VLIEGTUIGEN

Foto : Bristol Super Freighter

Een viermotorige Bristol Super Freighter van Channel Air Bridge geparkeerd op de Oostendse luchthaven. Dit toestel kon 22 personen en 5 auto's vervoeren of 7,5 ton vracht en 5 auto's. Het was een omgebouwde Douglas D.C.4. Rechts achteraan twee tweemotorige Bristol Freighters met open laadruimte. Links het "café" van de luchthaven. 

Foto : Eerste Wereldoorlog. Zeedijk. Brits militair vliegtuig (1918)

Formaat : 8,5 x 12,5 cm. - "Britse bommenwerper De Havilland DH 9 maakt een noodlanding op het strand nabij het Koninklijk Chalet. Het toestel was tijdens een aanval op de haven van Zeebrugge zwaar beschadigd door het intense afweergeschut. De piloot 2nd Lieutenant K.A.W. Leighton en zijn waarnemer 2nd Lieutenant W.R. Jackson werden gevangen genomen" In : Vleugels boven Oostende 1909-1919 / Walter Major, Norbert Vanthomme. 2009. p.187-189. Plate bib. - Map 029A/25a

Foto : Eerste Wereldoorlog. Zeedijk. Duits militair vliegtuig (1917)

Formaat : 8 x 12 cm. - "Duits militair vliegtuig Albatros D V uit Nieuwmunster die op 29 juli 1917 om 6u40 op het strand voor het Kursaal een noodlanding uitvoerde. Het toestel sloeg overkop waarbij de staart en de propellor beschadigd raakten. Nadien werd de Albatros weer op zijn wielen gezet" In : Vleugels boven Oostende / Walter Major, Norbert Vanthomme. 2009. p.182-183. Plate bib A112. We zien de westgevel van het Derde Kursaal. - Map 029A/32b

Foto : Vliegtuig Silver City Airways

Een "dikneus" van Silver City is juist geland (of start). "De luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 1946 te Londen door luchtvaartcommandant Griffith Powell, met als doel het aanleggen van een luchtvaartlijn voor vervoer van personeel en materiaal van een Engelse zilvermijnexploitatie naar een stadje in Broken Hill, dat wegens de aanwezige rijke zilveraders "The Silver City" genoemd wordt. Hieraan is de naam van de luchtvaartmaatschappij afkomstig. Britavia ltd., belast met de uitbating van Silver City Airways kocht in 1948 de belangen van de oorspronkelijke stichtersmaatschappij af.

Foto : Vliegveld Stene - Oostende

Foto 12 x 9. Brokkenlanding van een Gloster Gladiator uit Schaffen. Het vliegtuig van de Belgische luchtmacht kwam terecht in het Provincie Geleed aan de zuidkant van het veld. Aan de horizon rechts van de boerderij, onderscheidt men de schoorsteen van de steenbakkerij "Briqueteries Nationales", in de Stationsstraat (Stene)

Postkaart : Vliegveld Stene - Oostende

Ostende. L'arrivée de journaux anglais par avion. Ostend. The English news papers arriving by areoplanes. Een Fokker van de KLM. Uiterst rechts F. Devriendt. Vanaf 1923 werden de Engelse kranten per vliegtuig bezorgd. Van Londen met de nachttrein tot Folkestone, waar ze op het vliegveld van Lympne om 6.30 u vetrekken en een uur later te Ostende landen. Eerst bezorgd door SABENA, daarna door de KLM. Prentkaart uit de jaren 1930. Lit. opgave. "Het vliegveld te Stene - Oostende 1920 - 1945" / Walter Major. p.31-32. Plate Bib B560.