SCHEEPSWERVEN

Béliard-Crighton : De scheepswerf [MAP]

Bevat : 2 foto's, formaat : 12 x 17,5 cm. ; 10 foto's, formaat : 18 x 24 cm. ; 6 foto's, formaat : 17,5 x 26 cm. ; 9 foto's, formaat : 23 x 17 cm. ; 12 foto's en negatieven, formaat : 7 x 7 cm. ; 2 foto's Antony : nr. 90823-1, formaat : 12,5 x 18 cm. (Buitenzicht van de werkhuizen in de beginperiode 1923) en nr.90823-3, formaat : 12,5 x 18 cm. (Binnenzicht van de werkhuizen in de beginperiode 1923).

De Scheepswerf Wwe H. Deweert-Crekillie en Zonen pvba : verleden en heden

(2)p. ; Intensief streven naar nieuwe scheepstypes : konstruktie van kleine hektreilers nakend (1)p. ; Nieuwe eenheid voor Zeebrugge te water gelaten. De nieuwe Z.547 Saturnus in de vaart (2)p. - Map 023 A-27

Foto : De Oosteroever en havengeul

Zwart/wit foto Antony nr. 120737-4. Formaat :15,5  x 21,5 cm. – Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van rechts de Halve Maan en links scheepswerf Seghers op de Oosteroever. In de havengeul een pakketboot en enkele vaartuigen. Daarachter het Klein Strand en een stukje Visserskaai en Albert I Promenade.

Foto : De Oosteroever en havengeul

Zwart/wit foto Antony nr. 12071937-3. – Formaat : 7 x 9 cm. -  Luchtfoto genomen van op de vuurtoren van rechts de Halve Maan en links scheepswerf Seghers op de Oosteroever. In de havengeul een pakketboot en enkele vaartuigen. Daarachter het Klein Strand en een stukje Visserskaai en Albert I Promenade.

 

Foto : Haven

Formaat : 13 x 17,5 cm. - Luchtfoto. - We zien de scheepswerf van Béliard-Crighton gelegen langs het Zwaaidok. Links het Houtdok met aan de overkant de houthandel Snauwaert. Rechts het Doksluis. Op de achtergrond de Spuikom en de Vuurtorenwijk. - Map 041C/55C

Foto : Het Derde Handelsdok

Zwart/wit foto Antony 270930-1. Formaat : 24 x 30 cm. – Zicht op de oude scheepswerven aan het Derde Handelsdok. Links enkele handelshuizen op het Hazegras, waaronder graanhandel Laroye, recht de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu Mercatorlaan en een gedeelte van de Stockholmstraat.

Foto : Houthandel Snauwaert in het houtdok

Zwart/wit foto Antony 291035-1. Formaat : 23,5 x 29,5 cm. – In het Houtdok ligt het vrachtschip Consul Poppe uit Hamburg aangemeerd dat gelost wordt. Links houthandel J. & C. Snauwaert, in de achtergrond scheepswerf Beliard-Crighton.

 

Foto : Scheepswerf August Loy. Vissersvaartuig O.185 "Shamrock" op stapel

Formaat : 9 x 9 cm. De O.185 "Schamrock" gebouwd op de werf van August Loy, Nieuwe Werfkaai 3. Van links naar rechts : de scheepstimmerlui Pierre VANDENABEELE, Michel VERLINDE, René LAUWEREINS, Charles MASSENHOVE, Maurice EEREBOUT, Louis PINCKET, André MUYLLE en Alfons LOWYCK.

Foto : Scheepswerf Panesi aan het derde handelsdok.

Foto z/w 24x17.5 (kopie). Bouw van een houten vissersvaartuig. Links het gebouw van het "Panorama van den Ijzer". Rechts op de achtergrond het hotel "Thermes", in de volksmond "kanonhotel". In de Eerste Wereldoorlog diende het hotel als hospitaal. Na de oorlog als woonst hoofdzakelijk voor uitgeweken vissersfamilies die uit Engeland terugkwamen en dakloos waren. In die tijd staken overal buizen door de vensters die als schoorstenen dienden voor de kachels van de bewoners. Vandaar de volksnaam "kanonhotel".

Foto : Scheepswerf Seghers

Zwart/wit foto Antony nr. 61137-10, formaat : 12,8 x 17,8 cm. - Stapelloop op de scheepswerf Seghers van het vissersvaartuig "Pierre Pocholle" voor de rederij 'Pêcheries du Nord Ouest' uit  Dieppe. Bij gebrek aan een eigen bouwhelling kwam de constructie destijds op de helling naast de slipway van de stad Oostende tot stand.

Foto : Scheepswerf Weduwe Deweert-Panesi

Foto van postkaart, formaat : 14.5 x 8.5 cm. -. Editeur Albert Sugg, à Gand. Série 7, nr. 97. Ostende - Barques de pêche en construction. - De O.12 "Clara-Victorine" van reder Emile Willaert in aanbouw op de "zate" van de werf van Weduwe Deweert-Panesi in 1907. De scheepswerf Deweert werd in 1892 gesticht. Aanvankelijk bouwde men er voornamelijk open garnaalboten of "schovers". Na het huren van de stadsgronden naast de werkplaats van Panesi, werden er ook grotere vaartuigen gebouwd.

