PENSIONS (OUDE)

Foto : De Groentemarkt (1910). Het gedeelte tussen de Nieuw- en de Dwarsstraat.

Foto 18 x 13. Van links naar rechts, "AD Delhaize & Cie", "Valentino", "Boulangerie Mécanique" en restaurant, pension, café "Den Hollander". De zaak werd toen uitgebaat door het echtpaar Eugène Hermé en Marie Van Batten. Later zette hun dochter de zaak verder en dit tot in 1973. In 1989 werd het gebouw samen met een aanpalend pand in de Dwarsstraat gesloopt om plaats te maken voor een handels en appartementen gebouw. Het paviljoentje rechts, ontworpen door Alban Chambon, regelt het debiet van het rioolwater.

Foto : De Groentemarkt (circa 1910)

Het Pension-Restaurant Den Hollander op de hoek van de Groentemarkt en de Dwarsstraat (rechts). De zaak werd toen uitgebaat door het echtpaar Eugène Hermé-Marie Van Batten. Later zette hun dochter de zaak verder, en dit tot in 1973. In 1989 werd het gebouw samen met een aanpalend pand in de Dwarsstraat gesloopt om plaats te maken voor een modern appartementsgebouw met handelszaak.

"Rechts, de Dwarsstraat met op het einde in de Sint-Franciscusstraat 16, de gekende handelszaak "In de Schaar", uitgebaat door G. Delanghe-De Grijze".

Foto : De Koninginnelaan (circa 1930)

De oostkant van de Koninginnelaan gezien ter hoogte van de Wellingtonstraat, in de richting van Petit Paris.

"Links met publiek, het pension "Butterfly", nr. 34 en wat verder, de "Grand Garage Automobile Ostende" van Florent Delahaye, nr. 52"

Foto : De Troonstraat en de Northlaan (circa 1950)

Vooraan op de foto de villa Ons Hutje bij de Zee, gelegen op de hoek van de Troonstraat met de Northlaan (rechts). Deze villa werd in 1990, samen met het naastgelegen Pension Chantecleer, gesloopt voor de bouw van een groot modern appartementscomplex

Foto : De Zeedijk, thans Albert I-promenade (circa 1927)

Gedeelte van de Zeedijk, gezien ter hoogte van de Kemmelbergstraat (links) richting Koninklijk Chalet. Het tweede gebouw van de hoek is de Villa Maritza, thans één van de laatste getuigen aan de Zeedijk van het Belle-Epoque tijdperk. Rechts op de foto : het Pension Lecomte, de vroegere Villa Circe.

"Hotel Beerblock", Kemmelbergstraat met pijl links"