LANGESTRAAT

Advertentie : Grand Hôtel de Vienne. 56, Rue Longue, Ostende

A proximité du Grand Théâtre, Digue et Kursaal, Ostende. Propriétaire : Hector Vindevogel. Chambre et déjeûner depuis fr. 3.50. Pension complète de fr. 7.50 à 12 francs par jour. Monopole pour le Littoral de la Fürstenberg blonde Impériale. Boisson de table de S.M. l'Empereur d'Allemagne

Auteurs: 

Advertentie : L'American Cinema Theatre. Rue Longue 56

Salle des Fêtes de l'Hotel de Vienne. Tous les jours, spectacle varié. Changement de programme deux fois par semaine. Prix des places : Premières 1 fr. Secondes 0.60 fr. Troisième 0.30 fr. - Map 015 D-16

Advertentie : Maxim Restaurant

Silver Grill Room. American Bar. Etablissement de premier ordre avec Orchestre de Tziganes. Restaurant au premier. Salon de Société. Soupers après le Théâtre. Succursale de Nice : Ernest Restaurant. - Was gelegen op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Langestraat. Nu, 2020, het toerismebureau. - Map 015 D-16

Affiche : Long Street Happening. 09-11/07/.... (?)

Formaat : 63 x 44 cm. - 9 juli : MT Sea 1st Longstreet grind. Live disco met optredens o.a. DJ Sake, Tal van dansgroepen in een uniek decor. Lichtspektakel. 10 juli : Streetbasket & volleybal. Mansana combo (ve) (b). Whos Dads (uk). Paolo & Friends (i) (b). Big M'S. 11 juli : Streetbasket & volleybal (semi-finals). Ostend All-Stars (met tal van prominenten). Esta Loco. Special Act : Master of the funk (FC Connection)

Affiche : Long Street Happening. Langestraat - Oostende. 09-11/07/1997

Formaat : 63 x 44 cm. - Free events Ostend. 9 juli : Dancing in the street. Guest : The Bang Gang - Ralph Dog. 10 juli : 3-on3 streetbasket. Citystripper. Jazzylipsy. Soul Sucker. Paolo en friends (I). 11 juli : 3-on3 Streetbasket. 49 beeroes. The Balham Alligators (UK). Ostend All-Stars. Ben Crabbé & The Floorshow

Affiche : Open doek voor Gella Allaert

Affiche in kader 42.5 x 62. Open doek voor Gella Allaert , actrice 1910-2002. 5 April -14 september 2003. Oostends historisch museum De Plate langestraat 69 Oostende. Elke zaterdag 10-12 & 14-17. Paasvakantie 15 juni -14 september 2003. Dagelijks 10-12 & 14-17. Niet op dinsdag. M.M.V AMVL letterenhuis.www.oostende.be. V.U Johan Vandenabeels stadssecretaris stadhuis.

De facteurs

Illustraties : (1) Een postkoets in de Oostendse Langestraat in 1815. (De tekening is van James Thiriar) ; (2) De postbode brengt nieuws bij een oude, verwonderd kijkende visser. (Prentkaart uit de verzameling "De post in de wereld") en (3) Een lief fantasie-kaartje met de postman die een hele tas nieuws uit Oostende brengt. (circa 1910)

auteurs: 

Foto : Ciné Capitole. Basreliëf. Langestraat 49

Formaat : 12,5 x 19 cm. - Opvallend is het 5,25 x 12 m grote basreliëf uit 1957 aan de gevel van een pand dat ooit Cinema Capitole was. Een spectaculaire ontvoeringscène bij de oude Romeinen ; een stoere kerel in een strijdwagen omklemt een vrouw, terwijl hij de paarden ment. Het is het werk van de Brugse beeldhouwer Michel Poppe naar een idee van Jef Hauteceur, de architect van de bioscoopzaal. Nogal kitscherig, maar wel typisch jaren 50, en wat Hollywoodachtig Ben-Huriaans.

Foto : De Langestraat (1935)

De Cinema Pathé, gelegen in de Langestraat nr. 52 (?) in het gedeelte tussen de Vlaanderenstraat (links) en de Louisastraat (rechts). De zaal opende haar deuren omstreeks 1910 en kreeg later achtereenvolgens de benamingen Cine Rio en Plaza. Sedert 1985 is de bioscoopuitbating stopgezet.

"Opmerking : Vanaf 13 mei 1932 verandert de naam in Cinema Rio en wordt uitgebaat door Joseph Vanhakendover en is het adres Langestraat 56. Er naast het Hotel Concordia, uitgebaat door Ch. Maeckelberghe, Langestraat 56b". Bronnen : De wonderlijke wereld van pluche & pellicule / Johan Geuvens, Régis Benoit. 2010. - Annuaire commercial, industriel et maritime d'Ostende et du Littoral. Unitas [1931]

Foto : De Langestraat (1952)

De bioskoopzaal "Plaza", gelegen in de Langestraat, tussen de Vlaanderenstraat (links) en de Louisatraat (rechts). Na verbouwingswerken in 1952 van de oude "Cinema Rio" (voorheen "Cinema Pathé"), geopend op 11 juli 1952 als "Cinema Plaza". De cinema sloot haar deuren in 1985 en het gebouw werd gesloopt in 1991 om plaats te maken voor een appartementsgebouw. 

Foto : De Langestraat (circa 1910)

Het Café-Restaurant "A la Pantoufle" gelegen in de Langestraat, op de hoek met de Christinastraat. Het gebouw dateerde van 1611. Sedert 1906 werd het uitgebaat door het echtpaar Charles Terrijn-Kosolosky, en later voortgezet door hun zoon. Rond de jaren 1950 werd de zaak overgenomen door de heer Vanderstraeten, die er zijn alom gekende dancing Van's vestigde. Het huisje werd in 1989 gesloopt om plaats te maken voor een modern gebouw Wiener Caffee.

"Nu, 2020, opnieuw gesloopt om plaats te maken"

Foto : De Langestraat (circa 1955)

Het Ons  Achturenhuis gelegen in de Langestraat, in het gedeelte tussen de Louisa- en de Sint-Niklaasstraat. Door de opkomst van het sociaal toerisme in de twintiger jaren besloten de leden van het Verkeerswezen (Spoor en Zeewezen) in Oostende een vakantiehotel te openen. Dit vakantiehuis kende vrij vlug een groot sukses, doch begon te kwijnen na de Tweede Wereldoorlog. Na een langdurige verkrotting van het  pand werd het tenslotte in 1989 gesloopt in het kader van de stadskernvernieuwing.

Foto : De Langestraat (circa 1960)

De dancing "Van's" op de hoek van de Langestraat (links) met de Christinastraat (rechts). Het oud gebouwtje dateerde uit de 17e eeuw. Voor de Tweede Wereldoorlog werd er de dancing "De Pantoeffel" uitgebaat. Later kwam de dancing "Van's" (vroeger gelegen op de hoek van de Albert I-promenade en de Ijzerstraat) er zich vestigen. Het gebouwtje werd gesloopt in mei 1989

Foto : Fancy Fair 1927

Zwart/wit foto Antony nr. 160827-1-4. Formaat : 12,5 x 17,5 cm. – Groepsfoto genomen tijdens de Fancy Fair van de Dochters van Liefde ten voordele van de wezen. Op de eerste rij in het midden Kannunik Camerlynck. Op de derde rij links Florina Cornelis.

Foto : Grand Hotel De Vienne

Afdruk.- Formaat : 19 x 12.5 cm. Langestraat 54 : Grand Hôtel de Vienne werd uitgebaat door Hector Vindevogel. Hier werd de geschiedenis van de Oostendse cinema's geschreven. In 1907 werden in de feestzaal van het hotel de eerste filmvoorstellingen gegeven. De grote zaal werd omgevormd tot cinema en op 4 juni 1908 geopend met films van "Cinéma Pathé Frères". Zo is Cinema Pathé geboren. Het gebouw veranderde van eigenaar en het hotel heette toen Hôtel Concordia.

Foto : Grand Hotel Fontaine

Afdruk.- Formaat : 19 x 12,5 cm. - Het hotel was gelegen op de hoek van de Langestraat 55 en de Louisastraat. Het werd verbouwd tot meubel- en decoratiezaak van Ed. David. Nu Ostend Parking met beneden op de hoek het Grieks restaurant El Greco. Het linker deel in de Louisastraat werd verbouwd tot afzonderlijk hotel en later verbouwd tot appartementen. In de tuin van het hotel uitgevend in de Vlaanderenstraat werd door de toenmalige eigenaar Senave de cinéma Forum gebouwd.