Foto : Scheepswerven derde handelsdok

De scheepswerven aan het derde handelsdok (nu verdwenen) : van links naar rechts werf DEWEERT, werf PANESI, werf DENYE, werf HILLEBRANT en werf LOY. Op de voorgrond een pas van stapel gelopen visserssloep, achteraan de Perronstraat en rechts de oude watertoren.

Foto : Scheepswerven derde handelsdok

Foto van postkaart. Formaat : 12.5 x 8.5 cm. - Ostende - Chantier de constructions. De scheepswerven aan het derde handelsdok. Links, de graanhandel van Laroye, Werfkaai nr. 1. Rechts, op de achtergrond, de oude watertoren in het Maria-Hendrikapark, nu aan de Mercatorlaan.

Invent. 2020/1387 fotoarchief D2 album 4 herkomst Simoen.
Invent. 2020/1507 fotoarchief D2 album 6 herkomst Simoen
 

Foto : Tewaterlating 0.315 Beatrix Fernande

De pas tewater gelaten O.315 "Beatrix Fernande" in het derde handelsdok. Op de achtergrond het "Hotel des Thermes" of in de volksmond het "Kanonhotel" op de hoek van de Hendrik Serruyslaan en de Aarshertoginnestraat.

Foto : Tewaterlating 0.315 Beatrix Fernande

De O.315 "Beatrix Fernande" is zopas tewater gelaten in het 3e handelsdok (thans verdwenen). Dit vissersvaartuig verging op 15/12/1955. Dit houten vissersvaartuig werd gebouwd op de scheepswerf van August Loy, gelegen op de hoek van de Werfkaai, aan het derde handelsdok.

Foto : Tewaterlating 0.315 Beatrix Fernande

De O.315 "Beatrix Fernande" kort na zijn van stapelloop in het thans verdwenen 3e handelsdok. Op de achtergrond de verschillende scheepswerven en rechts de oude watertoren. Houten diepzeetreiler in 1947 gebouwd op de scheepswerf August Loy voor de rederij NV Boels (Oostende). De scheepswerf was gelegen op de hoek van de Werfkaai aan het derde handelsdok. De rederij Boels was gelegen Victorialaan 25, Oostende

Foto : Vissersvaartuig O.196 "Iréne-Robert" in volle zee

Foto op hout
De O.196 "Iréne-Robert" was een houten motortreiler en werd in 1923 als "Marie-Simonne" gebouwd op de scheepswerf van J. Denye te Oostende. Hier voor de veranderingswerken van 1956.

AFMETINGEN INTERN : 30 x 40 cm

Foto : Vissersvaartuig O.81 "John"

De O.81 John was een stalen motortreiler gebouwd in 1952 door NV Béliard-Murdoch & Co te Oostende.
Eigenaars : SA Pêcheries à vapeur  (1953) ; PVBA Van Lul-Pintelon (1970) en PVBA De Zeester (1977).
Het schip werd geschrapt na faling in 1986 en afgebroken te Brugge.

AFMETINGEN INTERN : 29 x 45 cm
AFMETINGEN EXTERN : 45,5 x 61,5 cm

Plan : scheepsbouw : O.192 Lydie-Madeleine

vorm : fotocopie
leesbaarheid : goed
toestand : goed
onderwerp : legende en geschiedenis, grootspant
visserijmethode : trawlnet - later bokkenvisserij, halen en vieren aan stuurboord en bakboord

Plan : scheepsbouw : O.192 Lydie-Madeleine

vorm : fotocopie
leesbaarheid : goed
toestand : goed
onderwerp : achterdek en voorsteven
visserijmethode : trawlnet - later bokkenvisserij, halen en vieren aan stuurboord en bakboord

Plan : scheepsbouw : O.192 Lydie-Madeleine

vorm : fotocopie
leesbaarheid : goed
toestand : goed
onderwerp : radar, pomp, reddingsvlot, lier en rooster, mastover en visluik, roer, achterdek
visserijmethode : trawlnet - later bokkenvisserij, halen en vieren aan stuurboord en bakboord

Postkaart : Scheepswerven derde handelsdok

Ed. Nels, Bruxelles, Serie 28, N° 26. - Souvenir d'Ostende. - Bâteau de pêcheurs en réparation. - Een visservaartuig op stapel bij scheepsbouwer P. Goormachtig gelegen aan de Werfkaai aan het derde handelsdok. Op gronden gehuurd van de weduwe Orlandini. In 1908 werd de werf overgelaten aan Cattoor.

Waar ooit schepen gebouwd werden : Het derde dok

Illustraties : (1) Het derde dok met enkele scheepswerven langsheen de Werfkaai. Dit is waar nu ongeveer het Vuurkruisenplein gelegenis (1900) ; (2) Een zichtje meer in de richting van de Spoorwegstraat. De nieuwe watertoren van 1901 was inmiddels al gebouwd ; (3) Een paar houten vissersschepen in konstruktie. Let op de partij boomstammen op de voorgrond (1900)

auteurs: