TOERISME ; BADEN

Omer Vilain over de tijd van toen : De baden van Oostende

Illustraties : (1) Een typisch strandzicht van ca. 1900 : een kleine familie omringd door paardenmenner, badvrouw, controleur der baden, ordehandhavers en redders en (2) Een badkar die voor iedereen kon dienen. Alle gerief was aan de buitenkant aangebracht : kapstok, stoel, handdoek, emmer, (ca. 1930)

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Na 130 jaar opnieuw naaktbaden

Illustratie : (1) Een scène op het strand : "In naam der wet, houd ik u aan", schreeuwt de politieagent. "Kom me maar halen", luidt het antwoordtvan de naaktzwemmer (1860) en (2) "Waarom komt mijn vrouw verduiveld graag langs hier wandelen", vraagt deze man zich af (1860)

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Schone baadsters

Illustraties : (1) "Un gros nuage" (een dikke wolk) luidt het onderschrift dat de fotograaf aan de kaart uit 1893 gaf en (2) Een beeld uit lang vervlogen tijden : de oude kursaal die 60 jaar geleden werd afgebroken. Naast de kursaal zien we een baadster met enkele bewonderaars

auteurs: 

Omer Vilain over de tijd van toen : Ten tijde van de badkarren

Illustraties : (1) De badkarren stonden toen over heel het "grote strand" verspreid. Op de foto een zicht toen de Koninklijke Gaanderijen nog niet gebouwd waren. In het midden het Koninklijk Chalet (circa 1902) ; (2) Luxe badkarren netjes op een rij met twee badvrouwen, een kontroleur en een inspekteur van de Baden (circa 1902) en (3) Een vrolijk kiekje met twee flinke baadsters op één van de talrijke paarden die de wagens in zee moesten trekken. Let op de voerman die, ook zoals alle andere personeelsleden, een koperen plaket met zijn nummer zichtbaar moesten dragen. Voor mens en dier waren het lange en zware zomermaanden (circa 1900)

auteurs: