OUD STATION (VANDERSWEEPPLAATS ERNEST FEYSPLEIN)
Ets : Oud station op het Vander Sweepplein
Zicht vanaf de Keizerskaai op het Oud station op het Vander Sweepplein. Links cafe “De Koopman” by Deschacht en daarnaast hotel “De Vuurtoren”
ingekaderd
Foto : "Rode Kermis". Oud Sation (Ernest Feysplein)
Een kermiskraam van de "Rode Kermis" opgesteld ter gelegenheid van de 1 meistoet 1947, in het oud station (Ernest Feysplein). Socialistische Gemeenschappelijjke Aktie. Die feestelijkheden werden jaarlijks ingericht tot het oude spoorwegstation werd afgebroken.
Foto : "Rode Kermis". Oud Sation (Ernest Feysplein)
Zie inventarisnummer : 2014/3939.
Foto : "Rode Kermis". Oud Sation (Ernest Feysplein)
Stand van de socialistische partijkrant "Vooruit" op de "Rode Kermis" in het Oud Station (Ernest Feysplein) ter gelegenheid van de 1 mei betoging 1947.
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 12 x 17.5. Op de achtergrond de Vindictivelaan.
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 10 x 14. Met zicht op het Ernest Feysplein op de wijk Hazegras.
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 15 x 10. Met zicht op het Ernest Feysplein gelegen op de Hazegraswijk. De toren valt... men had plannen om er een helihaven te bouwen ! ?... nu 2016 weten we beter wat er allemaal op die ruimte is gekomen, van circus tot jeugdclubs en nu de woontoren "De Mast", het flatgebouw "De Ra" en het grootwarenhuis "Delhaize". (Georges Van Duyvenboden).
Inventaris 2020/1253 fotoarchief D2 album 3 herkomst Simoens (Kopie)
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 12.5 x 17. Afbraak kleinere toren net ten westen van de toegang tot de stationsluifel. Op de achtergrond de Vindictivelaan.
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 10 x 15. Op de achtergrond de Vindictivelaan
Foto : Afbraak toren tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Afbraak van het oud station aan het Ernest Feysplein. Rechts de Perronstraat.
Foto : Afbraak tweede spoorwegstation (Oostende-Stad).
Foto 15 x 10. Zicht vanaf de Vindictivelaan op de wijk Hazegras en de afbraak van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad). Het spoorwegstation was sedert 1946 niet meer in gebruik. Een nieuwe bestemming is er nooit gekomen, dan maar afbreken !
Foto : Alberthall van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad)
Florimond Corsellis repeteert in de Alberthall van het voormalig spoorwegstation aan het Ernsest Feysplein met de kinderen van de stedelijk onderwijs voor het jaarlijks openluchtfeest in de velodroom
Foto : Alberthall van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad)
Hondenshow in de Alberthall van het voormalig spoorwegstation Oostende-Stad
Foto : Bezoek Montgomery. 1948
Het Canadaplein voor het Gerechtshof, toen diensdoend stadhuis,tijdens het bezoek van veldmaarschalk MONTGOMERY. Massale publieke belangstelling ! Op achtergrond uiterst links een hoekje van het "Kanonhotel" en rechts het Oude Station.
Foto : Eerste handelsdok
Zicht op het eerste handelsdok, met rechts de pilotage, links in de achtergrond het oude station, in de achtergrond de scheepswerven in het derde handelsdok
Foto op plank
AFMETINGEN INTERN : 27 x 58,5 cm
Foto : Eeuwfeest conservatorium
Een praalwagen voor de stoet ter viering van 100 jaar Stedelijk Conservatorium wordt klaargemaakt in de Alberthall van het oud spoorwegstation op het Ernest Feysplein. De grootse geschiedenis stoet met als thema "De muziek door de eeuwen heen" ging door op 15 augustus 1949.
Foto : Handelsbeurs
Stand van radio Panorama op handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
Stand van de provincie Namen op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
De stand van de provincie Namen op een beurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
Stand van Oostende op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein. ( Nota Bene alles in het Frans !)