Foto : Hotel Bel-Air

Afdruk postkaart Albert nr.201. - Formaat : 12,5 x 19 cm. - Het hotel en restaurant waren gelegen op het kruispunt van de Langestraat (rechts) en Van Iseghemlaan (links).
Op het huidige Monacoplein was een standplaats voor taxi's met in het midden een reclamekolom  en uurwerk.
Er liggen nog tramsporen in de Van Iseghemlaan. Voor het Kursaal staan paardenkoetsen.
Het hotel werd in 1991 gesloopt en het toerismebureau kwam in de plaats. 

Foto : Hotel de l'Estacade. Zeedijk

Afdruk postkaart. - Formaat : 19 x 12,5 cm. Zeedijk nr. 1 - "Hotel de L'Estacade", hoek Langestraat en Zeedijk, thans Albert I-promenade. Op de foto de kant van de Zeedijk Later werd het "Hotel de Nord "en na de Eerste Wereldoorlog werd het "Hotel Vindictive". In 2005 werd het een appartementsgebouw, "Westhill", werd Langestraat 122. Rechts nr. 2 Villa "Léonie" van J. Vandewalle ; nr. 3 Regent Hotel uitgebaat door A. De Lauwer

Foto : Hotel Vienna

Afdruk postkaart. - Formaat : 12,5 x 19 cm. -  Langestraat nr. 2 : Hotel Vienna met café restaurant uitgebaat door O. Th. Schmitz op de hoek van de Langestraat en Leopoldlaan. Op het einde van de Leopoldlaan staat een wachtende paardenkoets.
Nu is daar Vastgoed Dewaele gevestigd op de hoek van de Leopold II-laan nr. 29.

In 1956 werd Leopoldlaan gewijzigd in Leopold II-laan en de naam van Monacoplein werd gegeven in de jaren 1960.

 

Foto : Huize Louise-Marie. Langestraat 69.

Foto : 13 x 18 cm. Toestand waarschijnlijk na september 1979 toen het Hoger Rijksinstituut voor Paramedische Beroepen het gebouw had verlaten en voor de renovatiewerken 1982-1983 toen de Kamer van Handel en Nijverheid van het arrondissement Oostende er kwam. Let op de bunker op de binnenkoer gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers. Het gebouw is beschermd als monument bij KB van 28/05/1962. Map 014B/80a

Foto : Klooster van de zusters Sint-Vincentius

Formaat :  12,5 x 19 cm.  - Herenhuis dat door de zuster van Sint-Vincentius (beter gekend als de Dochters van Liefde) bewoond werd in de Langestraat nr. 83, de achterkant van het gebouw paalt aan het Mijnplein. Het klooster werd gesloopt in 2015 en is nu residentie Vertigo.

Foto : Langestraat

Afdruk. -  Rormaat : 12,5 x 19 cm. - Straatbeeld in de avond van de Langestraat richitng Wapenplein met links herkenbaar dancing "Number One", restaurant "La Pizza" en dancing "King 2" en meer in de achtergrond dancings "Elysee" en "Riff". Aan de rechterkant, restaurant "Pan", café "The Shakespeare", cinema "Rialto" en cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk. - Formaat : 20,5 x 12,5 cm. - Straatbeeld van de Langestraat richting Marie-Joséplein.
Aan de rechterkant op de voorgrond de "Ensorclub" met discobar "The little Pitch", dancing "Riff", dancing "Elysee". Aan de linkerkant op de hoek met de Christinastraat juwelierszaak Aug. Hulpiau, cinema "Corso"

Foto : Langestraat

Afdruk postkaart.-  Formaat : 12;5 x 19 cm. Straatbeeld van de Langestraat met links de Antoon Belpairestraat, rechts de Madridstraat en een eindje verder de Hertstraat.

In de Langestraat links op nr. 10 een souvenirwinkel, daarnaast de restaurants op nr. 12 "Au Pere Pinard", op nr. 14 "Au Petit Vatel" en op nr. 18 "A la Vieille Auberge" uitgebaat door Canuto-Franscati.

Pagina's