Doodsbericht : Henri-Louis-Emile-Désiré Serruys, bourgmestre de la Ville d'Ostende
Hij was burgemeester van Oostende van 18/05/1940 tot 21/10/1941 en van 09/09/1944 tot 25/01/1952
Hij was burgemeester van Oostende van 18/05/1940 tot 21/10/1941 en van 09/09/1944 tot 25/01/1952
Foto 14.5 x 20.
Burgemeester Henri Serruys met drie jongere leden van "Het Loze Vissertje". Hij vergezelde hen toen zij optraden in de "Royal Albert Hall" (Londen) van 16-19 februari 1950. Op de achtergrond met hun vaandel "Het Looze Visschertje Oostende"
Burgemeester Henri Serruys houdt een toespraak bij de begrafenis van Alphonsus Maria Josephus Elleboudt aan de Sint Petrus en Pauluskerk. Schuin achter de burgemeester, staat Jan Piers met het kussen met de eretekens. Links van hem, begrafenisondernemer Willy Lucas. Links in het portaal, koster Brys, rechts hoofdcelebrant Karel Martens. De politieagenten droegen toen nog hun witte helmen.
De lijkbaar staat opgesteld aan de inkom van de Sint Petrus en Pauluskerk. Centraal achter de lijkkist burgemeester Henri Serruys. Uiterst rechts staat een dominee en naast hem Robert Elleboudt. Op de achtergrond het Zeemanshuis met het Aquarium.
De begrafenisstoet van Ernest VAN GLABBEKE op de Nieuwpoortsesteenweg. Tweede van rechts vooraan loopt burgemeester Hendrik SERRUYS, achter hem (met bolhoed) stadssecretaris Michel SURMONT, op de tweede rij tweede van rechts commodore Georges TIMMERMANS.
Begrafenis van burgemeester Hendrik SERRUYS,de lijkkist vertrekt aan het diensdoend stadhuis (huidig Gerechtshof). De persoon achter de drager van de burgemeesterssjerp is begrafenisondernemer Pros GHYSEL. Het rouwbehang aan het gerechtshof is van de firma Cyriel VANDERGUNST.
De begrafenisstoet van burgemeester Hendrik SERRUYS op de Alfons Pieterslaan,links achteraan de hoek Kanunnik Dr. Louis Colensstraat (vroeger Stockholmstraat).
De stedelijke harmonie in de begrafenisstoet van burgemeester Hendrik SERRUYS aan de hoek Alfons Pieterslaa, en de Kanunnik Dr. Louis Colensstraat.
De lijkkist met burgemeester Hendrik SERRUYS op de Vindictivelaan rechtover de plaats van het huidig stadhuis.
De lijkkist met burgemeester Hendrik SERRUYS wordt bijgezet in de familiegrafkelder op het kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg.Tweede van links schepen Emiel VROOME, verder nog Roger DEKINDER,gemeenteraadslid. Voor het graf de begrafenisondernemers Pros GHYSEL (links) en Willy LUCAS (rechts).
De begrafenisstoet van burgemeester Hendrik SERRUYS aan de familiegrafkelder op het kerkhof aan de Nieuwpoortsesteenweg waar de overledene zopas is bijgezet.
Foto 18 x 13.
Begrafenis H. Serruys 30-01-1952. Voorplein Sint-Jozefskerk. Links de Antwerpenstraat met o.a. de bakkerij Absolon. Op de voorgrond begrafenisondernemers Pros GHYSEL (met hoed) en Gaston BOURGOIGNIE (zonder hoed)
Begrafenisstoet op de Nieuwpoortsesteenweg ter hoogte van de Maria-Theresiastraat (links). Op de achtergond het kruispunt Petit Paris.
De begrafenisstoet passeert op de Nieuwpoortsesteenweg, ter hoogte van de Maria-Theresiastraat (links), en op de achtergrond het kruispunt Petit Paris.
Begrafenis van James ENSOR. De kist wordt de Sint Petrus en Pauluskerk binnengedragen. Burgemeester Hendrik SERRUYS draagt het kussen met het kruis. Rechts vooraan begrafenisondernemer Pros GHYSEL. Rechts op het plein nog puinen van de Tweede Wereldoorlog. De tram reed er toen nog.
