STRANDVISSERIJ ; VISSERIJMETHODES

Postkaart : Garnalenkruier

Blankenberghe - Un Pêcheur de Crevettes au Filet. - Een garnalenkruier poseert voor de badkar met opschrift, Sophie Vanoverbeke. "De strandvisser ging tot het middel in het water het striknet, het stiknet of kruinet, voor zich uitduwen. Dit kruuwersnet is een net, dat aan een scheestok is gesnoerd en met een karsteel of dromstok steunend tegen een stikbard aan de borst, door het water, langs de grond, door een man of vrouw met hun gewicht wordt voortgeduwd" (Garnalenvissers te paard / Frans Van Immerseel. Lannoo, 1973, p.99)

Postkaart : Garnalenvissers te paard

Edition, E. Decrop-Desaever, Oostduinkerke. - Oostduinkerke-Bains - Pêcheurs de Crevettes dans la Mer. - Tot voor 1955 werd de korre, een langwerpig net, opgehouden door een korrestok of beugel geplaatst in de schee. De schee was de schuine plank van ongeveer vier meter lengte en veertien centimeter breedte bij vijf centimeter dikte, en diende om de garnalen op te wekken. Ze schuurde een laagje zand van de zeebodem weg  en de garnaal werd opgedreven. Aan de korrestok bevond zich de vierpeze (van vieren, laten schieten), een touw dat de visser bij het vangen nooit mag loslaten.

Postkaart : Strandvisserij

Le Bon. - Ostende - La pêche. - Vooraan, twee vissersvrouwen met hun steeknet of stootkor. Een steeknet is een driehoeking strandnet met een kuil dat door middel van een houten stok over de bodem vooruit wordt geduwd. Op hun rug dragen zij een ovale rugmand om de garnalen in te bewaren, meestal nadat ze eerst gezeefd zijn.