WATERTOREN (MERCATORLAAN)
De oude watertoren gered
Een bestemming voor de oude watertoren?
Foto : Autostrade
Aanleg van de Autostrade,inheien van damplanken nabij de oude watertoren.
Foto : Autostrade
Aanleggen van de Autostrade,inheien van damplanken door de firma Socol uit Brussel.Op de achtergrond links de oude watertoren en rechts het stedelijk laboratorium. "De Verenigde Natieslaan (gemeenteraad 27/04/1956). Gedeelte tussen het President Kennedyplein en het Vuurkruisenplein. Aangelegd op de bedding van de vroegere spoorwegverbinding Oostende-Brugge"." Bij de aanleg heette deze nieuwe weg officieus de Verbindingslaan of ook nog de Indringingslaan "(gemeenteblad 1954, p.635) (Straatnamen van Oostende van A tot Z / Daniël Deschacht) (Bibbliotheek De Plate, B235)
Foto : Boerderij Burgerlijk Hospitaal
Foto (kopie) : 12,5 x 18 cm. Op de achtergrond de oude watertoren. Map 041D/33d
Foto : De spoorlijn Oostende - Brussel (1906). Links het goederenstation en rechts de watertoren.
Nu Verenigde-Natieslaan
Foto : De vaste ijzeren brug over de spoorlijn Oostende-Brussel (1910). Links de watertoren en rechts watertank voor de stoomtreinen
Nu Verenigde-Natieslaan
Foto : De Verenigde-Natieslaan (1955)
Aanleg van de Verenigde-Natieslaan als verlengstruk van de autostrade Brussel-Oostende. Men is gestart met de bouw van de brug die de Koninginnelaan met het Maria-Hendrikapark zal verbinden. Vooraan, een Bedford vrachtwagen. Rechts, de oude watertoren.
Foto : De watertoren, het waterdistributiestation en de waterreservoirs aan het Maria-Hendrikapark (1905)
113. Librairie Godtfurneau, 7, rue de Flandre. - Ostende. Ostende. - Le Château d'Eau. Collections ND Phot
Foto : Het Derde Handelsdok
Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.
Foto : Het derde handelsdok (circa 1905)
Het derde handelsdok met de vroegere scheepswerven. Het grote gebouw links is de graandhandel van Laroye en rechts de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan.
Foto : Maria-Hendrikapark
Panoramisch zicht van op de nieuwe watertoren in het Maria-Hendrikapark. Centraal de reservoirs van het drinkwater naast de oude watertoren. Vooraan links de gebouwen van het dierenasiel "Blauwe Kruis". (Drie foto's)
Foto : Oude watertoren en gebouwen van de stedelijke gezondheidsdienst
Zwart/wit foto Antony 121223-3. Formaat : 12,5 x 17,5 cm. – Vanaf 1923 werd het drinkwater verdeeld via deze neogotische watertoren gelegen in de Gistelsesteenweg (nu Mercatorlaant). De aanvoerleiding van water was aangesloten op het water uit de Bocq (rivier).
Foto : Scheepswerven derde handelsdok
Foto van postkaart. Formaat : 12.5 x 8.5 cm. - Ostende - Chantier de constructions. De scheepswerven aan het derde handelsdok. Links, de graanhandel van Laroye, Werfkaai nr. 1. Rechts, op de achtergrond, de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu aan de Mercatorlaan.
Invent. 2020/1387 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoen.
Invent. 2020/1507 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoen
Foto het Hazegras
Foto 18 x 13.
Het Hazegras
Foto watertoren
Omer Vilain over de tijd van toen : De kariatide beelden
Illustraties : (1) De kariatide beelden sierden ooit het hotel Boulevard et Nouvel op de zeedijk en (2) Dankzij het inzicht van Gerard Daniëls kregen de kariatide beelden een nieuwe stek voor de oude watertoren.
Kariatide : Vrouwenbeeld als schoorzuil of pilaster
Omer Vilain over de tijd van toen : De oude watertoren
Illustraties : (1) Een algemeen zicht van de spoorwegen met het goederenstation (links) en de watertoren (rechts), gezien van op de brug die van de Koninginnelaan naar het Bosje liep (circa 1902) en (2) De watertoren als een waardige kasteeltoren, gelegen aan de rand van het Bosje (circa 1906)
Omer Vilain over de tijd van toen : Nog een honderdjarige
Illustraties : (1) De watertoren die in 1901 in gebruik werd genomen. Bemerk links de kleine watertoren voor de stoomtreinen (1923) en (2) Een idyllisch zicht van de oude watertoren (1905)
Omer Vilain over de tijd van toen : Verdwenen treinsporen
Illustraties : (1) Panoramisch zicht op de sporen en (2) Panoramisch zicht met rechts de watertoren.
Postkaart : Aquarel. De oude watertoren
Postkaart Tropic T 506.
Postkaart : Watertoren
[Walschaerts], N° 71. - Ostende - Panorama de la Gare. Panoramic view of the Station. - De watertoren, gelegen langs de Gistelsesteenweg, sedert 1967, de Mercatorlaan. In het midden, het tweede spoorwegstation Oostende-Stad, met ervoor een watertoren ter bevoorading van de stoomtreinen. Op de achtergrond, links, de Sint Petrus en Pauluskerk.
Postkaart : Watertoren. Mercatorlaan nr.3
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van de stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. De toren is 49,80 m hoog en voorzien van een ijzeren hangbodemkuip van 700 m3. Na de bouw van de nieuwe watertoren in 1959 in het Maria-Hendrikapark niet langer in gebruik. Beschermd als monument bij K.B. van 04/11/1977.
Inventaris 2020/1156 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Reportage radio 1-2-1994 Omroep West-Vlaanderen : De oude watertoren
Schilderij : Zicht op het Hazegras
In de achtergrond links de Graaf de Smet de Naeyerbruggen en rechts de oude watertoren.
Op de voorgrond een vissersvaartuig in het afleidingskanaal naar Brugge.
ingekaderd