TOERISME ; ALGEMEEN

Affiche : Oostende. België. Koningin der badsteden. Belgische spoorwegen

Affiche in kader 63 x 100. Zomerverblijf van de Koninklijke Belgische familie. Het Interbellum. Wat een een genot voor vrouwen en mannen om te genieten  van een vakantie in Oostende en misschien de prins of de prinses te ontmoeten. De Zeedijk met op de achtergrond het Casino-Kursaal.  

Belangen van kusthotels verdedigen

Bart Boelens is voorzitter van nieuwe vereniging vzw Kusthotels

​Foto :  Een deel van het bestuur van de nieuwe vzw Kusthotels met zittend v.l.n.r. Ann Bal (Zeebrugge), Patrick Stragier (Koksijde), voorzitter Bart Boelens en raadgever, medestichter en voorzitter van Horeca Vlaanderen André Descheemacker. Staand v.l.n.r. Bert Vermoere (De Haan, secretaris Liesbet Billiet en Serge Slegers (namens Michel Bero, Oostende).

Auteurs: 

Cliché's off-set mbt Oostende

Cliché's off-set mbt Oostende. Gemerkt 1 tem 1OO. 1. 41O2. Personalia. Oude jachtman met pijp. 2. 42O1. Stadszicht. Kapellestraat. 3. 42O2. Stadszicht. Stedelijk zwembad. Zonneweide. 4. 42O3. Stadszicht. J. Ensor galerij. 5. 43O2. Strandzicht. Kind dat uitkijkt. 6. 45O4. Stadszicht. Vuurwerk. 7. 45O5. Stadszicht. Langestraat. 8. 45O6. Stadszicht. A. Pieterslaan. 9. 5OO1. Stadszicht. Beeld van de Ommegang. 1O. 5OO2. Stadszicht. Brug in Leopoldpark. 11. 5OO3. Stadszicht. Bootjevaren in het Leopoldpark. 12. 51O1. Stadszicht. Bloemenuurwerk en anderen. 13. 51O2. Stadszicht. Bloemenuurwerk. 14.

Trefwoorden: 

Kustfolklore : Eéndagstoeristen van vroeger

Illustratie : Van jong tot oud :  allemaal stan ze op 't hard zand om alles van zo dichtbij mogelijk te zien. Dames met hoeden en zware rokken die ze moesten optillen en mannen met een hoed op, hun beste kostuum aan en dikwijls een wandelstok bij zich, wat moest bewijzen dat ze meer wren dan de gewone man in de straat (circa 1905)

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Hoeveel kostte dat nu weer ?

Illustratie : (1) Een courant tijdsverdrijf in Oostende was het vissen met kruisnetten vanop het staketel (ca. 1870) en (2) Een beeld van de belangrijkste hotels aan de Oostendse Zeedijk waar men voor één nacht volpension tussen de 7 en 10 fr. moest betalen (ca. 1870)

auteurs: