Affiche : Ondernemend Oostende 2007 [Luchtfoto Centrum Oostende en Havengeul]
Formaat : 40 x 60 cm. - Rechts, detail van de vuurtoren "Lange Nelle", de havengeul en het Klein Strand. De woontoren "Europacentrum" in de Van Iseghemlaan
Formaat : 40 x 60 cm. - Rechts, detail van de vuurtoren "Lange Nelle", de havengeul en het Klein Strand. De woontoren "Europacentrum" in de Van Iseghemlaan
Souverir D'Ostende Boekje met 18 zichten van Oostende in leporello. Zwart wit 12 cm x 8cm.
Herkomst de heer G. Casier
Foto : 10 x 15 cm. - Bouw van de Oostendse tweemastsloep "Nele" in het Visserijdok nabij de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
Gebouwd in 1948 bij Cockerill (Hoboken) en in dienst vanaf 3 juli 1949. Het was de eerste volwaardige carferry in dienst op het kanaal. De eigenaar kon zelf zijn wagen aan boord rijden. In 1952 werd het schip omgedoopt tot "Prinses Josephine-Charlotte". Het oosterstaketsel met de tijseinpost en op de achtergrond de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
2 Foto's (13 x 9) catamaran "Holyman Diamant"
Foto Cercle du phare
Foto : 15 x 10. De "Cercle du Phare", gebouwd rond de eerste vuurtoren. Rechts het "Pavillon Royal"
Foto : 14.5 x 10 cm. -
Foto : 14.5 x 9.5 cm.
Foto : 14.5 x 9.5 cm.
De eerste vuurtoren werd gebouwd in 1771. Ze werd als lichtbaken gebruikt tot einde 1859. Ze stond op de plaats waar thans het "Monument der Zeelieden" staat op het Zeeheldenplein. In de volksmond werd ze de "Vlaggestok" genoemd. Vooraan een verplaatsbare kiosk. Op de achtergron, de huizen van de oude Vuurtorenwijk op de oosteroever.
Foto : De eerste vuurtoren op de Zeedijk (nu Zeeheldenplein). Op de achtergrond, op de oosteroever, de oude vuurtorenwijk.
Op de voorgrond de bootjes die instonden voor een tochtje "en plaine mer". Op de achtergrond de tweede vuurtoren.
Met zicht op de havengeul en links de tweede vuurtoren.
Inventaris 2020/1226 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (kopie)
Deze brug over het klein strand, werd gebouwd ten gerieve van de Reddingsdienst, toen gestationneerd nabij de eerste vuurtoren. Via deze brug konden de redders zich vlugger naar het Westerstaketsel begeven. De brug kreeg de bijnaam "De Jeneverbrug" omwille van de vele bedelaars die er hun opwachting deden in de hoop wat centen te vangen voor een "jenevertje". In 1882 werd ze afgebroken. Op de achtergrond de tweede vuurtoren op de oosteroever.
De tweede vuurtoren werd in 1859 gebouwd en in 1860 in gebruik genomen. Ze stond aan de oostkant van de haven, ongeveer op dezelfde plaats waar de huidige vuurtoren staat. De toren werd op 7 september 1915 door de Duitsers vernield.
De eerste vuurtoren in de volksmond "De Vlaggestok", gebouwd in 1771 en sedert 1859 als lichtbaken niet meer gebruikt.
Foto 14.5 x 10. Het café-restaurant "Cercle du Phare", gebouwd in 1845 rond de eerste vuurtoren. Gesloopt in 1877-1878. Strandcabine van fotograaf Cesar Mitkiewicz op het Klein Strand. Hij was één van de eerste fotografen werkzaam te Oostende. Links, de zijgevel van het "Pavillon Royal". "Bij de vuurtoren wordt de "Cercle du Phare" opgetrokken die met een vierkant de vuurtoren omgeeft. Het gebouw ziet eruit als een grote en kleine kubus die op elkaar staan. Daardoor beschikt de "Cercle du Pahre" over twee brede terrassen, een op de begane grond en een op de eerste verdieping.