Foto : Handelsbeurs
Burgemeester Hendrik SERRUYS nuttigt een glaasje aan een stand op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
Burgemeester Hendrik SERRUYS krijgt uitleg over een motor aan de stand van garage C. Rammelaere uit de Hendrik Serruyslaan 40, op een beurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
De stand van Oostende op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.Rechts een (piep) jonge Arnold DEVOS, ingenieur architect hoofd van de stedelijke dienst Urbanistie met naast hem zijn echtgenote.
Foto : Handelsbeurs
Opbouw van de stand van Oostende voor een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
Burgemeester Hendrik SERRUYS wordt gebrieft aan een stand op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Handelsbeurs
De stand van de firma Pennzoil,olieproducten,op een handelsbeurs in de hall van het oud station op het Ernest Feysplein.
Foto : Hazegras
2 foto's : (1) Het Ernest Feysplein en (2) Het oud spoorwegstation en links Cafe Belge
Foto : Het Hazegras
Foto 14 x 9. Algemeen zicht op het Hazegras.Vooraan het eerste en tweede handelsdok met de Kapellebrug. Rechts, het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats. Een tram nabij het wachthuisje.
Foto : Het Hazegras
Foto 15 x 12.5. Algemeen zich op het Hazegras. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De gebouwen gelegen aan de Keizerskaai ten zuiden van het eerste handelsdok zijn, van links naar rechts, de cafés "De Koophandel" en "In 't Vuurschip" en het oud politiekantoortje.
Foto : Het Hazegras (circa 1910)
Prachtige opname van het Hazegras, met op de voorgrond de Kapellebrug. Links, het eerste handelsdok en rechts het tweede handelsdok. Op de achtergrond links, het politiecommissariaat en de huizenrij in neo-Vlaamse renaissance stijl, langs de Vandersweepplaats. Rechts, detail van het spoorwegstation.
Foto : Het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad)
Foto kopie 10.5 x 14.5. Detail van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. Met zicht op de Stationstraat, van 2è november 1970 Perronstraat.
Foto : Het Vandersweepplein of plaats, nu het Ernest Feysplein met het spoorwegstation (1910)
Star. - Ostende - La Gare
Foto : Optreden van de supportersclub KVGO West in de Alberthall van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad)
Formaat : 13 x 18 cm. - Kort na de Tweede Wereldoorlog. - Map FOLK1-158b
Foto : Optreden van de supportersclub KVGO West in de Alberthall van het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad)
Formaat : 18 x 13 cm. - Enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. - Map Folk1-157
Foto : Oud Station
Foto (kopie) formaat 13.5 x 9.5
Het oud station
Foto : Oud Station
Foto (kopie) fotmaat14.5 x 10.
Het oud staion
Foto : Oud Station
Foto ( kopie) formaat 15 x 10.
Het oud station
Foto : Scheepswerven derde handelsdok
Algemeen zicht op het thans verdwenen 3e handelsdok. Vooraan een pas te water gelaten visserssloep, op de achtergond de scheepswerven en links het oud spoorwegstation.
Foto : Stoet. Kapellebrug
Formaat : 9 x 14 cm. - 2 exemplaren. - Stoet op de Kapellebrug, komend van de wijk Hazegras. Op de achtergrond het oud spoorwegstation aan de Vandersweepplaats. Links een vrouw met ijscokar. - Map 006 A-48a en b
Foto : Tweede Wereldoorlog. Vindicitvelaan
Foto 9 x 6. De Vindictivelaan en de "Pilotage", met op de achtergrond het oud station aan het Ernest Feysplein
Foto : Tweede Wereldoorlog. Zuidstraat
Foto : 6 x 9 cm. - Het oud spoorwegstation (Oostende-Stad) op de Hazegraswijk, gezien vanaf de Zuidstraat. Café "In het Bierhuis". Gevelopschrift : Bieren. Aigle Belgica". Met dank aan Redgy Hermant.