Conferentie BENELUX in het dd.stadhuis (huidig Gerechtshof),minister Paul VAN ZEELAND van Buitenlandse zaken is aan het woord.Op de rug gezien burgemeester Henri SERRUYS.
Lunch aangeboden aan veldmaarschalk MONTGOMERY bij zijn bezoek aan Oostende. MONTGOMERY zit naast burgemeester Henri SERRUYS aan de eretafel in het dd. Stadhuis (Gerechtshof).
Veldmaarschalk MONTGOMERY groet de menigte op het Canadaplein vanop het diensdoend Stadhuis (Gerechtshof). Links naast hem burgemeester Henri SERRUYS en provinciegouverneur Pierre VAN OUTRYVE d'YDEWALLE
Veldmaarschalk Montgomery op bezoek te Oostende. Naast hem burgemeester Henri SERRUYS.
De personaliteiten wachten op de doortocht van de bloemencorso op het Wapenplein. Op de achtergrond de Kerkstraat. We herkennen, tweede van links schepen Emiel VROOME, naast hem burgemeester Henri SERRUYS, mevrouw SERRUYS, mevrouw VAN GLABBEKE, Adolf VAN GLABBEKE en kunstschilder Emiel BULCKE
Formaat : 13 x 18 cm. - Burgemeester Henri Serruys test een electrisch bootje op de vijver van het Leopoldpark.
Burgemeester Henri SERRUYS begroet een deelneemster aan de Braderie (Alfons Pieterslaan ?).achter hem staat Marie-Jozef PORTA.
16 foto's z/w, formaat : 14 cm x 9 cm. in album. - Plechtigheid op de trappen van het dienstdoend stadhuis, huidig Gerechtshof. De minister van landsverdediging Etienne De Greef geeft het Oorlogskruis aan de stad Oostende. Bij Koninklijk Besluit van 31 maart 1951 is aan Oostende het Oorlogskruis met palm toegekend "Uit erkentelijkheid voor het schoon gedrag en de uitzonderlijke moed door de bevolking aan de dag gelegd tijdens de bombardementen van de stad in 1940". Nadien was er een lunch in het Thermen Hotel. De man met bril, rechts vooraan is burgemeester Henri Serruys.
Formaat : 13 x 18 cm. - Burgemeester Henri Serruys houdt zijn toespraak op de trappen van het dd. stadhuis (huidig gerechtshof). Achter hem staat de gouverneur van West-Vlaanderen Pierre van Outryve d'Ydewalle en achter deze staat Michel Surmont, stadssecretaris. Derde links beneden, staat commodore Georges Timmermans, stafchef van de Zeemacht.
Openen van het dierenasiel aan de Iependreef in het Maria Hendrikapark. Centraal op de eerste rij, burgemeester Hendrik Serruys. In 1950 wordt in opdracht van Het Blauwe Kruis der Kust op het terrein tussen de Ceder- en de Iependreef een dierenasiel opgericht naarontwerp van architect J. Brackx, dat naderhand met bijgebouwen wordt verruimd
Aankomst van de genodigden bij de eerste steenlegging van het Kursaal. Centraal vooraan burgemeester Hendrik Serruys. Op de tweede rij tweede van rechts, eerste minister Gaston Eyskens, naast hem, minister van volksgezondheid, Adolf Van Glabbeke en midden op de derde rij, de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen, Pierre Van Outryve d'Ydewalle
Burgemeester Hendrik Serruys houdt een toespraak bij de eerste steenlegging van het Kursaal. Achteraan de ingang van het hotel-restaurant "Wellington", Kursaal-Westhelling
Burgemeester Henri Serruys tijdens zijn toespraak op de eerste steenleging van het Kursaal.Links vooraan, Auguste Buisseret, minister van openbare werken, Robert Gillon, minister van staat, Gaston Eyskens, eerste minister. Zittend, achter de microfoons, Roger De Kinder, volksvertegenwoordiger, Pierre Van Outryve d'Ydewalle gouverneur van de provincie West-Vlaanderen en Willems G.,secretaris-generaal van openbare werken
De eerste steenlegging van het Kursaal. Van links naar rechts : Auguste Buisseret (minister van openbare werken), Robert Gillon (minister van staat), Henri Serruys (burgemeester), Jean Rey (minister van wederopbouw) (niet zichtbaar), Gaston Eyskens (eerste minister), Adolphe Van Glabbeke (minister van volksgezondheid), Roger De Kinder (volksvertegenwoordiger), Pierre Van Outryve d'Ydewalle (gouverneur van de provincie West-Vlaanderen) en G. Willems (secretaris-generaal van openbare werken)
Burgemeester Henri SERRUYS met een groep geallieerde (medische) reserve officieren op de trappen van het dd.stadhuis (huidig gerechtshof) na ontvangst aldaar.