De "Cercle du Phare", gebouwd in 1945 omheen de eerste vuurtoren, was gelegen op de Zeedijk waar thans het "Monument der Zeelieden" op het Zeeheldenplein staat. Links ervan, ziet men de zijgevel van het "Pavillon Royal". Op het Klein Strand, in een badkar, de fotografiezaak van César Mitkiewicz, één van de eerste fotografen werkzaam te Oostende
De "Cercle du Phare" en detail van het "Pavillon Royal" (rechts), gezien vanop het strand.
Links de "Cercle du Phare", gebouwd rond de eerste vuurtoren. Rechts het "Pavillon Royal".
De Zeedijk met links op de voorgrond de eerste vuurtoren, genaamd de vlaggestok en daarachter de tweede vuurtoren
Panoramisch zicht van de Zeedijk vanaf de oude vuurtoren (links) tot aan de Kapucijnenstraat (rechts)
Foto (kopie), formaat : 14.5 x 10 cm. - Op de achtergrond, de oosteroever met de derde vuurtoren in aanbouw. Links, de noodvuurtoren. Links, het Klein Strand met de traditionele badkarren
De "Astra Torres", het Naval Airship N°3 van de Royal Navy vastgemaakt midden de renbaan op de Oosteroever nabij de tweede vuurtoren. Periode 29-30/08/1914.
Zwart/wit foto Antony 30729-10 - Formaat : 24 x 30 cm. – Vooraan de ruines van het Fort Napoleon en in de achtergrond de derde vuurtoren. Tekst linksonder OSTENDE. LE FORT NAPOLEON.
De B.272 een (Frans ?) vissersvaartuig en de sleepboot Zeeleeuw op de slipway aan de Buskruitstraat. Op de achtergrond de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
Het eind van de Hendrik Baelskaai aan de vuurtoren (Lange Nelle).
Foto 18 x 13. Het Tijdok. Op de achtergrond de vismijn en de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
Foto : 10 x 6 cm. - Foto vanaf het ooststaketsel. Op de achtergrond de "Cercle du Phare"
Formaat : 18 x 13 cm. - De Hendrik Baelskaai, met op het einde de vierde vuurtoren "Lange Nelle". Links, het Visserijdok en de gebouwen van de scheepswerf Seghers
Formaat : 18 x 13 cm. - De Hendrik Baelskaai met de vierde vuurtoren "Lange Nelle".
Foto z/w 8x12.
Badkarren op het Klein Strand. Op de achtergrond links, het verdedigingswerk "De Halve Maan". Centraal, de tweede vuurtoren, die werd gebouwd in 1859. Uiterst rechts, de voetgangersbrug, bijgenaamd de "Jeneverbrug", die de dijk verbond met het weststaketsel.
De heer Henri Vanstechelman, één van de laatste baden-koetsiers die de karren in zee trokken.
Op de achtergrond, de eerste vuurtoren, in de volksmond "de Vlaggestok" genaamd
We zien een vissersvaartuig in de havengeul. Links het gebouw van de bestendige reddingsdienst, de eerste vuurtoren (de vlaggestok) en een raderboot gemeerd aan het Weststaketsel
Formaat : 10 x 15 cm. Op de achtergrond de vuurtoren "Lange Nelle"
Formaat : 15 x 10 cm.
Foto (kopie), formaat : 14.5 x 9 cm. - Het Klein Strand. Op de achtergrond, de oosteroever, met het militaire bouwwerk "De Halve Maan" en in het midden, de tweede vuurtoren. Rechts, de voetgangersbrug, bijgenaamd de "Jeneverbrug"
Luchtfoto in kleur : 25 x 20.
Ostende. Le Phare. Links met gekanteeld torentje, het huis van weduwe Surveillant. Op de hoek met de Blankenbergestraat, met torentje, de estaminet van Pol Vanloo-Metsu. Achter het groepje inwoners ligt de Marinestraat
Foto 30 x 22.5. Links, op de Zeedijk de eerste vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok".
Foto : 10 x 6 cm. Rechts "Pavillon Royal". "Houten paviljoen gebouwd op een bakstenen fundering. Opgetrokken aan de rand van de Zeedijk op het uiteinde van de Van Iseghemlaan. Verbouwd in 1842 en nu uitgebreid en op het platform een overdekt terras. Voorzien van een toiletcomplex en voorzien van een gaanderij. Het nieuwe rechthoekige gebouw, dat op de westkant wordt geplaatst van het eerste paviljoen en een verdieping telt is nog voor het begin van het badseizoen 1842 afgewerkt. Het bevat een vergaderzaal, een restaurant, een reeks kamers voor het nemen van warme zeebaden of -douches".
Plan detail uit de ets van Brugadal
Foto (13 x 9) een catamaran (pleziervaartuig).
2 Foto's 15 x 10. Thuishaven : Zeebrugge. Op de achtergrond de vuurtoren "Lange Nelle" op de oosteroever.
Twee visservaartuigen op de Slipway, gelegen langs de Buskruitstraat. Rechts, de O.202 "Pelagus". Links, de vuurtoren "Lange Nelle" en op de achtergrond, het Visserijdok. - Map 023 A-50
Foto (kopie), formaat : 9 x 13 cm. - De tweede vuurtoren werd in 1859 gebouwd en in 1860 in gebruik genomen. Ze stond aan de oostkant van de haven ongeveer op dezelfde plaats waar de huidige vuurtoren staat. De toren werd op 7 september 1915 door de Duitsers vernield
Foto van postkaart , formaat : 10 x 14.5 cm.
Foto 10x6. De tweede vuurtoren gebouwd in 1859 en door de Duitsers vernield op 07-09-1915.
Foto z/w 18 x 13
Het Weststaketsel op een feestdag (inhuldiging ?). De notabelen wandelen naar de "kop" van het staketsel. Tweede van rechts op de eerste rij, burgemeester Hendrik Serruys, met bril en hoed. Op de oosteroever is de vierde vuurtoren (Lange Nelle) in contructie.
Zicht op het Zeewezendok met links de sluis vanop een werkhuis van het Bestuur van het Zeewezen op de Oosteroever. De toegangssluis was een enkelvoudige sluis zonder sas en werd in 1997 gesloopt. Rechts op de achtergrond de vismijn en de vismijnkantine. In het midden de vuurtoren "Lange Nelle". Links de militaire bouwwerken op de "Halve Maan"
Foto 10 x 25
Havengeul en oosterstaketsel
Foto 18 x 13.
Ostend and its new assembly rooms
Foto 12 x 9.
Foto van schilderij "Les bains de mer à Ostende'
Foto 18 x 13.
Aalmoezenier visserij op de Hendrik Baelskaai met vissers
Foto 14.5 x 10. Herstellen van visnetten
Afmeting : 170 x 203 mm. - Collection du daguerreotype. Cercle du Phare à Ostende.
"Deze gravure is gebaseerd op een daguerreotype, een heel vroeg, niet multipliceerbaar fotografisch procédé, en kan daarom als een tamelijk accuraat beeld van de "Cercle du Phare" uit die tijd beschouwd worden" Norbert Hostyn.
Huidige Oostendse vuurtoren Lange Nelle bestaat 65 jaar
Foto : Lange Nelle annoo 2014
Foto : Jean-Pierre Williaert
Foto : De tweede vuurtoren op de Oosteroever
Immustraties : (1) De vuurtoren vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en (2) De signalisatietoren achter de duinen van Raversijde vernield in de Eerste Wereldoorlog
Illustraties : (1) Zicht op de haven van Oostende (1815) en (2) Zicht op de eerste wandeldijk (1840)
2 postkaarten Nels. Ostende la malle Prince Leopold.
Meer info zie www.ostendferry.be
Postkaart Tropic T 454.
Ipwich way
Ipwich way T 454. Op de achtergrond de vuurtoren "Lange Nelle". De rederijen Ferryways en Trans Europa Ferries zorgden voor een bloeiende ro-ro-trafiek in de Oostendse haven.
Le Bon, éditeur, Ostende, N°28. - Ostende - Le Phare
Postkaart VO-DW.
Les phares
Edit. V.G. [=Victor Grégoire], 42, Avenue due Midi, Bruxelles. - Ostende -Vue de l'ancien et nouveau Phare. - De eerste vuurtoren, bijgenaamd "De Vlaggestok" op de Zeedijk en op de oosteroever, de tweede vuurtoren
N° 16. - Ostende - Plage. Phare. Estacade. - De eerste vuurtoren genaamd "De Vlaggestok" op de Zeedijk. Rechts, het Klein Strand met spelende kinderen.
VED, [Imp. V. Ernult-Doncq, 20, rue des Chartreux, Bruxelles]. - Ostende -Le Vieux Phare. - De eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok" op de Zeedijk. Op de oosteroever zien we de tweede vuurtoren
Carte Lux, [éd. Heym]. - Les phares. - De eerste vuurtoren stond op de Zeedijk, waar nu (2018) het Monument der Zeelieden (Zeeheldenplein) staat. We zien links het Klein Strand bij vloed en op de oosteroever de tweede vuurtoren. Oostende in de Belle Epoque
Albert, N° 88. - Ostende - Digue et ancien phare. Ostend - Sea-Front. - Vooraan, strandrecreatie op het Klein Strand en de tradionele badkarren. De eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok" op de Zeedijk. Het grote gebouw is het "Hotel Londres". Oostende in het interbellum.
La digue et le vieux phare
Ostende - Le phare. Met zicht op de eerste vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok". Links op de oosteroever de tweede vuurtoren. Rechts een gedeelte van het "Royal Phare Hotel"
VED, [Imp. V. Ernult-Doncq, 20, rue des Chartreux, Bruxelles]. - Ostende - Le Vieux Phare. - De eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok", op de Zeedijk. Op de oosteroever zien we de tweede vuurtoren.
Le phare Albert n° 23. De derde vuurtoren werd in 1926 in gebruik genomen en door de Duitsers bij hun aftocht in 1944 neegehaald. Zijn hoogte was 62 meter. De rode en witte banden waren er in 1938 bijgeschilderd.
Nels. Librairie Internationale. - Ostende - Le Phare. Oostende - De Vuurtoren. - De O.89 "Freddy" in het Visserijdok. - Map 023 D-132b
Ostende - La Ruine Du Phare. Oostende - De Puinhoop op Der Vuurtoren 7-9-15. - Verdere literatuur : zie Oostende 14-18 / Ferdinand Gevaert, Freddy Hubrechtsen. 1995. p.176-180. Plate bib B228. - Map 029A/54a
Nels. Edition J. Revyn, 14, rue du Canada, Bruxelles. - Ruines d'Ostende 1914-18. Le Phare. The ruins at Ostend 1914-18, The lighthouse. - Na aanvallen van veertig Britse oorlogsbodems op 7 september 1915 op vijandelijke stellingen en direct beantwoord door de Duitse batterijen stortte de vuurtoren op de oosteroever in. Men dacht dat een Engelse voltreffer de vuurtoren neerhaalde, achteraf bleek dat de Duitsers zelf de toren hadden opgeblazen (Erwin Mahieu). We zien inwoners van de oude vuurtorenwijk bij de puinen. - Map 029 E-40f
Nels. - Ruines d'Ostende 1914-18. Coin de la digue et le Phare. The ruins of Ostend 1914-18. A corner of the espanade and the lighthouse.
Nels. Edition J. Revyn, 14, rue du Canada, Bruxelles. - Ruines d'Ostende 1914-18. Coin de la digue et le Phare. - The ruins of Ostende. A corner of the splanade and the lighthouse. - Op 22 september 1917 werden de gebouwen op de Zeedijk, nummers 25, 26 en 27, getroffen door beschietingen van een Brits eskader. We zien dat na het puin ruimen na de oorlog niets meer overbleef. Links, de eerste vuurtoren, genaamd "de vlaggestok". - Map 029 E-36c
Postkaart Nels.
Excursies boot
Nels. S.A.B.E.P.A. - Ostende - Le Port (vue prise en avion). Oostende - De haven (Luchtopname). Ostend - View of the Harbour. - Luchtopname van de haven, Zeedijk-, Centrum- en Visserskwartier. Links boven, de derde vuurtoren in het wit geschilderd, het Visserijdok met aangrenzend de Vuurtorenwijk. De nieuwe vismijn is nog niet gebouwd. Achteraan de Spuikom. De havengeul met het Zeewezen- en Tijdok. De Zeedijk met de hotels en villa's. - (Opname onder voorbehoud ca.1926-1930). - Map 041C/75c
La rade et l'entrée du port
Ostende - Le Phare. - We zien de havengeul en het Ooststaketsel. Op de oosteroever, de Tweede Vuurtoren en het Quarantaine gebouw. Op de achtergrond, rechts, de oude Vuurtorenwijk
Postkaart Bazar d'Ostende.
La malle Prince Philippe (1948-1973)
Ostende - Bains des Estacades. Carte Lux nr 38. Rechts het gebouw van de reddingsdienst, in de volksmond "De Permerensje". Links op de oosteroever de tweede vuurtoren en in het midden het gebouw van de "Quarantaine". In dit gebouw werden goederen en brieven die kwamen uit landen waar eventuele besmettelijke ziekten heersten, gedesinfecteerd. Na de Eerste Wereldoorlog geraakte het gebouw in verval en werd dan gesloopt. Vooraan op het strand de typische badkarren
Edit. V.G.[=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - L'Estacade. - Het Klein Strand met de tradionele badkarren. Op de oosteroever, links, de tweede vuurtoren en in het midden het Quarantainegebouw. Op de achtergrond, de oude vuurtorenwijk.
Edit. V.G.[=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles, N°. 143. Ostende - Le quartier du vieux phare. - Het Klein Strand met de traditionele badkarren. Op de achtergrond, de Zeedijk met de eerste vuurtoren, in de volksmond genaamd "De Vlaggestok".
Ostende - La plage. - Strandrecreatie op het Klein Strand. Pootjebaden en een paar badkarren worden de zee ingetrokken. Op de oosteroever, zien we de Tweede Vuurtoren en het militair bouwwerk "De Halve Maan"
Edit. A. Scheers, Forest-Bruxelles, N° 7. - Ostende - Les bains à la petite plage. - Het Klein Strand met de traditionele badkarren. We zien links op de oosteroever, de Tweede Vuurtoren en het gebouw van de Quarantaine. Op de achtergrond, de huizen van de oude Vuurtorenwijk.
Albert, N° 93. - Ostende - La Plage. Oostende - Het Strand. Ostend - The Sands. - Strandrecreatie op het Klein Strand. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, de badkarren zijn verdwenen en op de oosteroever staat de vierde vuurtoren, "Lange Nelle".
Nels. - Ostende - Vue de la plage au Vieux Phare. - Strandrecreatie op het Klein Strand. Links, de eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok".
V.G.[= Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles, N° A 33321. - Ostende - Vue générale de la plage. Ouest. - Strandrecreatie op het Klein Strand, met zicht op het Weststaketsel. Op de oosteroever, de Tweede Vuurtoren. We zien ook het militair bouwwerk "De Halve Maan"
V.G.,[= Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - L'Heure des Bains. - Strandrecreatie op het Klein Strand met links de Eerste Vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok" genaamd. Rechts, de traditionele badkarren en het Weststaketsel
Nels, série 13, nr. 50. - Ostende - Les Bains au Quartier du Phare. Strandrecreatie op het Klein Strand. Baden in zee en de redders in hun roeiboot houden een oogje in het zeil. De typische badkarren. Aan de overkant van de havengeul, de noodvuurtoren op het militaire bouwwerk "De Halve Maan". Na het vernietigen van de tweede vuurtoren op de oosteroever door de Duitse bezetter, werd tot 1920 de eerste vuurtoren, bijgenaamd de "Vlaggestok", in gebruik genomen. Van 1920 tot 1926 was de noodvuurtoren in gebruik
Postkaart Belgaphot.
Panorama vers les phares
Postkaart V.G.
Départ de la malle Ostende-Douvres
Pakketboot "Marie Henriette" 1893-1914
Postkaart Le Bon, édit. Ostende. 78. Ostende - Arrivée de le Malle. Op de voorgrond het Weststaketsel. Op de achtergrond het Ooststaketsel, de tweede vuurtoren en rechts de Vuurtorenwijk.
Edit. V.G.[=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - La nouvelle malle "Pieter de Coninck". - De pakketboot "Pieter de Coninck" van de Oostende Doverlijn verlaat de haven van Oostende. - Meer info zie www.ostendferry.be
Albert 12. Ostende - La Malle "Prince Baudouin". - Ostend - The Mail "Prince Baudouin". - Op de oosteroever, links, de derde vuurtoren. In gebruik sedert 1926 en bijgeschilderd met witte en rode banden in 1938. Rechts het quarantaine gebouw. - Map 041C/38b
Postkaart Nels serie 13 nr 57. La malle "Marie-José". Veel volk op het weststaketsel en iedereen modieus gekleed tijdens het interbellum. Let op, rechts, de in aanbouw zijnde derde vuurtoren
Postkaart JC. - La malle Ostende-Douvres. - Op de Oosteroever, de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
The mail-boat "Prince Albert" leaving Ostend. Op de achtergrond de derde vuurtoren. In gebruik in 1926 en bijgeschilderd met witte en rode banden in 1938
Postkaart Nels nr 49. De maalboot "Prins Albert". Op de achtergrond de derde vuurtoren. In gebruik in 1926 en bijgeschilderd met witte en rode banden in 1938.
La malle Prince Albert Nels n° 3. Op de achtergrond de derde vuurtoren. In gebruik in 1926 en bijgeschilderd met witte en rode banden in 1938
Meer info zie www.ostendferry.be
Ostende. - Malle Princesse Joséphine-Charlotte. Albert 60. - Het oosterstaketsel met de tijdseinpost en op de achtergrond de derde vuurtoren. In gebruik in 1926 en met witte en rode banden bijgeschilderd in 1938.
Meer info zie www.ostendferry.be
Postkaart AVM 115. Zeevaartlijn Oostende-Dover pakketboot Prinses Paola.
Meer info zie www.ostendferry.be
Kruger, N° 933/136. Op de voorgrond de Vistrap, het Montgomerydok en op de achtergrond de vuurtoren "Lange Nelle"
Ostende. La Malle "Ville de Liège" en route pour L'Angleterre. Rechts, op de oosteroever de in aanbouw zijnde derde vuurtoren. "Ville de Liège" gebouwd bij Cockerill in 1914. Zusterschip van de "Stad Antwerpen". Gedurende de Eerste Wereldoorlog gebruikt als hospitaalschip voor het Belgische leger te Calais. In 1936 werd het omgebouwd tot de eerste carferry "London-Istanbul".
Postkaart Nels; Ostende. La malle "Ville de Liège" en route pour l'Angleterre
R. & J., D (of Römmler & Jonas, Dresde), nr. 4158,45. Ostende - Panorama pris du phare. Foto genomen vanaf de tweede vuurtoren op de oosteroever. Met zicht op de Visserskaai en de Zeedijk, het Klein Strand en de eerste vuurtoren, de havengeul en links de ingang tot het Schuildok. Vooraan de Leopoldspuikom en de -sluis.
Ostende. Le Bassin de Pêche. In het Schuildok, rechts, open garnaalboten of Oostendse schovers. Vooraan garnaalboten, type "schipje". O.15 "Zoë" van schipper-reder Edouard Verbiest en de O.41 "Persévérence" van schipper J. Vanderputte en reder wed. D. Vanderputte. Bron : Rapport sur l'administration et la situation des affaires de la Ville d'Ostende. 1898, p.157-158. Op de achtergrond, de oosteroever met links de tweede vuurtoren en ervoor het gebouw van de Quarantaine. Rechts de bewoning op de Vuurtorenwijk.
Van Cortenbergh Fils, Brux. - Ostende - Bassin des Pêcheurs. - Bijgekleurde prentkaart. - Vissersvaartuigen gemeerd in het Schuildok. In het midden, de tweede vuurtoren op de Oosteroever.
Lagaert, Brux., nr. 1. - Ostende. Quai des Pêcheurs. - Volk op de kaai van het Schuildok. Aangemeerd het garnaalschipje O.15 "Zoë" van schipper-reder Edouard Verbiest. Op de achtergrond op de oosteroever, de tweede vuurtoren en ervoor het gebouw van de Quarantaine. In dit gebouw werden goederen en brieven, die kwamen uit landen waar eventurele besmettelijke ziekten heersten, gedesinfecteerd.