Foto : Z.M. Koning Leopold II (1905)
Op maandag 4 september 1905 was Z.M. Koning Leopold II als eregast uitgenodigd op de grootste feesten ter gelegenheid van de inhuldiging van de nieuwe haveninstallaties, de de Smet de Naeyerbruggen en de hoofdkerk Sint Petrus en Pauluskerk. De koning reisde naar Oostende per trein en werd er ceremonieel en met groot eerbetoon aan het station opgewacht.
Foto het Hazegras
foto 10 x 15.
Het Hazegras met oud station
Omer Vilain over de tijd van toen : Een halve eeuw afbraak
Illustraties : (1) Het Hotel des Thermes (1913) en (2) Het oude station (1900)
Postkaart Het Hazegras
Postkaart Albert 64.
La gare et la place Van Der Sweep
Postkaart (kopie) : Het Hazegras
7. Ostende. La gare et la place Van der Sweep. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1882) met zicht op de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein. De stoomtram aan het wachthuisje. Koetsiers wachten om de reizigers naar hun hotel te rijden. Op de voorgrond de handelsdokken en de Kapellebrug. Links de Stapelhuiskaai (Quai de l'Entrepôt),vanaf oktober 1912, voorheen Keizerskaai, met het stapelhuis van de stad.
Postkaart : Afleidingskanaal
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 91. Bijgekleurd. Ostende - Vieux Bassins. Annotatie : zie inventarisnummer 2012/1764
Postkaart : Afleidingskanaal
Postkaart : Le Bon, éditeur, Ostende, nr. 91. Bijgekleurd. Ostende - Vieux Bassins. Het afleidingskanaal van het kanaal Oostende - Brugge dat in verbinding stond met de handelsdokken. De spoorwegbrug is open. Verbindt het Zeestation met Oostende-Station. Zichtbaar het torentje van het Zeevaartcommissariaat, of "De Pilotage" aan de Keizerskaai. Het kanaal werd gedempt in 1936.
Postkaart : Eerste handelsdok
Edit. V.G.[Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruselles. - Ostende - Arrivée des pêcheurs. - Het lossen van de bennen vis. Twee vissersvaartuigen van de rederij "Pêcheries à Vapeur". Op de achtergrond het spoorwegstation "Oostende-Stad" aan de Vandersweepplaats. Map 041D/85
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Le Bassin Intérieur. Oostende. De Binnendok. Albert 95. We zien het tweede handelsdok met aangemeerde jachten. Vanaf 15 juni tot 30 september was het tweede handelsdok voorbehouden voor pleziervaartuigen, jachten, die er één maand gratis konden aanmeren. Rechts het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Stationskaai (Quai de la Gare). Met zicht op de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein, op de wijk Hazegras.
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Bassin Montgomery. Albert n° 142. Titel van prentkaart onjuist. Het eerste handelsdok. Door de bouw van de Mercatorsluizen, begin de zeventiger jaren, veranderen de handelsdokken in een jachthaven, de Mercatorjachthaven, nu Mercator Marina. Op de achtergrond het tweede sproowegstation (Oostende-Stad)
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Le Bassin du Commerce. We zien het eerste handelsdok met links het stapelhuis van de stad. Er achter het tweede spoorwegstation (Oostende-Station). De handelsdokken gelegen langs de Keizerskaai (Quai de l'Empereur). Uit erkentelijkheid aan de Oostenrijkse keizer Jozef II gaf men zijn naam aan de weg langs de eerste twee handelsdokken. Weg die ontstaan was na de ontmanteling van de zuidelijke vestingen in 1781. Tot eind septemver 1912 droegen alle straten en kaaien rondom de handelskommen deze naam. Bron : Straatnamen van A tot Z / Daniel Deschacht. 1998, p.83. Plate BIB B235.
Postkaart : Handelsdokken
Ostende. Vue sur la Gare
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nels 4. Place de la gare. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad), gebouwd tussen 1880 en 1882 aan de Vandersweepplaats, nu het Ernest Feysplein. Links het politiebureau (1905) naar de plannen van architect Gustaaf Vandamme. Inspelend op de stationsfunctie is het plein omgeven door winkelhuizen, herbergen en hotels opgetrokken in neo-Vlaamse renaissancestijl in de periode 1901-1909.
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nels. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Station and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Vooraan de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein
Postkaart : Hazegras
Postkaart Nelsserie 13 nr 22. Ostende. La Station et Panorama de l'Entrée de la Ville. The Sation and General View at the entrance of the Town. Algemeen zicht van de Hazegraswijk. Op de voorgrond de handelsdokken en Kapellebrug. Rechts het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernst Feysplein
Postkaart : Hazegras
Nels. Ern. Thill, Bruxelles, N° 30. - Ostende - Place Ernest Feys. Oostende - Ernest Feys Plaats. Ostend - Ernest Feys Square. - Algemeen zicht van de wijk Hazegras. Vooraan, vissersvaartuigen in het eerste handelsdok. Rechts, het spoorwegstation. Het gebouw met torentje, links, is het politiebureau. - Map 023 A-48f
Postkaart : Het Hazegras
De Vandersweepplaats, vanaf 27 februari 1945 het Ernest Feysplein. Rechts, het tweede spoorwegstation (1882). In het verlengde van het plein de Graaf de Smet de Naeyerlaan, met links op het einde de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt van het Hazegraskerk. Op de voorgrond het eerste handelsdok met aangemeerde vissersvaartuigen.
Postkaart : Het Hazegras
7. - Ostende : Ancienne Gare. - Oostende : Oude Statie. Algemeen zicht op de Hazegraswijk. Rechts het tweede spoorwegstation (1880-1882). Afgebroken in 1955, nadat er reeds sedert 1946 geen reizigersverkeer meer plaats had. Op de voorgrond de Vindictivelaan waar een politieagent het "drukke" verkeer regelt. Links in het eerste handelsdok zijn vissersvaartuigen aangemeerd, o.a. de O.224 Charles Denise. Sedert 27 februari 1945 werd de Vandersweepplaats omgedoopt tot Ernest Feysplein
Postkaart : Het Hazegras
Place Ernest Feys Nels n° 30. Zicht op de Hazegraswijk. Vooraan vissersvaartuigen gemeerd in het eerste handelsdok. De Vandersweepplaats met rechts het spoorwegstation. In het verlengde de Graaf de Smet de Nayerlaan met links de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt van het Hazegraskerk.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
L. Lagaert, Brux., N° 34. - Ostende - La gare. - Spoorwegstation gelegen op de wijk Hazegras.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Edit. V.G. [=Victor Grégoire], 42, Avenue du Midi, Bruxelles. - Ostende - Vue générale de la Gare
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Le Bon, éditeur, Ostende. - Ostende - La Gare
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
La Gare. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Inventaris 2020/1130 fotoarchief D2 album 2 herkomst Simoens
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Ostende. La Station III. Sugg serie 7 n° 125. Het tweede spoorwegstation (1882) gelegen aan de Keizerskaai, vanaf 1912 Stationskaai, nu Leopold III-laan, aan de zuidkant van het tweede handelsdok.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Ostende - La Gare. Op de voorgrond het eerste handelsdok en een Ijslandvaarder van de rederij Pêcheries à Vapeur aangemeerd aan de Stapelhuiskaai. De brug met toegang tot het tweede handelsdok en op de achtergrond het tweede spoorwegstation aan de Stationskaai (Quai de la Gare),vanaf oktober 1912, voordien Keizerskaai.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Ostende. La Gare Centrale. Met zicht op de Vandersweepplaats op de wijk Hazegras. Sedert 1888, de vroegere benaming was Place Neuve. François Van Der Sweep, ingenieur, voorzitter raad van bestuur van de Belgische spoorwegen. Als hoofdingenieur stond hij in voor de ontmantelingswerken (1865-1875) te Oostende. Geboren te Oostende (Jozef II-straat) op 25 maart 1821 en overleden te Elsene op 2 mei 1884. Bron : Straatnamen van Oostende van A tot Z / Daniel Deschacht. 1982, p.163. Plate BIB B235
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Postkaart VED. Ostende. La Gare et le Port. Het tweede spoorwegstation (Oostende-Stad) gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein op de Hazegraswijk.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Postkaart : S.-D. (129, rue Rogier, Brux.). Ostende -. La Gare. The Station. Het tweede spoorwegstation gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein.
