Foto : Hazegras
2 foto's : (1) Het Ernest Feysplein en (2) Het oud spoorwegstation en links Cafe Belge
2 foto's : (1) Het Ernest Feysplein en (2) Het oud spoorwegstation en links Cafe Belge
Het eerste handelsdok met centraal, op de achtergond, de estaminets "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" gelegen langs de Keizerskaai en de achterkant langs de Vandersweepplaats. Rechts, het eerste politiebureau op de wijk Hazegras
Foto 15 x 12.5. Algemeen zich op het Hazegras. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De gebouwen gelegen aan de Keizerskaai ten zuiden van het eerste handelsdok zijn, van links naar rechts, de cafés "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" en het oud politiekantoortje.
Prachtige opname van het Hazegras, met op de voorgrond de Kapellebrug. Links, het eerste handelsdok en rechts het tweede handelsdok. Op de achtergrond links, het politiecommissariaat en de huizenrij in neo-Vlaamse renaissance stijl, langs de Vandersweepplaats. Rechts, detail van het spoorwegstation.
Foto kopie van een postkaart 30 x 20. Ostende. Place Vanderzweep. Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. Het tramwachthuisje en een stoomtram. Rechts het politiekantoor, gebouwd in neo-Vlaamse renaissance stijl naar de plannen van de Oostendse architect Gustaaf Vandamme, in 1905. Het tweede torentje is van het Zeevaartcommissariaat. Op de achtergrond, het eerste handelsdok, de Keizerskaai, vanaf 1919 Vindictivelaan en de Sint Petrus en Pauluskerk
Vooraan het oude politiekantoortje en de cafés "In 't Vuurschip" en "De Koophandel" gelegen langs de Keizerskaai, ten zuiden van het eerste handelsdok.
Rechts, het politiecommissariaat, gebouwd in 1905 naar de plannen van architect Gustaaf Vandamme. Op de achtergrond, de Keizerskaai, nu Vindictivelaan, met de huizenrij gelegen tussen de Sint-Joris- en de Zuidstraat. We zien de torens van de Sint Petrus en Pauluskerk (links) en de toren van het Zeevaartcommissariaat, of de Pilotage (rechts).
Foto 12.5 x 8.5. De ruïne van het politiekantoor op de wijk Hazegras. Op de achtergrond de Vindictivelaan. De Hazegraswijk leed zware beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die de wijk na de oorlog van gezicht liet veranderen. Hier het politiekantoor in neo-Vlaamse renaissance, gebouwd in 1905 naar de plannen van de Oostendse architect Gustaaf Vandamme. Het werd uiteindelijk afgebroken voor de aanleg van de Leopold III-laan. Op die plaats, inplanting van de Stedelijke Hotelschool in 1956-1957.
Foto (kopie), formaat : 10 x 15 cm. - Afbraak van het politiebureau op het Hazegras. Zie ook 2015/1332
Foto 9 x 6,5 cm. - Gezonken in het tweede handelsdok, nabij de Stapelhuiskaai, de O.89 "Freddy". Rechts, het politiebureau op de wijk Hazegras en links een detail van het Zeestation.
Foto 9 x 6.5 cm. - De O.89 "Freddy" gezonken in het eerste handelsdok na bombardementen begin 1940. Achtergrond : de Stapelhuiskaai met het politiebureau op de wijk Hazegras.
Illustraties : (1) Het eerste zeestation dat meer op een hangar dan op een station leek en (2) De doorsteek omstreeks 1906 langs het politiebureau van het Hazegras
Illustraties : (1) Het pas gebouwde politiebureau op het Hazegras in 1905. Het werd in 1955 afgebroken. Let op de mooie zeemeermin op het uitkijktorentje. en (2) Het politiebureau van de vroegere gemeente Mariakerke in de Aartshertogstraat. Later werd het "Pension Mon Rêve"
Oostende Antony echte photo's 2 Omslag met 10 foto's 6 cm x 9.5 cm W.O.II
Foto kopie van postkaart 14.5 x 10.5. Place Van der Zweep et station du tram. Inspelend op de stationsfunctie, huizenrij gebouwd in de neo-Vlaamse renaissancestijl in de periode 1901-1909 door verschillende architecten o.a. : op de achtergrond het politiekantoor met hoektorentje naar ontwerp van Gustaaf Vandamme, afgebroken in 1955 voor de aanleg van de Leopold III-laan. Van architect Achille-Emile Raoux, de gebouwen Vandersweepplaats nr.5, "Direction & Bureaux Tramway Electrique" en nr.6 "Hôtel de l'Avenir".
Postkaart Nels 4. Place de la gare. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gebouwd tussen 1880 en 1882 aan de Vandersweepplaats, nu het Ernest Feysplein. Links het politiebureau (1905) naar de plannen van architect Gustaaf Vandamme. Inspelend op de stationsfunctie is het plein omgeven door winkelhuizen, herbergen en hotels opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl in de periode 1901-1909.
Postkaart : 67 Ostende - Avenue De Smet De Naeyer. De Vandersweeplaats met rechts het politiebureau. De handelsdokken met een viermastzeilschip aangemeerd. Op de achtergrond de Keizerskaai
Nels. Ern. Thill, Bruxelles, N° 30. - Ostende - Place Ernest Feys. Oostende - Ernest Feys Plaats. Ostend - Ernest Feys Square. - Algemeen zicht van de wijk Hazegras. Vooraan, vissersvaartuigen in het eerste handelsdok. Rechts, het spoorwegstation. Het gebouw met torentje, links, is het politiebureau. - Map 023 A-48f