2020/3124 = Map 023 D-142b. - Bijgekleurde kaart. - Herkomst : de heer Jean De Langhe
Edit. O.V.S., Bruxelles. - Ostende - La Vieux Port. - Uitleg zie : inventarisnummer 2018/0948
Edit. W.V.S.[183, Boulv. du Hainaut, Bruxelles]. - Ostende - Entrée des bassins. - Het Schuildok, met de toegang tot de havengeul. Zeilvissersvaartuig O.18 "Joseph-Mathilde" van reder Aug. Vandewalle met schipper L. Van de Kerckhove gemeerd aan de overkant van het dok. Links, op de Oosteroever het Quarantainegebouw en de Tweede Vuurtoren. Informatie omtrent de O.18 in : Rapport sur l'Administration et la situation des affaires de la Ville d'Ostende. 1900. p.195
Postkaart : Lux. M.B.C.P. [= Maison Belge de la Carte Postale]. Sér. 28, 12. - Ostende - Les deux Phares. De eerste vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok" op de Zeedijk. Op de oosteroever de tweede vuurtoren. Poststempel : 21.10.15. Feldpost. 2. Marine-Division Marine Korps. 3. Marine-Infanterie-Regiment. Map 041B/96a
Lux. - 0stende - Les deux phares. - Eerste vuurtoren "De Vlaggestok". Zeedijk
Postkaart : Lux. M.B.C.P. [= Maison Belge de la Carte Postale]. Ostende - Les deux Phares. De eerste vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok" op de Zeedijk. Op de oosteroever de tweede vuurtoren
Postkaart : E.L. Ostende. N°1. Tempête du 12 Mars 1906 à Ostende. De Zeedijk met de eerste vuurtoren, in de volksmond de vlaggestok. Op de oosteroever de tweede vuurtoren.
Edit. V.G. [=Victor Grégoire],42, Avenue du Midi, Bruxelles, N° 117. - Ostende - Vue di nouveau phare et du fort Napoleon. De tweede vuurtoren op de oosteroever. Links, het militair bouwwerk "De Halve Maan"
Nels. - Ostende - Le nouveau phare
Postkaart Hoffmann 3013. Le phare d'Ostende
La Phare. De tweede vurtoren werd in 1859 gebouwd en in 1860 in gebruik genomen. Deze vuurtoren werd op 07-09-1915 door de Duitse bezetters vernield
Postkaart Nels serie 13 nr 7. Le nouveau phare. Gebouwd in 1859 en door de Duitsers vernield op 7 september 1915
Postkaart. Nouveau phare. Gebouwd in 1859 en door de Duitsers vernield op 7 september 1915
Postkaart : Carte Lux Belgique, nr. 837n. Ostende - Coin du port des bâteaux de pêche. Op de achtergrond, rechts, de eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok" en ervoor het gebouw van de reddingsdienst, in de volksmond "De Permerensje". Met zicht op de Visserskaai en vooraan garnaalsloepen in het Schuildok.
Postkaart E.C. 144. Ostende. Bateaux de pêche. Op de achtergrond, de oosteroever met de tweede vuurtoren.
Postkaart. Ostende. Bassin. Met zicht op de toegang tot de havengeul. Op de achtergond de oosteroever met links de tweede vuurtoren en de bewoning op de Vuurtorenwijk
Postkaart : VED. nr. 144. Ostende. Bâteaux de Pêche. Op de achtergrond, de oosteroever met de tweede vuurtoren. VED : Imp. V. Ernult-Doncq. 20, Rue des Chartreux, Bruxelles.
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende. nr. 106. Ostende - Quai des Pêcheurs. Rechts het gebouw van de reddingsdienst, in de volksmond "De Permerensje". In 1912 werd dit gebouw met één verdieping verhoogd. Links de eerste vuurtoren, in de volksmond "De Vlaggestok". Vooraan het Schuildok en op de achtergrond de Visserskaai met zijn talrijke cafés.