Postkaart : Het tweede spoorwegstation van Oostende (Oostende-Stad)
Edit. V.G.[=Victor Grégoire], 42, Avenue du midi, Bruxelles. - Ostende - La Gare. - Bijgekleurde prentkaart. - Gelegen aan de Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein op de Hazegraswijk. Literatuur : Bouwmeesters van Oostende-Belle-Epoque. XIV. Felix Laureys / Norbert Hostyn. In : De Plate, 1978, p.105-106. Raadpleegbaar via de Plate in PDF-formaat.
Postkaart : Sluizen
Postkaart : Nels, série Ostende, nr. 77. Ostende - Une écluse. De sluis, gebouwd in 1821, die toegang gaf tot het eerste handelsdok. De sluis was 58,50 m. lang en 12 m. breed. De achtergrond, de Vindictivelaan, met rechts het Waterhuis met opschrift "General Supply of Drink Water" en op de achtergrond met toren de "Pilotage". De achtergrond links, het tweede spoorwegstation.
Postkaart : Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein
Ostende. la Place de la Gare. De Vandersweepplaats met links het tweede spoorwegstation (1882). Op de voorgrond een kiosk. Een kusttram komt aan bij het wachthuisje. In het eerste handelsdok liggen visserijvaartuigen aangemeerd. Op de achtergrond, links de "Peperbusse", de toren van de door brand vernielde Sint Pieterskerk en rechts de Sint Petrus en Pauluskerk
Postkaart : Vandersweepplaats, nu Ernest Feysplein
Ostende. Place de la Gare. Algemeen zicht op de Vandersweepplaats, met links het tweede spoorwegstation (1882). De kusttram komt aan bij het wachthuisje. Auto's en koetsiers wachten op reizigers. Op de achtergrond de Vindictivelaan met op de hoek van de Kapellestraat het "Hôtel de la Couronne" (links) en het "Hôtel du Bassin " (rechts).
Postkaart : Watertoren
[Walschaerts], N° 71. - Ostende - Panorama de la Gare. Panoramic view of the Station. - De watertoren, gelegen langs de Gistelsesteenweg, sedert 1967, de Mercatorlaan. In het midden, het tweede spoorwegstation Oostende-Stad, met ervoor een watertoren ter bevoorading van de stoomtreinen. Op de achtergrond, links, de Sint Petrus en Pauluskerk.
Postkaart handelsdokken
Postkaart Combier.
Kapellebrug
Postkaart handelsdokken
Postkaart Schadeck.
Place de la gare prise de l'hôtel de la Couronne
Postkaart handelsdokken
Postkaart.
Le port et la gare
Postkaart handelsdokken
Postkaart Nels.
Les Bassins
Postkaart handelsdokken
Postkaart
Bassins -station
Postkaart handelsdokken
Postkaart.
Vue sur la gare.
Ex invent nr 1977/2224
Postkaart Hazegras
Postkaart.
La Gare
Postkaart Hazegras
Postkaart Walschaerts 21.
Panorama place de la gare
Postkaart Hazegras
Postkaart Schadeck.
Place de la gare
Postkaart Hazegras
Postkaart Nels.
Place de la gare
Postkaart Hazegras
Postkaart Nels.
Place de la gare
Postkaart station
Postkaart Dr Trenkler.
La gare
Postkaart station
Postkaart VED
La gare
Postkaarten Hazegras
Postkaart Nels.
Place de la gare