Foto : 12.5 x 9 cm. - De fanfare met vaandel op de trappen van het Gerechtshof (toen diensdoend als stadhuis). Ontvangst ter gelegenheid van het 50 jarig lidmaatschap van Arthur Vanhoutte, Evarist Vandenbroele, Karel Deschacht en Constant Schotte. De mevrouw met de bloemen is de echtegnote van Arthur Vanhoutte. Links naast haar, burgemeester Henri Serruys. Uitgebreide beschrijving in : Zo was Mariakerke : deel II / Marc Casier. 2010, p.311. Plate Bib A321
Burgemeester Hendrik SERRUYS nuttigt een glaasje aan een stand op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Burgemeester Hendrik SERRUYS krijgt uitleg over een motor aan de stand van garage C. Rammelaere uit de Hendrik Serruyslaan 40, op een beurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Burgemeester Hendrik SERRUYS wordt gebrieft aan een stand op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Burgemeester Henri SERRUYS en de andere notabelen steken de sluizen over van het Visserijdok na een bezoek aan de vernielde Vismijn kort na de Tweede Wereldoorlog. Met strohoed, stadssecretaris Michel SURMONT.
Henri Serruys stamde uit een beroemd Oostends brouwersgeslact dat reeds drie burgemeesters had geleverd.
ingekaderd
Voor meer informatie zie https://archief.oostende.be/product.aspx?id=3184
AFMETINGEN INTERN : 39 x 29,5 cm
AFMETINGEN EXTERN : 43 x 33 xm
Minister Albert DEVEZE van landsverdedeiging in gesprek met een vaandeldrager van de opgestelde oudstrijdersvereniing. Achter de minister burgemeester Henri SERRUYS.
Herdenking van James Ensor. Burgemeester Hendrik Serruys legt een krans op het graf bij de Duinenkerk. De Oostendse schooljeugd, mét vaandels, is aanwezig.
Begrafenis van James ENSOR. Burgemeester Hendrik SERRUYS en twee familieleden van de kunstenaar. De dame is Mariette-Alexandrine TAEN HEE TSEN, de dochter van James Ensor's zuster en enige erfgename.
Begrafenis van James ENSOR. Familie en verwanten rond het graf. Centraal burgemeester Hendrik SERRUYS. De mevrouw links is Mariette-Alexandrine TAEN HEE TSEN, de dochter van James Ensor's zuster.
Koning BOUDEWIJN geflankeerd door Pierre VAN OUTRYVE d'YDEWALLE, provinciegoeverneur en burgemeester Henri SERRUYS, rechts, op weg naar de inhuldigingsplechtigheid van de Vismijn. Rechts achter de burgemeester, schepen Roger DE KINDER.
Burgemeester Henri SERRUYS wordt rondgeleid in het Koninklijk Atheneum tijdens een vaderlandse plechtigheid.Vooraan rechts de toemalige studieprefect Roger SUYS.
Formaat : 18 x 24 cm. - Met vaandel van de afdeling Oostende. De vierde man van links met bolhoed en bril, burgemeester Henri Serruys (?), de eerste voorzitter van de vereniging afdeling Oostende. Het vaandel is in het bezit van de heemkring De Plate. - Map 006 A-54
Burgemeester Henri SERRUYS verwelkomt eerste minister Achiel VANACKER bij diens bezoek aan Oostende.