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende. nr. 106. Ostende - Quai des Pêcheurs. Beschrijving zie inventarisnummer : 2015/0387
Tropic T 449. - De vierde vuurtoren "Lange Nelle" op de Oosteroever. Gemeerd in het Visserijdok het kustvissersvaartuig "Crangon". Het vissersvaartuig heeft nu een educatieve functie. Het is mogelijk om deel te nemen aan de garnaalvisserij en zo stap voor stap de vangst en het verwerken bij te wonen.
Groeten uit Oostende AVM A. 355. Nachtopname. De vuurtoren, "Lange Nelle" verlicht. De O.316 "Aegir" in de sluis van het Visserijdok.
Nels. - Ostende - Sur l'Estacade. - Zicht vanop het einde van het Weststaketsel richting Oosteroever. Genieten van het zomerweer op het terras van het Café-Paviljoen. Links, de Tijseinpost op het Ooststaketsel. De Oosteroever, met op het einde de noodvuurtoren en de derde vuurtoren in aanbouw. Oostende in het interbellum
Ostende - La pèche aux sardines. - Een lange traditie was op het einde van het Weststaketsel met kruisnetten een krabbetje of visje te vangen. Op de oosteroever zien we de noodvuurtoren, in gebruik genomen na de vernieling door de Duitse bezetter van de tweede vuurtoren tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Postkaart Bergeret 73.
L'ancien & le nouveau phare
Le Bon, éditeur, Ostende, N° 28. - Ostende - Le Phare. Digue-Est. - Panoramische kaart. - De Zeedijk gezien vanaf het Groot Strand op een golfbreker. Links, de eerste vuurtoren, genaamd "De Vlaggestok".
Ostende - Vers l'Estacade. Links de eerste vuurtoren, in de volksmond, de "vlaggestok" genoemd. Gebouwd in 1771 en in gebruik tot 1859. Op deze plaats staat nu het Monument der Zeelieden (Zeeheldenplein). Uiterst links, op de oosteroever de tweede vuurtoren. Rechts, het hotel "Royal Phare Hotel"
Postkaart : Nels, uitgegeven door Ern. Thill, Simonisstraat, 20-22, Brussel, Reeks 13, nr. 66. De Zeedijk met zicht op de eerste vuurtoren, in de volksmond genaammd "De Vlaggestok".
Postkaart A.V.M.
Monument der zeelieden.
Grand Turk T 324. Op de achtergrond de vierde vuurtoren "Lange Nelle"
Inventaris nr 2020/1064 fotoarchief D2 album 1. Herkomst Simoens Roland
Postkaart ND Phot
La phare et la digue de mer.
Postkaart stichting Vlaams Erfgoed, foto Stefan Dewickere.
Fort Napoleon
Le Nelson et le grand Phare
Postkaart Tropic T 256
Vuurtoren
Inventaris 2020/1044 fotoarchief D2 album 1. Herkomst Simoens Roland.
Coin de le digue et le phare
La Digue ouest vue prise en mer Westelijke zeedijk van uit zee gezien
Op de achtergrond de bestendige reddingsdienst of in de volksmond “Permerensje” op het einde van de Visserskaai na 1912. Links ervan de vuurtoren “ De vlaggestok” en enkele vissersschepen in het Schuildok.
ingekaderd
Na de Eerste Wereldoorlog werd de oude vuurtoren de Vlaggestok voorlopig terug in dienst genomen, dit tot in 1920. Dan werd een voorlopige houten constructie opgericht op de Halve Maan. Deze diende tot 1926
ingekaderd
Op doek zie je een landschap met zicht op: rechts het fort Napoleon, in het midden de vuurtoren, links van de vuurtoren een detail van de toren van de Sint-Pieterskerk en helemaal links een detail van de toren van het tweede spoorwegstation Oostende-Stad.
ingekaderd
In het midden de tweede vuurtoren en rechts Fort Napoleon.
De eerste vuurtoren van Oostende ofwel De Vlaggestok
ingekaderd
Situatieschets rond de eerste vuurtoren in 1841
Naast de vuurtoren de Pavillon Royale van Jacobus Hamers
ingekaderd
Een schip op de slipway voor nazicht en herstel.
ingekaderd
Met bibliografie. Foto : o.a. De vuurtoren "Lange Nelle" (Oostende)