien vanuit de duinen te Mariakerke, thans Oostende. Het werd gebouwd tussen 1874 en 1876 in opdracht van Z.M. Koning Leopold II. Links op de achtergrond, het tweede Kursaal

Foto (kopie) formaat 15 x10. Invent 2020/1571 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoens

Foto : Le chalet du roi et la plage - Het Koninklijk Chalet en het strand

Rechts, het Koninklijk Chalet langs de Zeedijk. Links, het Groot Strand en op het einde de westgevel van het derde Kursaal.

OPSCHRIFTEN :
Middenonder : 4395 - Ostende – Le chalet du roi et la plage
Rechtsonder : N.D. Phot.

AFMETINGEN INTERN : 14,5 x 28 cm
AFMETINGEN EXTERN :  28,5 x 41 cm

Foto : Prinses Joséphine-Charlotte in Oostende

Zwart/wit foto Antony nr. 05111930. Formaat : 9 x 11 cm. – Prinses Joséphine Charlotte op driejarige leeftijd op wandel met het kindermeisje op de Zeedijk niet ver van de Koninklijke Gaanderijen. In de kinderwagen ligt kleine broer Boudewijn, onze latere koning. Rechtsachter, het Thermae Palace Hotel en het Koninklijk Chalet.

Koninklijke Stallingen (Koninginnelaan) en Koninklijk Chalet (Raversijde)

Foto's en documenten uit de tentoonstelling Momumentenstrijd 2007. - 104 foto's Koninklijke Stallingen (Koninginnelaan), Koninklijk Chalet (Raversijde) en houtbedrijf Thams & co Noorwegen Trondheim;
2 affiches, 2 plannen en beschrijvingen

Omer Vilain over de tijd van toen : Over liefdes- en andere tunnels

Illustraties : (1) Loopgraven boven de dijkmuur ter hoogte van het Koninklijk Chalet (1919) en (2) De toegang tot het Koninklijk Chalet met rechts de conciërgerie en uiterst rechts Villa Caroline, in de Parijsstraat (1905)

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Zicht op zee van aan de Châlet

Illustraties : (1) De Zeedijk omstreeks 1905, gezien van aan de oostelijke dijktrap van de Koninklijke Châlet en (2) Veertig jaar later bood de Oostendse zeedijk een veel minder fraaie aanblik. Toen moest het eerste na-oorlogse seizoen nog beginnen

auteurs: 

Postkaart : Grand Hôtel du Palais des Thermes

Nels. "Bromurite". Ostende - Palais des Thermes. Oostende - Warme-Baden Paleis. Ostend - Thermal-Baths Palace. - Opname vanaf de Zeedijk met zicht op de Koninklijke Gaanderijen, het hotel en links het Koninklijk Chalet. Het "Grand Hôtel" maakt deel uit van het Palais des Thermes. Het is gedeeltelijk gebouwd op de Koninklijke Gaanderijen en werd ingehuldigd op 28/06/1933 door Koning Albert I en Koningin Elisabeth. Vooraan, strandrecreatie op het Groot Strand. - Map 041C/62d

Postkaart : Koninklijk Chalet

Ostende - Le Châlet Royal. - Het Koninklijk Chalet met links, de Venetiaanse Gaanderijen. De Venetiaanse Gaanderijen opgetrokken tussen 1900 en 1901 naar ontwerp  van de Oostendse architect Henri Maquet. Het is een overdekte L-vormige wandelgalerij. De voorgevel ziet uit op de Zeedijk en loopt om de hoek van de Parijsstraat naar de Koningsstraat. De achtergevels geven uit op de tuin. Nu wordt de galerij, na restauratie, gebruikt als tentoonstellingsruimte door de Stad Oostende en als gelegenheidsrestaurant.

Postkaart : Koninklijk Chalet

Ostende - Châlet Royal. Ostend - The Royal Castle. - Vanaf 1874 verbleef Koning Leopold II vaak in het nieuwe Chalet, dat de plaats had ingenomen van de paviljoenen van Leopold I. Leopold II liet het hout voor zijn Chalet overkomen uit Engeland. Het houten paleis wordt opgetrokken naar een ontwerp van W.J. Green en op aanwijzingen van Leopold II door dr Engelse aannemer Lucas Bros. Het oostelijk deel werd ingehuldigd in 1874. Het westelijk deel werd begin 1876 opgetrokken in baksteen door de dienst Openbare Werken van de Stad onder de leiding van ingenieur Symon en naar tekeningen van A.

Postkaart : Strandrecreatie

Nels. - Ostende - Vue panoramique de la Plage. - Het Groot Strand bij laag tij. Vooraan, een evenement strandspelen (?). De traditionele badkarren en links, de grote hotels lang de Zeedijk en wat verder het Koninklijk Chalet en op het einde het Royal Palace Hotel. Foto genomen vanop het derde Kursaal.

Postkaart : Strandrecreatie

Frimat. - Ostende - Le plage à l'heure des bains. - Strandrecreatie op het Groot Strand. Vooraan zien we de strandtenten die wat willekeurig werden geplaatst en verder de traditionele badkarren. De kinderen bouwden graag een "fort" (zandkasteel) tegen het opkomend water en pootjebaden ook. De Zeedijk, met in het midden het Koninklijk Chalet en op het einde het Royal Palace Hotel. Oostende in het begin van het interbellum.

Postkaart : Zeedijk

R. & J.D., 4146 bng. [Römmler & Jonas, Dresde]. - Ostende - Vue verls le palais du roi. - Met publiciteit voor "The CIntra Wine C°. - De Zeedijk, gezien vanaf het derde Kursaal, richting het Koninklijk Chalet. Links, de grote hotels. Rechts, strandrecreatie op het Groot Strand met strandtenten en badkarren

RECLAMEKAART COMPAGNIE INTERNATIONALE DES GRANDS HOTELS HOTEL DE LA PLAGE

Compagnie Internationale des Grands Hotels. Grand Hôtel de la Plage Ostende. Het hotel werd uitgebaat van 1895 tot 1911 door de "Compagnie Internationale des Grands Hotels", een dochtermaatschappij van de "Wagons-Lits". We zien het groot strand met de badkarren. Links de roeiboot van de strandreddingsdienst en uiterst rechts het Koninklijk Chalet.