POLITIEBUREAUS

Foto : Hoek Leffingestraat - Edith Cavellstraat

5 foto's uit de periode 1952-1975 - Dienstgebouw gelegen op de hoek van de Leffingestraat (links) en de Edith Cavellstraat (rechts). In dit gebouw waren ondergebracht :  Het politiebureau "De Morre" van 1900 tot 1955, het dispensarium ter bestrijding van de tering en het mortuarium, in de volksmond "De Morre" genoemd. In 1968 werd het leegstaand gebouw ter beschikking gesteld van de "Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF)" die er haar lokaal had tot 1974. In 1976 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor het "Rijksinstituut voor Para-Medische Beroepen".

Foto : Hoek Leffingestraat - Edith Cavellstraat (1952)

Dienstgebouw, gelegen op de hoek van de Leffingestraat (links), en de Edith Cavellstraat (rechts), waarin waren ondergebracht : Het "Dispensarium Nationale Bond tot Bestrijding der Tering", het "Politiebureau" en het "Stedelijk Dodenhuisje". In de volksmond werd dit gebouw "De Morre" genoemd. In 1968 werd het leegstaand gebouw  ter beschikking gesteld van de "Vlaamse Vereniging vor Familiekunde (VVF)", die er haar lokaal had tot 1974. In 1976 werd het gebouw gesloopt om plaats te maken voor het "Rijksinstituut voor Para-Medische Beroepen".

Foto : Vercamerschool. Hoek Northlaan en Nieuwpoortsesteenweg

Formaat : 15 x 10 cm. - Stedelijke jongens- en meisjesschool nr. 5. Vanaf 1924 tot 1984, en daarna gesloten door een tekort aan leerlingen. Er blijft echter 1 kleuterklas met 3 leeftijdsgroepen open en wordt wijkafdeling van de Vermeylenschool. Bij aanvang van het schooljaar 1987-1988 verdwijnt ook de kleuterklas definitief. Bron : 150 jaar stedelijk lager onderwijs Oostende / Huguette Vanden Weghe. 1987.

Vooraan, de Nieuwpoortsesteenweg en links, de Northlaan. Op de hoek het politiebureautje op de wijk Mariakerke

Omer Vilain over de tijd van toen : Verdwenen politiebureaus

Illustraties : (1) Het pas gebouwde politiebureau op het Hazegras in 1905. Het werd in 1955 afgebroken. Let op de mooie zeemeermin op het uitkijktorentje. en (2) Het politiebureau van de vroegere gemeente Mariakerke in de Aartshertogstraat. Later werd het "Pension Mon Rêve"

auteurs: 

Verhuizing vlekkeloos verlopen : lokale politiediensten operationeel vanuit voormalige rijkswachtkazerne. - Met 2 foto's

2 foto's : (1) Eddy Dupuis (hoofdcommissaris), Jean Vandecasteele (burgemeester), Bart Bronders (schepen, Guido De Greef, Daniël Deschacht en (2) Johan Marchand, Eddy Dupuis, Jean Vandecasteele en Guido De Greef in het dispatching centrum aan de Alfons Pieterslaan

Auteurs: