Advertentie : Hostellerie Old Shakespeare. Sint Petrus en Paulusplein 18
Recept : Escalope de lotte au fenouil. Foto : Mevrouw Vervaele (kokkin). Uitbaters : De heer en mevrouw A. Decoene
Recept : Escalope de lotte au fenouil. Foto : Mevrouw Vervaele (kokkin). Uitbaters : De heer en mevrouw A. Decoene
Propriétaire : Mme Velle-Legein. Lumière électrique, salle de bains, chauffage central, ascenseur, eau courante chaude et froide. Cuisine soignée. Ouvert Paques - Octobre.
Boekje met 10 zichtkaarten C.D.O. nr1
Bisschop LAMIROY (centraal op de foto) op het Sint Petrus en Paulusplein voor de grote kerk. Op de achtergrond het Zeemanshuis (Zaal El Mar) met het aquarium, er naast het cafe "Petit Bourse",links de hoek van de Pastoor Pypestraat. Capa-magnadrager is E.H. Alfons DE GROEVE (leraar OLV College). Achter DE GROEVE bemerken wij E.H. Daniël VAN PARIJS (leraar OLV College) en Lucien DEWULF (priester leraar OLV College). Rechts vooraan Monseigneur Vincent-Victor DEREERE.
Halfvastenstoet op het Sint-Petrus en Paulusplein ter hoogte van café "Petite Bourse". Op de achtergrond het Zeestation.
Negatief : 4 x 6,5 cm. - Hier op het Sint Petrus en Paulusplein
Negatief : 4 x 6,5 cm. - De Oostendse muziekmaatschappij "Ostendia Schotten", hier op het Siint Petrus en Paulusplein.
Negatief : 6 x 9 cm. - De Tweede Rattestoet werd ingericht door het Stedelijk Feestcomté Karnavalstoet. Inrichtend Comité : Lamoot Fernand (secretaris), Degryse Albert (voorzitter), Smissaert Georges (ondervoorzitter), commissarissen : Baks Johan en De Bruyne René, Dennekin Aloïs (feestbestuurder), David Charles (schatbewaarder).
Hier groep 36, "Ecurie Bonte" uit Stene, op het Sint Petrus en Paulusplein
De Oostendse Schotten, een folklore vereniging, op het Sint-Petrus en Paulusplein voor café "De Kleine Beurs". "Ostendia-Schotten is een folkloristisch muziekkorps gesticht in 1948. Het bestaat uit een trommelkorps en muzikanten. Alle leden dragen een schots uniform. Dit uniform is gebonden aan verschillende clans, waardoor de groep zeer kleurrijk is."
Formaat : 18 x 24 cm. - In aanwezigheid van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen Hendrik Baels. Deken Joseph Desmet wordt verwelkomd door vissersjongen Verhulst. - Verdere literatuur in : Het Visserijblad, 18/06/1938, p.5. - Map 006 A-115
Tijdens de beschieting door Engelse oorlogsschepen, werd op 22 september 1917 voor de Sint Petrus en Pauluskerk een krater van ongeveer 8 meter diep geslagen. Links op de achtergrond, de hoek van de Kaaistraat met de Kleine Kaaistraat, thans Pastoor Pypestraat. Rechts de Sint Andreas Vrije Visschersschool
Foto 10 x 15 kopie van postkaart. Beschrijving van het gebouw zie : inventarisnummer 2014/5100
Foto 15 x 10 kopie. Ex invent 28/96s. Beschrijving : zie inventarisnummer 2014/5100
Ostende. La Nouvelle Eglise. De Sint Petrus en Pauluskerk. Op de achtergrond, echts, het "Hôtel de Francfort' in aanbouw.
Ostende. Nouvelle Eglise et Rue du Quai. De Sint Petrus en Pauluskerk. Edit. Epse Emile Velle-Legein. Van rechts naar links : Het "Hôtel Au Nouveau Passage", met gevelopschrift : Cafe Restaurant en luifelopschrift : Bière Blonde. Bruges. Ernaast "Café au Progrès", met gevelopschrift J. Goetghebuer. Dan "Estaminet De Koophandel" en "Au Grand Café du Midi"
Het "Hôtel de Francfort" gelegen op de hoek van de Boudewijn- en Kaaistraat. Gevelopschrift : Munich Burger Brau. De la taverne Charles.
Invent 2020/1485 fotoarchief D2 album 5 herkomst Simoens
De autocars van het oudste Oostends reisagentschap "Ramoudt Tours". Dit agentschap werd in 1922 opgericht door de heer Charles Ramoudt en was gevestigd in de Kaaistraat.
Opname van het gedeelte van het Sint Petrus en Paulusplein, tussen de Zuidstraat (links) en de huidige Dekenijstraat (rechts)
Gedeelte van het plein, gezien vanaf de Jozef II-straat. Rechts van de Sint Petrus en Pauluskerk, het "Windsor Castle Hotel", met ernaast het "Hotel Prince of Wales".
Gedeelte van het Sint Petrus en Paulusplein tussen de Vindictivelaan (links) en de Zuidstraat (rechts). Links het Monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.
Het leegstaand pand van de vroegere Sint Andreas Vrije Visschersschool, gelegen aan het Sint Petrus en Paulusplein, school die op 16 april 1893 in gebruik was genomen. Het gebouw werd in 1937 gesloopt om plaats te maken voor de meer moderne Vrije Visscherijschool (beter gekend als de Pastoor Pypeschool).
De in 1896 door pastoor Pype gestichte Vrije Vissersgilde 'T Zal Wel Gaan, en het in 1947 geopende Aquarium. Ze waren beide gevestigd in het gebouw op de hoek van de Pastoor Pypestraat (links) en het Sint Petrus en Paulusplein. In ditzelfde gebouw was vroeger eveneens de Vrije Visserijschool Pastoor Pype ondergebracht.
Centraal, het hotel-restaurant-café Au Nouveau Passage, gelegen op de hoek van het Sint Petrus en Paulusplein (links) en de Visserskaai (rechts). Links, het Au Grand Café du Midi en het hotel-estaminet De Koophandel. Rechts, het estaminet van Henri Lauwereins-Dequick en het estaminet van weduwe Deckmyn
7 foto's formaat : 11 x 17 cm.
Foto (kopie) formaat 14 x 10.
Luchtfoto van het Sint Petrus en Paulusplein
Het monument der gesneuvelden, met rouwdoeken behangen ,op het Sint Petrus en Paulusplein. Het rouwbehang is van de firma Cyriel VANDERGUNST.
Bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden op het Sint Petrus en Paulusplein dat voor de gelegenheid gehuld is in rouwdoeken. Op de voorgrond een groot-oorlogsinvalide. Het rouwbehang is van de firma Cyriel VANDERGUNST.
Oorlogsmonument gelegen in het plantsoen van de Sint Petrus- en Pauluskerk, nabij de Sint-Pieters- en Jozef II-straat. Dateert van 1968 naar een ontwerp van beeldhouwer August Michiels en architect J. Lewyllie. Gebogen muur, waarin de portretkoppen van Koning Albert I en Koningin Elisabeth met opschrift in bronzen letters "Albert" en "Elisabeth. Erachter los ervan rug aan rug geplaatste hoge muren met hoogreliëfs, restanten van het oud oorlogsmonument van 1922. Rechts : "Vlucht van de Oostendse vissers in 1914" met opschrift "Oostende Dover" en "Breidel".
Zwart/wit foto Antony 3091922-31 - Formaat : 24 x 30 cm. – Enkele oorlogsinvaliden aan de voet van het Moument der gesneuvelden tijdens de plechtigheid ter nagedachtenis van de burgerlijke en militaire Oostendse oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog
Zwart/wit foto Antony 3091922-6 - Formaat : 24 x 30 cm. – Bloemlegging aan het Moument der gesneuvelden tijdens de plechtigheid ter nagedachtenis van de burgerlijke en militaire Oostendse oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het Sint-Petrus- en -Paulusplein.
Zwart/wit foto Antony 3091922-25 - Formaat : 24 x 30 cm. – Plechtigheid aan het Moument der gesneuvelden ter nagedachtenis van de burgerlijke en militaire Oostendse oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Rechts voor koffiehuis “Au Nouveau Passage” het verhoog met de 250 muzikanten, zangers en zangeressen.
Formaat : 13 x 18 cm. - Boudewijn Hertog van Brabant op bezoek te Oostend. Hij heeft net een krans gelegd bij het Monument der Gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog op het Sint-Petrus en Paulusplein.
Burgemeester Adolf VAN GLABBEKE bij een huldiging (11 november ?) aan het monument der gesneuvelden van beide wereldoorlogen aan het Sint Petrus en Paulusplein.Op de rij der notabelen staat Jan PIERS toekomstig burgemeester (2e van rechts).Op de achtergrond de kantoren van het Zeewezen aan de Natiënkaai in opbouw.
Het 100 jarig bestaan van de de balboogschutters de Sint Jorisgilde wordt gevierd. De optocht van de vereniging met vlag op het Sint Petrus en Paulusplein. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk
De Sint Petrus en Pauluskerk met vooraan op het gelijknamig plein het monument voor de oorlogsslachtoffers tijdens een vaderlandse plechtigheid. Het beeld bovenop het monument staat nu op de binnenkoer van het Stadsmuseum Oostende, Langestraat 69. Voorgesteld is : "De Belgische soldaat stapt uit de loopgraven van de Ijzer voor de bevrijding van zijn land aan te kondigen". Zie ook het artikel van Norbert Hostyn in het tijdschrift De Plate, 1983, p.75-77.
Defile van oudstrijders mét vaandels aan het monument voor de oorlogsslachtoffers op het Sint Petrus en Paulus plein.
Het Sint Petrus en Paulusplein met op de achtergrond de gelijknamige kerk en vooraan het monument voor de oorlogsslachtoffers.
Zijkant van het monument voor de oorlogsslachtoffers op het Sint Petrus en Paulusplein. Rechts het zeemanshuis en aquarium op de hoek met de Paster Pypestraat. Rechts op de achtergrond, op de hoek van de Boudewijn- en de Kaaistraat "Hôtel Le Chambord"
Vaderlandse plechtigheid op het Sint Petrus en Paulusplein aan het monument der oorlogsslachtoffers. De Zeemacht en de Rijkswacht verlenen hun medewerking.
Formaat : 12,5 x 18 cm. - Op zaterdag 1 december 1990 had om 10 uur in de Sint Petrus en Pauluskerk een plechtige eredienst plaats ter nagedachtenis voor de bemanning van de O.303 "Girl Linda". Hier de wachtende menigte op het Sint Petrus en Paulusplein. - Map 023 D-06
Deze twee mooie herenhuizen maakten plaats voor residentie "Erasmus", Sint Petrus en Paulusplein 13
Foto 9 x 12.5.
Foto z/w 8x12. Sint Petrus en Pauluskerk
Zwart/wit foto Antony nr. 10081931. - Formaat : 9 x 7 cm. - Oostende bij nacht, centraal de Grote Kerk
Een optocht van Franse en Belgische militairen en andere notabelen tijdens een bezoek van de spahis (Noord Afrikaanse ruiters) aan de stad. Hier aan de Jozef II-straat en het Sint Petrus en Paulusplein, van of naar het Te Deum in de Sint Petrus en Pauluskerk op onze nationale feestdag. De militair met witte boord (juist naast de Spahi op de voorgrond) is legeraalmoezenier Jean MOULAERT.
Oudstrijders aan het monument der gesneuvelden op het Sint-Petrus en Paulusplein op onze nationale feestdag. Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) op bezoek te Oostende houden een erewacht rond het monument . Op de achtergrond het stationsgebouw dat hersteld wordt van oorlogsschade.
De Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) houden een erewacht aan het oorlogsmonument op het Sint Petrus en Paulusplein naar aanleiding van onze nationale feestdag. Op de achtergrond het stationsgebouw.
Vaderlandse plechtigheid, naar aanleiding van onze nationale feestdag, aan het monument voor de oorlogsslachtoffers op het Sint-Petrus en Paulusplein tijdens het bezoek van een afdeling Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) aan de stad.Tussen de vaandels door zien we burgemeester Hendrik SERRUYS. Een herkenbaar vaandel van de : Presse Clandestienne. Flandre Occidentale. Sluikpers. West-Vlaanderen.
Een Frans officier van de Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) legt bloemen neer bij het monument der gesneuvelden op het Sint-Petrus en Paulusplein, naar aanleiding van onze nationale feestdag. Een afdeling van de Spahis houden een erewacht aan het monument.
Franse officieren van de Spahis (Noord Afrikaanse ruiters) op weg naar het Te Deum in de Sint Petrus en Pauluskerk naar aanleiding van onze nationale feestdag. De Spahis houden een erewacht aan het oorlogsmonument op het Sint Petrus en Paulusplein
De stadsharmonie, op het Sint Petrus en Paulusplein, op weg naar een vaderlandslievende plechtigheid aan het Monument der Gesneuvelden. Op de achtergrond de Sint Petrus en Pauluskerk.
Foto genomen na de bevrijding. Bunker op het Sint Petrus en Paulusplein. We zien ook detail van het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en de torens van de Sint Petrus en Pauluskerk
Michel Decoster ,voorzitter, met diverse oudstrijdersverenigingen bij een vaderlandse plechtigheid aan het monument der gesneuvelden op het Sint Petrus en Paulusplein.Op de achtergrond het Zeestation. Het witte diensthuisje van de sluiswachter, was o.a. een openbaar W.C., dat niet al te fris rook en er voor staat een frietkot ! Rechts, het tramwachthuisje
Formaat : 13 x 18 cm. - Tribune opgesteld op het Sint Petrus en Paulusplein. Koningin Elisabeth liet zich vervangen wegens ongesteldheid door Prinses Jean de Mérode. De oudstrijders defileren voorbij het monument der gesneuvelden op het St-Petrus en Paulusplein. De leerlingen van het Koninklijk Werk Ibis zijn ook aanwezig. De sporen van de vernielingen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog goed te zien. Op de achtergrond Hotel Maritime, nr.20. Het hotel had 8 kamers met lopend water en centrale verwarming. Was gans het jaar open en had 1 badkamer. Op de hoek reclamebord voor Coca Cola
Het hotel, links met pijl. Op de voorgrond, het oorlogsmonument voor de burgerlijke en militaire Oostendse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Foto (kopie van postkaart Nels) formaat 14.5 x 9.5.
Zeemanshuis Paster Pupe
Foto (kopie van postkaart), formaat : 15 x 10 cm. - De schenkzaal. ex invent 28/96j
Foto 25 x 20 luchtfoto in kleur.
Luchtfoto sint petrus en paulusplein binnenstad
Een groep onbekende kerkelijk (?) gedecoreerden voor de ingang van de Sint Petrusen Pauluskerk.
Foto 10 x 15.
Haarkapper tabak en sigarettenwinkel Sint Petrus en Paulusplein
Appendix : korte historiek van "El Mar"
Foto: Bij graafwerken rondom De Peperbusse werden resten van het kerkhof ontdekt;
Organisatie door Jong Horeca Middenkust. - Map 023 C-43
Illustraties : (1) Het monument der gesneuvelden van het 3de en 23ste Linieregiment en (2) Een beeld vn het Sint Petrus en Paulusplein toen het monument ter ere van de Oostendse gesneuvelden er nog stond
Illustraties : (1) Het Sint Petrus en Paulusplein zoals het er jaren geleden uitzag met het monument voor de gesneuvelden op de voorgrond en (2) Een beeld uit juli 1917 : burgers en Duitse soldaten bekijken het vernielde parkje na een beschieting
Illustraties : (1) Het St.-Petrus en Paulusplein met rechts het Zeemanshuis (circa 1938) en (2) Het Zeemanshuis waar men het aquarium kon bezoeken (circa 1955)
Illustraties : (1) In 1914 vluchtte de vissersbevolking weg uit Oostende, uit schrik voor de Duitse bezetter en (2) De strijdende troepen, waarbij ook Oostendenaars sneuvelden.
Illustraties : (1) Het monument ter eere van de gesneuvelden van het derde en 23ste Linieregiment en (2) Het beeld van de Oostendse oorlogsslachtoffers in zijn oorspronkelijke staat op het Sint Petrus en Paulusplein
Nels. - Ostende - Trou produit par un obus dans le jardin du Parvis SS Pierre et Paul, le 22 septembre 1917. Hole made by a bomb in the garden of SS. Peter and Paul church, the 22d September 1917. - Map 029E-07b
Beschieting Der S.S. Petrus En PaulusKerk - Oostende. Bombardement de L'Eglise S.S. Pierre Et Paul - Ostende 22-9-17. - Tijdens de beschieting van 22 september sloeg ook een bom in op het Sint Petrus en Paulusplein en maakte een grote krater. - Map 029A/48a
Postkaart Nels. Eerste steenlegging op 11 juni 1938 van het gebouwencomplex met school, museum en klooster. Het gebouw werd in twee fasen gebouwd (1). Eerst werd het deel op het Sint Petrus en Paulusplein opgetrokken. De ingang van het gebouw onderaan een torenachtige trappenconstructie, met rechts het drie verdiepingen hoge kloosterpand van de Aalmoezeniers van de Arbeid en links, hoek Pastoor Pypestraat, gelag- en feestzaal.
Postkaart A.V.M. A 43
Het Sint Petrus en Paulusplein, met links het oorlogsmonument voor de gesneuvelde Oostendse burgers en militairen. Rechts, de hostellerie "Old Shakespeare". Op de achtergond, de Sint Petrus en Pauluskerk
Het Sint Petrus en Paulusplein met de Sint Petrus en Pauluskerk. Vooraan, het oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het Strand Hotel op de hoek met de Visserskaai. Rechts, detail van het vissersvaartuig O.18 "Diane-Meureen".
Postkaart AVM 11. - Het Sint Petrus en Paulusplein, met vooraan, het oorlogsmonument voor de gesneuvelde Oostendse burgers en militairen. Rechts, Hotel Maritime en hostellerie Old Shakespeare. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk
Tropic T 289. - Nachtopname van het Sint Petrus en Paulusplein. Vooraan, het museumschip 0.129 "Amandine", met op de hoek met de Vindictivelaan, brasserie het "Waterhuis". Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk
AVM A. 163. - Het Sint Petrus en Paulusplein, met vooraan het vernieuwd monument voor de gesneuvelde Oostendse burger en militairen. Rechts, het Strand Hotel, Hotel Maritime en hostellerie Old Shakespeare. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk.
Albert. N°143. Phototypie A. Dohmen, Bruxelles. - Ostende - Eglise SS. Pierre et Paul et le Monument commératif de la guerre 1914-18. - Gekleurde kaart. - Het oorlogsmonument ter ere van de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De Sint Petrus en Pauluskerk. Rechts, detail van "Hotel Maritime" en "Hotel Shakespeare". - Map 041C/61
inventaris 2020/1110 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Het Sint Petrus en Paulusplein, met vooraan, het monument voor de gesneuvelde Oostendse burgers en militairen. Rechts, het Strand Hotel, Hotel Maritime en hostellerie Old Shakespeare. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk
Nels. - Ostende - Eglise SS. Pierre et Paul. - Op de achtergrond rechts, het "Hôtel de Francfort"
Sint Petrus en Pauluskerk T 246
Postkaart .
L'Eglise
Postkaart JC. - Op de voorgrond, het oorlogsmonument voor de gesneuvelde Oostendse burgers en militairen. Rechts, Hotel Maritime en hostellerie Old Shakespeare. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk
Façade latérale de la Cathédrale Albert 28
Eglise SS.Pierre et Paul et le Monument commémoratif de la guerre 1914-1918 Albert 143
Goes, nr. 64. - Het Sint Petrus en Paulusplein, met vooraan het oorlogsmonument voor de gesneuvelde Oostendse burgers en militairen. Rechts, Hotel Shakespeare en Hotel Maritime. Op de achtergrond, de Sint Petrus en Pauluskerk.
Postkaart C.D.O.
L'Eglise St Pierre et Paul
Postkaart Lux.
L'Eglise
Postkaart Internationale Boekhandel. - Eglise SS Pierre et Paul. - Voor de kerk ligt een voorplein, ook "paradijs" genoemd, afgeboord door een gotische balustrade. Drie doorgangen, een centrale en twee laterale, bieden toegang tot het voorplein. Aan weerszijden van de centrale toegang staat een pijler. Hierop stonden twee beelden. Het ene stelde de heilige Livinus voor, het andere de heilige Stefanus.
Postkaart D.W. - Ostende - L'Eglise St. Pierre et Paul. Pieter en Pauluskerk. - Op de achtergrond links, "Hotel Pension Leune", Sint-Pietersstraat 11
Nels. Ostende - Cathédrale S.S. Pierre et Paul et Monument aux Militaires et Civils tombés pour la Patrie. - Het Sint Petrus en Paulusplein, met in het midden het oorlogssmonument voor alle oorlogslachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Links, detail van "Café 't Waterhuis" en rechts, detail "Hotel Shakespeare". - Map 041C/63a
Postkaart S E O 21. - Kerk van de H.H. Pertus en Paulus. - Het Sint Petrus en Paulusplein, met op de achtergrond de Sint Petrus en Pauluskerk en links, het monument voor de Oostendse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Postkaart Star 2319
Parvis et L'Eglise S.S. Pierre-Paul Nels serie 13 n° 13
Postkaart Nels.
De St Petrus en Pauluskerk
Cathédrale et Monument aux victimes de la guerre
L'eglise S.S. Pierre et Paul et le Monument aux Morts S.S. Petrus en Paulus kerk en denkbeeld der Gesneuvelden Nels serie 13 n° 74
Postkaart Nels.
Eglise Pierre
Albert, N° 143. - Ostende - Eglise SS.Pierre et Paul et le monument commémoratif de la guerre 1914-1918. - Bijgekleurde kaart. - Vooraan, het monument voor de Oostendse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Postkaart.
Cathedral et monument aux victimes de la guerre
Sint Petrus en paulus kathedraal AVM A. 335
Postkaart Nels.
Sint-Petrus en Pauluskerk
N° 69. - Ostende - Le monument aux victimes de la guerre. Het gedenkteken aan de slachtoffers van den oorlog. The memorial to the victimes of the war. - Bijgekleurde kaart. - Het oorlogsmonument voor de Oostendse slachtoffers, zowel burgers als militairen, van de Eerste Wereldoorlog. Op de achtergrond, detail van het "Ship Hotel".
Nels. Série 13, n°103. - Ostende - Monument aux Militaires et civils tombés pour la patrie.
TOB [L'Illustration Générale, Dép. "La Carte d'Art", Bruxelles-Paris]. Série X, N° 3. - Ostende - Parvis des S.S. Pierre et Paul. Met van rechts naar links : "Hotel Maritime", "Hotel Shakespeare", "Croydon Hotel" en "Windsor Castle Hotel". Het monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werd ontworpen door beeldhouwer Pieter Braecke en architect Victor Creten en werd ingehuldigd op 4 september 1922. Het beeldhouwwerk bovenaan het oorlogsmonument staat nu op de koer van het Stadsmuseum, Langestraat 69.
Nels. Ern. Thill, Bruxelles, série 13, n°63. - Ostende - Monument aux civils tombés pour la patrie 1914-1918. - Map 041C/60a
Nels. - Ostende - Monument aux Militaires et Civils tombés pour la Patrie. - Het oorlogsmonument voor de Oostendse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. - Op de achtergrond, detail van het "Ship Hotel"
Nels. Série 13, n°103. - Ostende - Monument aux Militaires et Civile tombés pour la Patrie.
Monument érigé à la mémoire des héros alliés et Ostendais
TOB. [L'Illustration Générale. Dep. "La Carte d'Art", Bruxelles-Paris]. Série X. N°3. - Ostende - Parvis des S.S. Pierre et Paul. - De hotels van links naar rechts : "Windsor Castle Hotel", "Croydon Hotel", "Hotel Shakespeare" en "Hotel Maritime". - Map 041C/60c
Postkaart Nels Jubilé. S.S.Pieter en Pauluskerk en Vindictivelaan
Postkaart Marco 62. Ostende -Panorama des quais et des bassins. Rechts, de Visserskaai. In het midden, de Sint Petrus- en Pauluskerk en links de Keizerskaai met op de hoek het Waterhuis (rechts) en het Zeevaartcommissariaat met torentje.
A.S. [Edit. A. Scheers, Foest-Bruxelles]. - Ostende - Hôtel du Nouveau Passage. En face de la Gare Maritime. - Het "Hôtel du Nouveau Passage", gelegen op de hoek van de Visserskaai en het Sint Petrus en Paulusplein.
Nels. - Zeemanshuis "Paster Pype" schenkzaal
Sint Petrus en Pauluskerk en station
Groeten uit Oostende AVM O/167
IJslandvaarder Amandine verhuist op 14 mei naar laatste rustplaats
Foto: Door de werken aan de laatste rustplaats voor de Amandine is de verbinding tussen de Vindictivelaan en de Visserskaai momenteel onderbroken voor alle verkeer.
Dit overzicht van de in de periode 2009 - 2012 als monument beschermde relicten van de Eerste Wereldoorlog is alfabetisch geordend op gemeente, en vervolgens op deelgemeente en straatnaam. Oostende : 3de en 23ste Linieregimentsplein, gedenkteken voor het 3de en 23ste linieregiment (monument) : 26 maart 2010 ; Sint-Petrus- en -Paulusplein, oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Oostende en voor de geaillieerde militairen begraven in Oostende (monument) : 26 maart 2010. p.153