Burgemeester Henri SERRUYS ontvangt minister Achiel VANACKER en echtgenote bij een bezoek aan Oostende.
Formaat : 10 x 15 cm. - Uitleg : zie inventarisnummer 2014/3290
Huldiging van Arhur (Tuur) Defer door zijn turnvereniging OTV Noordzee. De vlag van de vereniging op de trap van het Gerechtshof, toen dienstdoend stadhuis, met centraal achteraan, burgemeester Hendrik Serruys
Huldiging van Arthur (Tuur) Defer door de turnvereniging OTV Noordzee. Na ontvangst staan de genodigden met vaandel op de trappen van het Gerechtshof, toen dienstdoend stadhuis. Uiterst links, in turnkledij, Louis Claeys. Achteraan rechts, met bril, burgemeester H. Serruys.
Toespraak door pastoor Afred DEMEESTER in Ciné Nova (Volksbond), centraal toenmalig burgemeester Hendrik SERRUYS.
Pastoor-deken Joseph-Leo DESMET, houdt een toespraak voor kerkelijke en burgerlijke notabelen in de Koninklijke Schouwburg (Van Iseghemlaan). Links een jonge Jan PIERS, de latere burgemeester, onbekende en Hendrik SERRUYS, toenmalig burgemeester.
Foto z/w 24x18. Groepsfoto met Serruys Henri burgemeester.
Heropbouw van de renbaan na de Tweede Wereldoorlog. De eerste steenlegging. Rechts eerste minister Achiel VAN ACKER en naast hem burgemeester Henri SERRUYS.
Burgemeester Henri SERRUYS (uiterst rechts) in gesprek met enkele personaliteiten op de Wellington renbaan.Op de achtergrond (met kepi) een personeelslid van de renbaan. Met witte hoed en bril Max DUGNIOLLE.
Elegantiewedstijd voor auto's op de Albert I-Promenade aan het nog niet herbouwde Kursaal. Burgemeester Hendrik SERRUYS feliciteert een winnaar.
Het praalgraf van onze eerste koningin Louise-Marie in de Sint Petrus- en Pauluskerk. Burgemeester Hendrik SERRUYS legt een krans neer.
De jury van een snelheidsrecordpoging (auto) wordt ontvangen op het dienstdoend stadhuis (huidig gerechtsgebouw),toespraak door Hendrik SERRUYS,burgemeester.
Burgemeester Hendrik SERRUYS (centraal), stadssecretaris Michel SURMONT (links vooraan) en schepen Louis VANDENDRIESSCHE (rechts vooraan) verlaten het dd. stadhuis (huidig Gerechtsgebouw) na een ontvangst van een delegatie Spahis (Noord Afrikaanse ruiters). De Belgische Marineofficier achteraan links is Korvetkapitein PETITJEAN
Na een ontvangst op het dd. stadhuis (huidig gerechtsgebouw) bij het bezoek van een afdeling Spahis (Noord Afrikaanse ruiters in dienst van het Frans leger) aan de stad, poseren de notabelen op de trap van het gebouw. Centraal staat burgemeester Hendrik SERRUYS, links stadssecretaris Michel SURMONTen rechts schepen Louis VANDENDRIESSCHE. Rechts vooraan, deurwachter Henri LANNOYE.
Centraal vooraan stadssecretaris Michel SURMONT, burgemeester Henri SERRUYS, schepen Louis VANDENDRIESSCHE, vertrekkend uit het Gerechtshof, toen dienstdoend als stadhuis. De ruiters op de achergrond zijn Spahis (Noord Afrikaanse ruiters van het Franse leger,afkomstig uit Algerië, Marokko en Tunesië).Foto op het Canadaplein.
Vaderlandse plechtigheid, naar aanleiding van onze nationale feestdag, aan het monument voor de oorlogsslachtoffers op het Sint-Petrus en Paulusplein tijdens het bezoek van een afdeling Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) aan de stad.Tussen de vaandels door zien we burgemeester Hendrik SERRUYS. Een herkenbaar vaandel van de : Presse Clandestienne. Flandre Occidentale. Sluikpers. West-Vlaanderen.
Loodsboot 5 is klaar voor de stapelloop. Centraal minister Paul-Willem SEGERS, rechts van hem burgemeester Hendrik SERRUYS, helemaal rechts Roger DE KINDER, schepen.
Formaat : 18 x 13 cm. - Inhuldiging door burgemeester Henri Serruys van de gedenkplaat 'Het politiekorps aan zijn overleden of vermiste helden" aan het gerechtshof, toen dienstdoend staduis en centraal politiekantoor. Deze plaat hangt nu in de grote hall van het stadhuis. Na deze ceremonie werd de gedenkplaat bevestigd aan de muur in de vestibule van het gerechtshof.
Centraal, Brigadier Generaal SPEAR tijdens de V- en Vindictive-dag aan het oorlogsmonument. Links staan Emiel VROOME en Henri EDEBAU, schepenen, rechts burgemeester Hendrik SERRUYS.
Hulde door notabelen en oudstrijders aan het Monument voor de gesneuvelden van het 3de en 23ste Linieregiment aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan. Van rechts naar links vooraan : schepenen Roger DE KINDER en Emiel VROOME, burgemeester Henri SERRUYS, Adolf VAN GLABBEKE. Centraal een deurwachter.
Burgemeester Hendrik Serruys, met naast hem de minister van wederopbouw August De Boodt op de werf van de Kursaal in opbouw. Achter de burgemeester, staat een jonge Jan PIers, de latere burgemeester.
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal. Koningin Elisabeth in gesprek met commodore Georges Timmermans. Links, burgemeester Henri Serruys
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal. - In aanwezigheid van Koningin Elisabeth. Links, burgemeester Hendrik Serruys. Uiterst rechts, Prinses Jean Mérode
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op het Sint Petrus en Paulusplein. Koningin Elisabeth liet zich vervangen wegens ongesteldheid door Prinses Jean de Mérode. De oudstrijders defileren voorbij het monument der gesneuvelden op het St-Petrus en Paulusplein. De leerlingen van het Koninklijk Werk Ibis zijn ook aanwezig. De sporen van de vernielingen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed te zien. Op de achtergrond Hotel Maritime, nr.20. Het hotel had 8 kamers met lopend water en centrale verwarming. Was gans het jaar open en had 1 badkamer. Op de hoek reclamebord voor Coca Cola
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal. Koningin Elisabeth met links van haar, burgemeester Hendrik Serruys. Rechts, minister van landsverdediging, Raoul De Fraiteur en naast hem eerste minister Paul Henri Spaak. Achter hem, Prinses Jean de Mérode.
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal.Oudstrijders defileren voorbij de eretribune met o.m. Koningin Elisabeth. De sporen van de vernielingen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog duidelijk te zien.
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal. Koningin Elisabeth in gesprek met burgemeester Hendrik Serruys (links)
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op de puingronden van het Kursaal. De eretribune met centraal koningin Elisabeth met links van haar burgemeester Hendrik Serruys. Tweede van rechts, de provinciegouverneur van West-Vlaanderen Pierre van Outryve d'Ydewalle, met naast hem de minister van landsverdediging Raoul De Fraiteur en eerste minister Paul-Henri Spaak. Achter de eerste paal rechts, half verborgen Prinses Jean de Mérode.
Burgemeester Henri SERRUYS, tweede van links, bezoekt de vernielde vismijn kort na de Tweede Wereldoorlog. Tweede van rechts, Hendrik BAELS, provinciegouverneur. De oorlogsvernielingen zijn nog duidelijk zichtbaar. Achteraan, tweede van rechts met strohoed, stadssecretaris Michel SURMONT.
Bezoek aan de vernielde Vismijn kort na de Tweede Wereldoorlog. Rechts met strohoed, stadssecretaris Michel SURMONT. Op de tweede rij, tweede van links, burgemeester Henri SERRUYS met naast hem Hendrik BAELS, provinciegoeverneur.
Het Weststaketsel op een feestdag (inhuldiging ?). De notabelen wandelen naar de "kop" van het staketsel. Tweede van rechts op de eerste rij, burgemeester Hendrik Serruys, met bril en hoed. Op de oosteroever is de vierde vuurtoren (Lange Nelle) in contructie.